«Беркут» побив у Києві львів’ян (відео)

09:56 26 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

В автозаку їх залякували: «Бандьори, ми вам зараз зробимо за вашу «Слава Україні», веземо вас у ліс, будемо вас порєшать».

Як повідомляє сьогодні, 26 листопада, «ТСН.ua», семеро львів'ян, яких затримав і побив у Києві «Беркут», розповіли, що правоохоронці накинулися на них, коли вже дорогою додому вони зупинилися на проспекті Перемоги випити кави. Їх, мовляв, викинули з машини у багнюку, а потім повезли до Печерського райвідділу міліції.

«Нас з машини нагло, як шматки м'яса, повикидали і головою об асфальт в калюжі, воду з калюжі навіть пили. І топталися по нас ногами. В мене забиття литкового м'яза дуже сильне», – повідомив потерпілий активіст зі Львова Роман Кульба.

«Закинули в автозак. І все, кажуть, бандьори, ми вам зараз зробимо за вашу «Слава Україні», веземо вас у ліс, будемо вас порєшать», – додав інший активіст Андрій Слюз.

Після такого затримання один активіст з травмою голови опинився у лікарні. Затриманих вже відпустили, вони написали заяви про побиття.

Також хлопці запевняють, що їм не висунули ніяких звинувачень, але й не направили на медекспертизу.

В міліції ж повідомили, що провадження щодо них таки відкрите - за фактом ще вчорашньої бійки під Кабміном.

«Сам факт хуліганства, він був набагато раніше ніж доставка цих осіб до Печерського райуправління. До того ж коли їх намагались доставити до Печерського райуправління, вони намагались чинити опір», - повідомила речник київської міліції Ольга Білик.

Як інформує сьогодні, 25 листопада, «Телеканал новин «24», львівських студентів, яких побили правоохоронці, затримали у рамках відкритого кримінального провадження з приводу сутичок біля Кабінету Міністрів 24 листопада за статтею 296 Кримінального кодексу (хуліганство). У прес-службі столичної міліції повідомили з цього приводу наступне:

«У зв’язку з новими обставинами щодо сутичок 24 листопада біля Кабміну учасників акції, 7 студентів зі Львова було доставлено до Печерського райвідділку міліції для допиту у вже відкритому кримінальному провадженні за статтею 296 («хуліганство» ), – повідомили в прес-службі.  Правоохоронці також стверджують, що студенти під час доставлення у райвідділ чинили спротив.

Натомість «BBC Україна» повімляє про цей інцидент наступне:

«Працівники спецпідрозділу «Беркут» побили сімох львів’ян, котрі поверталися з масової акції у Києві додому. Звільнити молодих людей вдалося лише після втручання депутатів парламенту.

Про це ВВС Україна повідомив один з учасників інциденту.  За його словами, одного з них досі відмовляються оглядати в лікарні.

Тим часом прес-служба київської міліції повідомила, що відкрила кримінальне провадження у зв'язку з цим інцидентом, передає агенство «Інтерфакс-Україна». У міліції стверджують, що студенти самі спровокували бійку. «Не було такого, що «Беркут» їх побив, це молоді люди спровокували міліціонерів на протистояння», - розповіли в міліції.

За словами міліціонерів, у молодих людей у рюкзаках була цегла, з якою вони хотіли напасти на міліціонерів. Студентів опитали в Печерському райуправлінні міліції, після чого їх відпустили, повідомляє прес-служба київської міліції.

Інцидент трапився у понеділок після обіду, розповів ВВС Україна адвокат Юрій Мартиненко. Семеро молодих мешканців Львова віком 20-25 років поверталися на власному мікроавтобусі додому після того, як два дні тому приїхали до Києва, аби взяти участь у акціях протесту проти припинення підготовки до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Після того, як автобус зупинився біля одного з кафе на проспекті Перемоги, до нього під’їхали три автомобілі з тонованим склом, з котрих вискочили співробітники групи затримання спецпідрозділу міліції «Беркут». До юнаків було застосовано грубу фізичну силу, їх кинули в калюжі й побили ногами та кийками, каже правозахисник.

«По дорозі (нас – Ред.) били. Говорили: «Ви бандьори, ми вас за «Слава Україні!» завеземо до лісу і там мочити будемо», – розповів ВВС Україна один з постраждалих, Андрій Слюз, син депутатки парламенту від «Батьківщини» Тетяни Слюз і помічник-консультант депутата.

За його словами, близько 13:30 їх привезли до актового залу Печерського райвідділу міліції, де знову били. При цьому він називає прізвище майора Столяра, який, за його словами, був свідком побиття затриманих своїми підлеглими.

«(При затриманні. – Ред.) позабирали телефони. Мені вдалося заховати... і послати sms народним депутатам. Відпустили тільки після втручання народних депутатів», – розповів пан Слюз.

За словами Андрія Слюза, одного з його товаришів побили настільки важко, що з ним навіть не могли провести слідчі дії.

«Я викликав швидку допомогу, його доправили до державної медичної установи у Лабораторному (провулку. – Ред.). Зараз йому відмовляються робити огляд і надавати медичну допомогу, відмовляються робити рентген грудної клітини і щелепи. Начальник райвідділу міліції направив туди групу, яка вчиняє на нього психологічний тиск», – каже він.

«Ми з їхніх («беркутівців» - Ред.) слів почули дуже важливий меседж: що ми не перші і не останні. (У райвідділах міліції – Ред.) ще перебувають громадяни України, які попали під роздачу репресійної машини», - заявив Андрій Слюз.

Він закликав журналістів та юристів перевірити, чи не перебувають в інших райвідділах Києва інші неправомірно затримані громадяни України».

Як повідомляв «ЩЛ», міліція також затримує автобуси зі Львова до Києва.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів