«Беркут» перекрив підходи до Адміністрації Президента, – ЗМІ (доповнено, відео)

23:59 21 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

Увечері 21 листопада колона з декількох сотень людей вирушила туди з Майдану Незалежності, скандуючи «Ганьба!».


Відео: 5 канал

Як повідомляє в четвер «Тиждень.ua», щонайменше три автобуси з бійцями спецпідрозділу «Беркут» перегородили підхід до будівлі Адміністрації Президента на вулиці Банковій у Києві, до якої рушила з Майдану Незалежності, скандуючи «Ганьба!», колона з декількох сотень людей Відтак «Тиждень.ua» нагадує, що уряд призупинив у четвер своїм розпорядженням підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Своєю чергою, «Українська правда» інформує сьогодні, 21 листопада, що увечері на Майдан Незалежності в Києві прийшло близько 1000 обурених зупинкою євроінтеграції, які почали самоорганізовуватися за допомогою соціальних мереж. Організатори акцій протесту закликають брати із собою теплий одяг, їжу та парасольки.

Натомість «УНН» цитує в четвер народного депутата «Батьківщини» Лесю Оробець, яка стверджує, що на Майдані Незалежності уже зібралися щонайменше дві тисячі людей, які протестують проти відмови української влади від підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Протестувальники говорять про готовність виходити на Майдан і завтра, і в наступні дні.

А в публікації під заголовком «В.Кличко закликав людей зібратись на Майдані, аби показати громадянську позицію» інформагенція «УНН» повідомляє 21 листопада:

«Під час виступу на Майдані незалежності у столиці, де наразі збираються активісти з метою висловлення невдоволення рішенням уряду про призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, лідер партії «УДАР» закликав небайдужих громадян України зібратися на Майдані незалежності для того, аби показати громадянську позицію та висловитись за євроінтеграцію країни, передає УНН. Раніше політики закликали людей не їхати у столицю, а збирати подібні євромайдани у своїх містах, селах та містечках. Так, користувачі соцмереж повідомляють про те, що подібні заходи проходять у Луцьку, заплановані у Тернополі та інших містах».

В іншій своїй публікації агенція «УНН» інформує в четвер:

«Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок приєднався до політиків, які приїхали на Майдан незалежності у столиці на мітинг активістів, які виступають за євроінтеграцію України, передає УНН.  У свою чергу Віталій Кличко розповів, що коли на Майдані збереться декілька тисяч людей, тоді можна буде рушити на Банкову. У разі якщо Президента України Віктора Януковича там не виявиться, В.Кличко запропонував рушити у резиденцію Президента в Межигіррі». 

У ще одній своїй публікації «УНН» повідомляє пізно увечері 21 листопада:

«Колона активістів з Майдану незалежності, яка рушила на Банкову до Адміністрації Президента, перекрила вулицю Інститутську у столиці, передає УНН. Коли колона людей наблизилась до Адміністрації Президента їх зустріли близько 50 бійців «Беркуту». Дорога на Банкову перекрита 5 автобусами.

Декілька осіб намагались прорватись до АП, однак правоохоронці запобігли таким діям. Наразі активісти після того, як заспівали гімн України, повертаються на Майдан». 

Тим часом протестувальників намагаються зупинити за допомогою не лише бійців спецпідрозділу «Беркут», а й заспокійливих повідомлень державної інформаційної агенції «Укрінформ», на сайті якої було розміщено 21 листопада о 22:25 публікацію «Чечетов: Курс на євроінтеграцію буде продовжений»:

«Україна продовжить курс на євроінтергацію й після призупинення підготовки до підписання Договору про асоціацію з ЄС.Про це заявив перший заступник глави фракції Партії регіонів у Верховній раді Михайло Чечетов в ефірі телеканалу TVi у четвер.

«Курс на євроінтеграцію ніхто не відміняв. І сьогодні в Австрії Янукович це підкреслив. Ми пройшли свій шлях практично до стрічечки. Але питання стоїть про серйозний механізм. Адже наші витрати на цьому шляху - 165 мільярдів. Ми думали - ну хоча б вони нам мільярдів 20 погасять або повернуть за переплату по газу за договором Тимошенко», - сказав він.

За словами Чечетова, Україна взяла паузу для того, щоб розробити механізм компенсації втрат від тих заходів, які будуть потрібні на шляху приведення українських стандартів у відповідність з європейськими.

«Ми повинні створити робочу групу з мудрими європейськими політиками і розробити компенсаційний механізм наших непоправних втрат. А до цього, я думаю, ми реанімуємо роботу підприємств, ціна на газ зміниться, зарплата буде рости, зустрінемо нормально Новий рік - і будемо далі йти шляхом євроінтеграції в надії, що все-таки європейські політики змінять заїжджену платівку Тимошенко на створення нормального компенсаційного механізму для України», - підкреслив він».

Своєю чергою, 21 листопада о 22:27 на сайті «Укрінформу» з'явився коментар директора Департаменту європейської інтеграції Секретаріату КМУ Василя Філіпчука під заголовком «Лише Президент може змінити зовнішній вектор руху України – експерт»:

«Розпорядження уряду про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію з Євросоюзом не ставить хрест на євроінтеграційних прагненнях України. Про це заявив директор Департаменту європейської інтеграції Секретаріату КМУ Василь Філіпчук в ефірі «5 каналу» у четвер, повідомляє Укрінформ.

«Закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики – цей закон ніхто не скасовував. Станом на сьогодні є лише документ під назвою «розпорядження уряду». От після того, як Президент України видасть відповідний указ, чи Верховна рада проголосує за перегляд засад зовнішньої і внутрішньої політики – лише після цього можна говорити про перегляд нашої європейської політики», – сказав він.

При цьому Філіпчук зазначив: «Якщо взяти з точки Європейського Союзу – то Президент України може спокійно, не зважаючи на цей документ, поїхати у Вільнюс і, за умови наявності волі з боку ЄС, підписати угоду».

Більш того, зауважив експерт, прив’язка підписання документа про асоціацію з ЄС до Вільнюського саміту є достатньо умовною. «Так само можна підписати через два тижні після завершення Вільнюського саміту в Брюсселі чи під час будь-якого іншого заходу. Це не є обов’язковим», – наголосив він, додавши що більше значення у цьому питанні має наявність довіри до партнера.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів України у четвер прийняв розпорядження про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. За словами віце-прем'єр-міністра Юрія Бойка, цей процес буде призупинений, доки Україна не знайде механізм компенсації втрат товарообігу з країнами СНД». 

Своєю чергою, на сайті інформагенції «УНН», яку вважають близькою до влади, розміщено коментар політичного аналітика Олексія Гараня під заголовком  «О.Гарань: авторитарний диктатор водить за ніс лідерів ЄС»:

«Рішення Кабінету міністрів України щодо призупинення процесу підготовки до асоціації України з Європейським союзом не означає, що немає шансів на те, що Угода про Асоціацію не буде підписана. Більше схоже на те, що в такий спосіб Президент України Віктор Янукович намагається виторгувати кращі для себе умов1379665860_yanukovich.jpgи від Європейського союзу. Про це в коментарі УНН розповів професор політології Києво-Могилянської академії, політичний аналітик Олексій Гарань.

«Це рішення оприлюднене з відома В.Януковича. Воно так само може бути скасоване, якщо В.Янукович в останню мить вирішить піти на підписання Угоди з Європейським союзом. Мені здається, що само по собі, це рішення мало що значить. До саміту залишився тиждень, Угода була парафована більше двох років, тобто заяви про те, що «ми призупиняємо тому, що нам треба підготуватися» – це лише такий камуфляж, щоби якось виправдати не підписання Угоди в Вільнюсі», - припустив О.Гарань.

Професор політології схиляється до думки, що В.Янукович намагається шантажувати Європейський союз всіма можливими методами.

«Більше важить те, чи прийняв В.Янукович остаточне рішення тому, що теоретично, можливо, він вже прийняв рішення не підписувати, а можливо, він ще зберігає таку можливість. Він зараз шантажує Європейський союз, він блефує і намагається виторгувати для себе кращі умови, перш за все – по справі Ю.Тимошенко. Можливо, він якраз шантажує Європейський союз і в останній момент вони знайдуть компроміс. Можливо, зараз просто запущена інформаційна кампанія, щоб знайти багато приводів для того, чому ця Угода не підписується, мовляв «ми маємо відстоювати інтереси нашого товаровиробника» і так далі», - зауважив О.Гарань.

За словами політичного експерта, є небезпека того, що Президент Янукович може втратити контроль над ситуацією.

«Завжди є ризик, у нас Угода була вже майже в кишені, ми її підписували і можна було рухатися вперед. Зараз ми це підвішуємо з непередбачуваними наслідками. Я думаю, сам В.Янукович погано розуміє, що таке процес прийняття рішень в ЄС. Він думав, що США і Німеччина все вирішать, але не буде так. Потрібно більше, потрібно, щоб всі країни сказали «за». Тому, цей процес стає непрогнозованим. В цьому є небезпека, що він буде намагатися виторгувати собі кращі умови, а за цей час все програє. Він два роки водив європейський президентів, прем'єрів – він водив їх за ніс», - пояснив О.Гарань.

Професор політології звернув увагу на те, що у випадку, коли В.Янукович втратить довіру в лідерів ЄС, В.Путін змінить свою позицію щодо Президента України на значно жорсткішу.

«Якби поруч не стояв В.Путін, готовий проковтнути В.Януковича з усіма потрахами, бо зараз В.Янукович може використати проти В.Путіна переговори з Європейським союзом, а давайте уявимо ситуацію, якщо Асоціація зірвана, тоді В.Янукович втрачає довіру як партнер. Це зараз В.Путін може розігрувати «доброго дядечка», а як тільки у В.Януковича зникнуть додаткові карти, тобто підтримка ЄС, то позиція Росії зміниться. Історія показує це», - запевнив О.Гарань.

Професор Києво-Могилянської академії відзначив небезпечність політичних інтриг В.Януковича.

«Лідери Європейського союзу поставлені в дуже скрутну ситуацію, їх водять за ніс і морочать голову. Хто? Це не Президент Китаю, не прем'єр Японії, це не голова якоїсь світової потуги. Це авторитарний диктатор середньої країни. Так, вони погодилися з ним розмовляти тому, що розуміють важливість України, але вони можуть в якийсь момент сказати, що не будуть мати з ним справи», - констатував О.Гарань.

Нагадаємо, Кабмін вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС з атомної енергії - про це йдеться у розпорядженні Кабміну від 21 листопада 2013 р. № 905-р.

На основі звіту моніторингової місії П.Кокса та О.Квасьнєвського, ЄС має прийняти рішення щодо підписання Угоди про Асоціацію. 28-29 листопада має відбутися саміт Східного партнерства у Вільнюсі, де очікується можливе підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом».

Натомість на сайті «УНН» з'явився 21 листопада о 22:50 коментар «Зупинка Асоціації – бунт регіоналів проти Президента – політолог»:

«Рішення Кабінету міністрів України щодо призупинення процесу підготовки до асоціації України з Європейським союзом пов'язане з тим, що Партія регіонів та Кабмін всупереч волі Президента Віктора Януковича виступають проти підписання Угоди про Асоціацію. Про це в коментарі УНН розповів політичний аналітик Павло Нусс.

«Таке рішення прийняте на рівні партбюро та Урду, але залишається відкритим питання Президента. Остання заява Президента говорить про те, що євроінтеграційний курс є незмінний», - відзначив П.Нусс.

За словами політичного аналітика, регіонали взяли паузу, щоби вивчити процес компенсації наслідків погіршення економічних відносин з Росією.

«На сьогоднішній день, питання стоїть виключно в економічний складовій Угоди про Асоціацію. Партія регіонів разом з Урядом наполягають на напрацьовуванні і вивчанні механізму компенсації з боку ЄС через втрачання будь-яких коштів від економічних нападів Російської Федерації», - зазначив П.Нусс.

Нагадаємо, Кабмін вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС з атомної енергії - про це йдеться у розпорядженні Кабміну від 21 листопада 2013 р. № 905-р.

На основі звіту моніторингової місії П.Кокса та О.Квасьнєвського, ЄС має прийняти рішення щодо підписання Угоди про Асоціацію. 28-29 листопада має відбутися саміт Східного партнерства у Вільнюсі, де очікується можливе підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом».

Пряма трансляція з Майдану Незалежності в Києві – на «Радіо Свобода» й «Телеканалі новин «24».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів