Глава МЗС Росії вимагає від України визнання сепаратистських псевдореферендумів на Донбасі

15:18 28 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: The Week

Міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров погрожував у четвер: «Київська влада заявляє, що вона не знає ніяких ЛНР, ДНР і Новоросії, і що це все терористи й сепаратисти. Українське керівництво на цій екстремальній позиції втриматися не зможе».

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров зажадав сьогодні, 28 серпня, від України не називати терористами й сепаратистами самопроголошені «ДНР» і «ЛНР». Про це глава МЗС РФ заявив у четвер у ході дискусії в рамках Молодіжного освітнього форуму в Селігері.

Лавров підкреслив, що на Донбасі пройшли «референдуми», «результати яких Україна повинна поважати». Глава МЗС РФ при цьому погрожував: «Київська влада також заявляє, що вони не знають ніяких ЛНР, ДНР і Новоросії, і що це все« терористи і сепаратисти. Українське керівництво на цій екстремальній позиції втриматися не зможе».

Лавров також наголосив: «Ми виходимо з того, що в Луганській і Донецькій областях відбулися референдуми, до результатів яких ми поставилися з повагою. Росія виступає за практичну реалізацію підсумків референдумів в Луганській і Донецькій областях».

На думку міністра, «для цього повинні бути ініційовані переговори з київськими властями». Він також твердив: «Ми переконані, що можливості домовитися всім українським регіонам далеко не вичерпані. Головне – щоб було бажання виконувати відповідні зобов'язання».

Лавров зазначив при цьому, що «Росія поки що не розраховує на негайне обговорення конституції з правами і обов'язками регіонів чи федералізація», й додав:

«На нинішньому етапі даний механізм – київська влада, луганські та донецькі представники, Росія та ОБСЄ – важливий, щоб домогтися найбільш термінового – перемир'я та узгодження стійкого припинення вогню. Без запуску політичного діалогу за участю всіх регіонів ми не ніколи не зрозуміємо те, чи реально домовитися українцям.

Коли донеччанам та Луганська кажуть: «Ви здайтеся, а там ми подивимося, що з вами робити, то це породжує ланцюгову реакцію: «Ви хочете нас перемогти військовим шляхом, не хочете з нами розмовляти, тоді ми теж будемо покладатися на військові засоби, щоб ви нас почули і, напевно, зрозуміли, що безглуздо продовжувати один одного вбивати».

Текст виступу Лаврова розміщено сьогодні, 28 серпня, на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства Росії. 

Ремарка «Щоденного Львова»: як бачимо, вчорашній і сьогоднішній наступ російських військ на півдні Донеччині є, по суті, тим же, що в Москві відкритим текстом заявляли 2008 року щодо Грузії, – «примусом до миру» зі сепаратистами. Втім, Путін навряд чи обмежиться лише Донбасом.

Оскільки, як інформував «ЩЛ», російські окупанти заявили в Новоазовську про наказ їм захопити Маріуполь і дійти до Одеси, це означає, що відмова Києва від Донбасу до миру не призведе. Тому Україні не залишається нічого іншого, окрім оборони своєї територіальної цілісності. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів