Харківські ЗМІ ще не переналаштувалися на роботу в умовах війни, – експерти

15:22 26 січня 2015 р.

Фото до новини

Хоча Харків перебуває в прифронтовій зоні і від Харкова до війни всього кілька десятків кілометрів, але, ознайомившись з місцевою пресою, може скластися враження, що ніякої війни немає.


Відео: Львывський прес-клуб

Про це під час он-лайн інтернет-відеомосту між Львовом і Харковом на тему: «Медіа і війна: які стандарти журналістики найчастіше порушують ЗМІ, що пишуть про АТО, у Харкові та Львові?» заявив медіа-експерт, член правління ХОО НСЖУ Юрій Хомайко.

- Обговорюється бюджет, нас дуже хвилює як кішечки в притулку недоотримують свого кошачого корму. У нас рекламують в газетах на пів великої шпальти туристичні поїздки до Єгипту, - каже він.

А що стосується війни, то, за словами Юрія Хомайка, місцеві харківські ЗМІ згадують її в контексті терористичних актів, які відбуваються в місті.
- Але все одно якось обережненько: а може то й не терористичний акт, - зауважив медіа-експерт.

Що стосується подій, які відбуваються в зоні АТО, то про них теж пишуть. Але – з посиланням на когось.
- В більшості це або соціальні мережі, або те, що повідомляють офіційні особи. Але офіційні особи повинні казати те, що повинні. Вони часто щось приховують, бо така у них робота, - каже Юрій Хомайко.

Експерт закинув харківським колегам, що дуже рідко можна зустріти репортажі від медійників, які на свої очі бачили те, що діється на фронті.

Його колега медіа-експерт та член правління ХОО НСЖУ Володимир Ревенко вважає, що наша журналістика не зовсім розуміє, як себе поводити і не готова до висвітлення цих подій.
- У нас сьогодні відбувається роздвоєння. З одного боку має бути баланс думок. А з іншого, коли висвітлюються військові події, то це неможливо виконати, - каже він.

За його словами, зараз важко зрозуміти, чи ми дотримуємося журналістських стандартів, чи все таки поводимо себе як інформаційна пропаганда, тобто висвітлюємо однобоко.
- Це я не дорікаю. Це я озвучую, щоби самому зрозуміти. У нас немає ні досвіду, ні знань, - каже медіа-експерт.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів