Канадський сержант здатен командувати батальйоном на рівні полковника

17:17 24 лютого 2016 р.

Фото до новини

Ключові рішення в канадській армії приймає не тільки офіцер-командир, але й воррент-офіцер, або українською – сержант. Офіцер зобов’язаний прислухатися до думки сержанта.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 24 лютого, під час дискусії на тему: «Підготовка, кар'єрне зростання і професійні обов'язки сержантського складу Збройних сил Канади і України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив воррент-офіцер (головний сержант) Канадського контингенту військ у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (в минулому – інструктор в інституті з підготовки старшого старшинського (воррент-офіцерського) складу (Chief Warrant Officer Osside Profession of Arms Institute) Роберто Орсіні.

Проте, за його словами, так було не завжди. 

-31 рік тому, коли я тільки прийшов у лави Збройних сил Канади, там все вирішували офіцери. Думка сержанта, навіть якщо він був досвідченішим, не враховувалась. У той час Канада стартувала у реформі збройних сил з таких же позицій, на яких зараз є Україна, - каже він. 

Якщо говорити про співпрацю командирів, то, за його словами, ротою командують лейтенант та воррент-офіцер.  

- Це базовий рівень командування, з якого починається командування роти. Це – дві людини, які все обговорюють та приймають рішення. Сержант має досвід, який базується на 25-річному досвіді служби. Водночас офіцер має всього чотири роки вислуги і не має такого досвіду, як сержант. У процесі прийняття рішення вони вирішують, яким чином краще командувати ротою, - каже Роберто Орсіні.

Командир на рівні роти та воррент-офіцер командують трьома взводами – по сорок осіб в кожному. А в підпорядкуванні командира батальйону, полковника і воррент-офіцера є п’ять рот. 

Проте, за його словами, стати сержантом, який командує батальйоном, не так просто. Потрібно багато вчитися. Такий воррент-офіцер повинен пройти п’ять рівнів навчання. 

- Навчання сержанта розпочинається з рівня DP-1, який включає в себе 20-денний загальний курс та 60-денний спеціалізований курс. Тільки після його закінчення солдат може називатися солдатом. Водій танка або стрілець-гранатометник навчаються кожен за своєю спеціальністю, - каже Роберто Орсіні.

DP-2 та DP-3 – це підготовка командирів відділень, які будуть командувати особовим складом.  Тут також навчають, як працювати з військовими іноземних збройних сил. DP-4 – для сержанта, який командує ротою, DP-5 – найстарший сержант, рівень українського прапорщика.

- DP-3 – це тактичний рівень підготовки, DP-4 – оперативний, DP-5 – стратегічний, - пояснює старший сержант канадійської армії. 

Він також зазначив, що зараз на Яворівському полігоні канадські сержанти навчають українських. Згодом ці українські військові відбудуть в зону АТО. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів