27-28 квітня у Львові остерігаються провокацій

23:55 25 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Тому в ці дні місто, а також в’їзди в область посилено патрулюватимуть міліція та активісти Самооборони.

Громадські активісти Львівщини вимагають від голови Львівської облдержадміністрації, за сумісництвом народного депутата від ВО «Свобода», керівника обласного осередку цієї партії Ірини Сех взяти на себе відповідальність за ситуацію у Львові та області 27-28 квітня, коли заплановані заходи з нагоди річниці від дня створення дивізії СС «Галичина» – оскільки досі не представлено нового начальника обласної міліції.

Ще тиждень тому член кадрової комісії при колегії Міністерства внутрішніх справ, правозахисник Євген Захаров повідомив, що начальником ГУ МВС у Львівській області призначено правоохоронця-відставника Дмитра Загарію, який пройшов громадську люстрацію. Однак досі не відбулось офіційного представлення очільника міліції, на відміну від першого заступника.

Як розповів сам Дмитро Загарія, він уже двічі був у міністерстві. 25 квітня представники громадських організацій занесли міністрові Арсену Авакову звернення з проханням якомога швидше представника обласного начальника міліції.

Активісти стурбовані тим, що область залишається без керівника правоохоронних органів, якого вони підтримали, на 27-28 квітня, коли у Львові ймовірні провокації, сплановані російськими спецслужбами, щоб накинути містові бренд «фашистського».

Громада знайшла відповідального за марш

Керівник «Самооборони» Валерій Веремчук наголосив, що Комітет Майдану Львівщини і низка громадських організацій вважають, що міська і обласна влади недостатньо роблять, щоб унеможливити провокації у місті. Ба більше того, він вважає, що 27 квітня марш щодо відзначення річниці створення Української національної дивізії «Галичина» причетні представники ВО «Свобода». Від участі в акції відмовились «Правий сектор» і Автономний опір.

За словами, Валерія Веремчука, марш мають намір провести незалежні націоналісти, які наближені до народного депутата від ВО «Свобода» Юрія Михальчишина.

«Таке враження, що у влади мовчазна згода, щоб Львову навішали ярлик «фашистів-нацистів». Бо у попередні роки використовували невинну ідею вишиванок, де використовувалась символіка, пов’язана з Третім рейхом. А це не просто картинка на Схід, де перелякані люди, а на світ, ось, мовляв, у Львові ходять з нацистською символікою. А ще підсилять 9 травня, коли «фашисти» підуть на «антифашистів» з кулаками і це стане підставою для Путіна звільняти світ від нацистів, які мирно ходять по Львову. Навіть блокується питання щодо представлення очільника міліції, коли комісія призначила Дмитра Загарію, він не може приступити до обов’язків через політичні мотиви, зокрема ставлення до нього голови ЛОДА», – каже Валерій Веремчук. 

Голова львівської обладміністрації Ірина Сех наголосила, що зацікавлена у якомога швидшому призначенні керівника міліції і 25 квітня вже зустрілася з Дмитром Загарієм, який їй не імпонує. Водночас вона пообіцяла, що ніхто з її однопартійців не братиме участі у марші вишиванок.

«У мене були розмови з силовиками з метою унеможливити провокації, які ймовірно можуть відбутись 27-28 квітня, ми ще не знаємо, чи той марш відбудеться», – зауважила Ірина Сех. 

Марш на прохання одної людини?

Однак, попри прохання громадських організацій і місцевої влади, парад вишиванок, тобто марш величі духу, 27 квітня у Львова таки відбудеться, запевнила його організатор Олена Тарасова, представник екологічної громадської організації «Рідна земля». Саме вона подала заявку у мерію на проведення акції і взяла на себе відповідальність за її проведення.

Жодні аргументи про те, щоб відмовитись від проведення заходу, що у річницю створення дивізії краще взяти участь у молебні, активістка відкинула.  «Ми готові до того, що будуть провокатори, що будуть намагання зривати акцію і ми це будемо унеможливлювати. Ця акція повинна бути», – говорить Олена Тарасова.

Марш з нагоди річниці дивізії «Галичина» підтримує народний депутат Юрій Михальчишин, але він не братиме у ньому участі. Водночас парламентар запевнив, що націоналістичної символіки під час параду вишиванок не буде.

«Організатори мали б подбати, щоб була українська національна символіка, щоб не лунали гасла, неузгоджені з ними, таких людей з колони потрібно виганяти»,– вважає Юрій Михальчишини.

27 і 28 квітня Львів, а також в’їзди у Львівську область посилено патрулюватиме міліція і активісти загону Самооборони. 

Про це повідомляє сьогодні, 25 квітня, журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів