Асоціацію України з ЄС перенесуть на лютий-березень?, – джерело «УП»

23:08 28 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: pravda.lutsk.ua

Поінформований співрозмовник столичного видання на Вільнюському саміті «Східного партнерства» повідомляє у четвер, що текст підсумкової декларації цього форуму ще узгоджується.

Зокрема в цьому документі, як поінформували сьогодні, 28 листопада, «Українську правду», передбачається підписання угоди про асоціацію нашої країни з Євросоюзом у ході наступного саміту Україна-ЄС, який планується провести в кінці лютого – на початку березня 2014 року. Окрім цього, в підсумковій декларації Вільнюського саміті будуть передбачені процедури врегулювання торгово-економічних конфліктів з Росією. При цьому текст цього документа не передбачає участі в переговорах про асоціацію України з ЄС російської сторони.

Утім, не виключено, що все це може бути черговим вивертом української влади – щоб «заговорити зуби» протестувальникам проти згортання євроінтеграції України. Бо, наприклад, віце-президент Європейської народної партії й депутат Європарламенту, який брав участь в сьогоднішній зустрічі президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу й голови Європейської ради Германа ван Ромпея з Віктором Януковичем, висловив припущення, винесене в заголовок інтерв’ю з ним у «BBC Україна», – «Яцек Саріуш-Вольський: наступна нагода підписати Угоду – 2015 рік».

А для ознайомлення з аргументами цього політика подаємо повний текст його розмови з кореспондентом британської телерадіокорпорації:

«Депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський в інтерв'ю «ВВС Україна» висловив думку, що наступного разу можливість підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС з'явиться після президентських виборів в Україні, коли буде обраний «новий проєвропейський президент з сильним демократичним мандатом». Але насамперед кореспондент ВВС Україна запитав пана Саріуша-Вольського, чи зберігається хоч мінімальна вірогідність того, що у п'ятницю Угоду таки буде підписано? 

Яцек Саріуш-Вольський: Мало би статися диво.

ВВС Україна: Чим, на вашу думку, можна було б переконати президента України, бо наразі все залежить від нього?

Яцек Саріуш-Вольський: Всі аргументи вже були вжиті.

ВВС Україна: Чим, в такому разі, мало б бути диво, про яке ви говорите?

Яцек Саріуш-Вольський: Це якби Євросоюз гарантував би йому, що він стане президентом вдруге.

ВВС Україна: А ЄС цього зробити не може?

Яцек Саріуш-Вольський: Ні, бо Євросоюз – це демократичні цінності, а не автократичні.

ВВС Україна: Що далі? Як будуть розвиватися стосунки ЄС з Україною після Вільнюса?

Яцек Саріуш-Вольський: ЄС буде очікувати, поки Україна буде готова до підписання Угоди про асоціацію. ЄС залишить свою пропозицію на столі, але не буде ані змінювати її, ані проводити нові переговори, ані змагатися з ймовірною пропозицією Росії, якщо йдеться про готівку.

ВВС Україна: Коли настане наступна можливість підписання Угоди про асоціацію?

Яцек Саріуш-Вольський: Вибори 2015 року (в Україні - ред.), новий проєвропейський президент з сильним демократичним мандатом українського суспільства.

ВВС Україна: Тобто не наступний саміт Україна-ЄС в лютому-березні 2014 року?

Яцек Саріуш-Вольський: На даний момент ми не можемо навіть назвати дату цього саміту. ЄС не назве її, поки не побачить, що на саміті станеться щось позитивне.

ВВС Україна: Чи не здається вам, що Віктор Янукович з самого початку не хотів підписувати Угоду про асоціацію?

Яцек Саріуш-Вольський: Так. На моє особисте переконання, він з самого початку проводив переговори з ЄС, щоб виторгувати якнайбільше і від ЄС, і від Росії, максимально підняти ставки, а потім, зрештою, не виправдати ані євросоюзівських, ані російських очікувань.

Місію завершено

ВВС Україна: Яке у вас враження від роботи місії Кокса-Квасневського?

Яцек Саріуш-Вольський: Я думаю, що ця місія відіграла позитивну роль, якщо йдеться про звертання уваги і намагання звільнити Юлію Тимошенко. Але, в той самий час, я вважаю, що її діяльність мала певний негативний аспект – вона надто довго утримувала Європейський парламент, Європейський Союз і громадську думку, в тому, що це (звільнення Тимошенко – ред.) є можливим, хоча всі знаки на землі й на небі, які бачив будь-хто, хто цим весь час займається, вказували на те, що це – тільки гра, яку веде Янукович. І що ані звільнення, ані підписання Угоди не буде.

ВВС Україна: Чи варто продовжувати її мандат, як це пропонує українська опозиція?

Яцек Саріуш-Вольський: Коротка відповідь звучить – ні. Це моя особиста думка.

Ця місія вже, зрештою, скінчилася сама ще 19 листопада. Можливо, ЄС повинен буде сконструювати якийсь інший механізм моніторингу, який би не полягав у візитах до президента і дещо рідше – до пані Тимошенко у в’язниці.

ВВС Україна: Що зможе зробити ЄС для звільнення Юлії Тимошенко, якщо місія Кокса-Квасневського припинить роботу?

Яцек Саріуш-Вольський: Насамперед ми розраховуємо, що друге рішення Європейського суду з прав людини довершить те, що уже було сказано (у першому рішенні – ред.) – що це був неправовий вирок. Тоді ми домагатимемося виконання цього рішення, тобто звільнення Юлії Тимошенко.

ВВС Україна: Олександр Квасневський днями заявив, що ЄС повинен підтримати Україну «істотними формами допомоги, наприклад, кредитними». Тобто йдеться про те, щоб перевершити пропозицію Росії?

Яцек Саріуш-Вольський: Я вже казав, що абсолютно з цим не погоджуюсь. Місія Кокса-Квасневського була місією, яка займалася виконанням однієї з умов, які ЄС мав до України – ліквідації наслідків застосування вибіркового правосуддя, - а не укладання з Україною Угоди про асоціацію.

Вона стосувалася всього однієї справи, і в цій справі, попри великі докладені зусилля, які ми дуже шануємо і поважаємо, зазнала невдачі.

«Буде сумний день»

ВВС Україна: Чи буде 29 листопада «чорним днем» для України і ЄС?

Яцек Саріуш-Вольський: Ні, «чорного дня» не буде. Буде сумний день. Але те, що програно перший раунд, не означає, що поразкою закінчиться весь матч. Все вказує на те, що Україна отримає асоціацію з ЄС, бо цього хоче народ. А це народ вибирає владу. І якщо – а на це повинні звернути увагу ЄС і міжнародна спільнота – президентські вибори 2015 року будуть чесними і несфальсифікованими… А це не є гарантованим, бо ми знаємо, як воно було у 2004 році, і може бути, що в ході виборів застосовуватимуться політичний тиск і адміністративний ресурс, аби їх сфальшувати.

ВВС Україна: ЄС до цього готовий?

Яцек Саріуш-Вольський: У ЄС є усталений набір інструментів - місії спостереження. Але місії, дипломатія, громадська думка, тиск – це все м'які інструменти. А є такі інструменти, на застосування яких ЄС наразі не погодився…

ВВС Україна: Санкції?

Яцек Саріуш-Вольський: Так. Бо взагалі-то їх застосовують як останній метод. Можна собі уявити, що люди, які фальсифікували попередні парламентські або сфальсифікують майбутні президентські вибори, опиняться у «чорному списку». Теоретично ЄС може застосувати й економічні санкції.

Є кілька видів санкцій. По-перше, персональні: заборона вїзду і візовий «чорний список». Друга група санкцій – економічні, але для їх застосування мають бути справді глибокі й серйозні причини. І третя – це блокування рахунків і фінансових заходів осіб – щось на кшталт «списку Магнітського».

Застосування санкцій може вийти на порядок денний, якщо президент Янукович захоче сфальсифікувати другі вибори за допомогою державного апарату. 

Як інформував «Щоденний Львів», «призупинення» асоціації – вже в проекті Вільнюського саміту, однак голова делегації Європарламенту в комітеті парламентської співпраці Україна-ЄС Павел Коваль заявив у четвер, що зустрічався з головою МЗС України Леонідом Кожарою й секретарем РНБО Андрієм Клюєвим, після розмови з якими у нього ще залишається надія, що рішення про підписання угоди про асоціацію з ЄС може бути прийняте в останній момент.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів