Заяви без пріоритетів в абітурієнтів не прийматимуть, – новація

18:43 7 липня 2015 р.

Фото до новини

Подаючи документи у виші цього року, абітурієнт повинен визначитися з пріоритетами. Тобто, він повинен вирішити у який виш та на яку спеціальність він найбільше хоче вступити і присвоїти йому пріоритет 1. А в який не дуже – може поставити пріоритет 15. З того, як абітурієнт визначить цю пріоритетність, електронна система вирішуватиме, чи варто його рекомендувати до зарахування чи ні. При цьому заяви, в яких немає пріоритетності, приймати не будуть – електронна база вимагає заповнити це поле. Визначити пріоритет можна тільки один раз і змінювати його не дозволено.

Про таку новацію цьогорічної вступної кампанії сьогодні, 7 липня, під час прес-конференції на тему «Чого очікувати абітурієнтам від вступної кампанії-2015?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила координатор освітніх програм мережі ОПОРА Ольга Стрелюк.  
- Як і в попередні роки, вступники можуть подати для участі в конкурсному відборі заяву (заяви) в паперовій або в електронній формі не більше, ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше, ніж три заяви в кожному з них. Важливою є конкретизація – йдеться саме про три заяви в одному внз, адже в минулі роки в Умовах прийому була норма про заяви на три напрями підготовки (на три спеціальності). У великих навчальних закладах, які здійснюють підготовку фахівців за одним напрямом на різних факультетах (наприклад, у НТУ «Київський політехнічний інститут» вступ на напрям «комп’ютерні науки» відбувався одночасно на чотирьох факультетах), це реально давало можливість подання абітурієнтом більше, ніж трьох заяв. У 2015 році вступник може подати максимум 15 заяв: по три у п’ять вищих навчальних закладів, - каже вона.

За її словами, основною цьогорічною новацією є те, що кожній із поданих заяв – як особисто, так і дистанційно – вступник має присвоїти пріоритет, тобто показник, виражений числами від 1 до 15, де 1 – це показник найбільшої пріоритетності заяви, 15 – найнижчої. Рейтингуючи в такий спосіб свої заяви, вступник визначається особисто, а також демонструє свій намір приймальній комісії про те, де саме він хоче навчатися та за якою спеціальністю. Присвоюючи пріоритет кожній заяві, абітурієнт фактично обирає стратегію, яка дасть змогу стати студентом найбільш прийнятного для нього вищого навчального закладу, а також спеціальності.
- Що слід розуміти під поняттям прийнятності? Це – не обов’язково найкращий вищий навчальних заклад країни, чи найбільш популярна спеціальність.

Найбільш прийнятний результат вступної кампанії для окремого абітурієнта – це можливість стати студентом відповідно до низки критеріїв, як тих, що виставляє внзперед абітурієнтом, так і навпаки. Припустимо, абітурієнт подає заяву у «Львівську політехніку» та в університет Франка. Але він має визначити, де він хоче вчитися. Наприклад, в університеті – 1, в політехніці – 2, - пояснює Ольга Стрелюк.

Для тих вступників, які визначилися із спеціальністю, прорейтингувати заяви буде легше, адже їм треба визначитися лише з внз. Наприклад, якщо абітурієнт хоче стати вчителем початкових класів, то може подавати заяву для участі в конкурсному відборі до 5 внз. Спочатку він має обрати саме п’ять навчальних закладів, куди подаватиме документи, а тоді присвоїти пріоритет кожній заяві.

Вочевидь, це не вичерпний перелік критеріїв та чинників, на підставі яких варто робити вибір місця навчання, однак ми намагалися закцентувати на тому, що рейтингування заяв має відбуватися усвідомлено та раціонально.

Що стосується рейтингування заяв, коли абітурієнт не визначився з однією спеціальністю та хоче брати участь у конкурсному відборі за кількома, то вибір звичайно буде складніший, однак теж має залежати від конкретних критеріїв.

Для кожного вступника ці критерії можуть бути різними, однак те, що стосується величини конкурсного балу – спільне для всіх. Якщо абітурієнт претендує на місце державного замовлення і має невисокі результати ЗНО, то стратегічно правильно пріоритетом № 1 обирати внз та спеціальність, де прохідний бал на бюджетне навчання минулого року співвідноситься з його теперішнім. Швидше за все, це не буде вищий навчальний заклад з першої десятки топ-рейтингу внз України, однак найбільш прийнятний за таких умов.

Умови прийому передбачають лише один випадок, коли найвищий пріоритет визначається апріорі. У випадку, якщо вступник бере участь у конкурсному відборі за цільовим скеруванням, цій заяві встановлюється найвищий пріоритет. Крім того визначено, що абітурієнт у рік вступу має право скористатися цільовим скеруванням один раз.

Оскільки змінити пріоритет вже не можна буде, то абітурієнтів просять добре подумати над тим, ким вони хочуть бути і не поспішати з документами до приймальних комісій відразу 10 липня, коли їх почнуть приймати.

За словами Ольги Стрелюк, ці пріоритети придумали тому, що були величезні проблеми під час зарахування в попередні роки.
- Після закінчення третьої хвилі рекомендованих до зарахування, у вишах залишалися вільними місця державного замовлення. І тоді вони просто зараховували тих, хто заніс вже оригінали документів. Ми два роки поспіль робили дослідження, які показували, що від 20 до 80 відсотків абітурієнтів зараховували на місця державного замовлення поза законною процедурою, попри те, що вони були не рекомендовані до зарахування.

Як стверджує громадський активіст, нерівність вступу полягає в тому, що одні абітурієнти могли знати, що є вільні місця, а інші про це не знали. І траплялося  часто так, що працівники приймальної комісії телефонували «своїм» і казали: «Якщо ви принесете до 18 години оригінали документів, ви будете зараховані на місця державного замовлення».

Під час вступної кампанії буде працювати телефон для довідок від ОПОРИ - 0988442965


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів