Банкова хоче від Німеччини гарантій, що Тимошенко замість лікування не буде займатися політикою

14:00 19 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lenta-ua.net

Адміністрація Президента працює над змінами до Кримінально-виконавчого кодексу, які узаконять механізм надання «лікувальних канікул» засудженим.

Про це сьогодні, 19 жовтня, повідомляє «Дзеркало тижня. Україна». Зокрема, інформує, що законопроект, який розробляється Адміністрацією Президента, котрий передбачає можливість відправки на лікування за кордон екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, містить пункт, згідно з яким час зарубіжної поїздки має використовуватися виключно для поліпшення здоров'я.

Гарантувати виконання цього пункту повинна приймаюча країна. Стосовно Тимошенко це означає, що німецька сторона повинна гарантувати, що екс-прем'єр буде лікуватися в «Шаріте», а не замість цього проводити прес-конференції в Бундестазі. Деталями вже розроблюваного документа із ZN.UA поділилося джерело в Адміністрації Президента.

Передбачається, що йдеться про внесення змін у вітчизняний Кримінально-виконавчий кодекс, які узаконять механізм надання «канікул» засудженим, які потребують стаціонарного лікування. Згідно з чернеткою проекту, особам, які відбувають покарання, а також їх родичам, адвокатам і представникам пенітенціарної системи буде надано право звертатися до судів з проханням надавати ув'язненим щось на кшталт «відпустки за станом здоров'я».

Прохання має підкріплюватися лікарським висновком, виданим або українським, або закордонним медичним закладом. У цьому документі має бути зазначений термін, імовірно необхідний для лікування, а також може міститися рекомендація про лікування за кордоном, якщо необхідна лікарська допомога не може бути надана в Україні.

Час «лікувальних канікул» (якщо такі будуть надані судом) обмежений одним роком, проте передбачена можливість пролонгації. Для продовження терміну лікування необхідне нове прохання і нове медичний висновок. Згідно концепції розроблюваного документа, з проханням про пролонгацію в суд можуть, знову-таки, звертатися як сам засуджений, так і його родичі, лікарі або адвокати.

Місяці, проведені поза межами місць позбавлення волі, в рахунок погашення тюремного строку не зараховуються. По завершенні курсу лікування засуджений мав повернутися до місця виконання покарання і «досиджувати» вирок. Проте може і не повернутися: для пацієнта-в'язня передбачається можливість умовно-дострокового звільнення (УДО) за станом здоров'я. Після закінчення лікування він може клопотати перед судом про УДЗ на підставі медичного висновку про незадовільний стан здоров'я засудженого.

Джерело звернуло увагу на три важливих обставини. Перше: запропоновані зміни розробляються не тільки «під Тимошенко», вони будуть стосуватися всіх ув'язнених. І дозволять багатьом важко хворим засудженим отримати необхідну медичну допомогу, яку їм не в змозі надати в місцях відбування покарань. Друге: з моменту ухвалення судом рішення про надання «канікул» засуджений звільняється з-під варти. Третє: виконання вироку щодо нього переривається, але він продовжує залишатися засудженим.

Подробиці – у статті оглядача відділу міжнародної політики газети «Дзеркала тижня. Україна» Тетяни Силіної «Біля перехрестя паралелей».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Янукович пообіцяв підписати закон, який дозволить Тимошенко лікуватися в Німеччині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів