Львів'яни продовжують створювати Першу українську «Daisy»-бібліотеку

17:30 3 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: starylev.com.ua

Станом на 26 травня 2015 року, виготовлено понад 900 книг у форматі «Daisy».

Нещодавно група незрячих львів'ян повернулась з тривалої поїздки Україною, під час якої для публічних та наукових бібліотек Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Волині презентувала майстер-класи зі створення літератури у форматі «Daisy». Станом на 26 травня 2015 року, виготовлено понад 900 книг у форматі «Daisy».

Цей формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі, брак якої в Україні очевидний. Створити книгу в форматі «Daisy» може кожен охочий, маючи відповідні навички та програми.

Під час науково-практичних семінарів та майстер-класів львів'яни ділилися і знаннями, і програмним забезпеченням, а також презентували чимало інших унікальних розробок, які поки що є лише на Львівщині. Семінари та майстер-класи відбулися у Національній парламентській бібліотеці України, Національній бібліотеці імені Володимира Вернадського НАН України й Житомирському державному педагогічному університеті.

Станом на 26 травня 2015 року, виготовлено понад 900 книг у форматі «Daisy». Над їх створенням працюють інваліди по зору з різних куточків України, які минулого року навчалися у Швеції («Svefi Academy»). Паралельно група працює над вдосконаленням законодавчої бази, яка дозволятиме за прикладом країн Європи адаптовувати для незрячих користувачів кожну опубліковану в Україні книгу.

Керівник Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко розповіла:

«Це надзвичайно гостре питання, якщо взяти до уваги, що жоден вищий навчальний заклад України не має підручників для незрячих студентів. Майже аналогічна ситуація спостерігається і в системі шкільної освіти, особливо якщо йдеться про підручники для сліпих дітей, що навчаються поза межами спеціальних шкіл-інтернатів.

Глибоко знаючи ситуацію зсередини, незрячі львів'яни взялися підставити плече державі і розпочали власними силами створювати Першу українську дейзі-бібліотеку. Адже книга у форматі «Daisy» – це альтернатива брайлівському підручнику (яка водночас не виключає Брайль з користування): такі книги мають функцію навігації, внаслідок чого пошук будь-якого потрібного розділу, параграфу, сторінки тощо в аудіокнизі здійснюється миттєво. Таким чином, дейзі-книга стає незамінною для сліпих студентів, учнів, фахівців».

З 1 червня команда львів'ян знову вирушила в подорож. Цього разу – на Франківщину, Чернівеччину, Хмельниччину.

А вже з 14 червня на них чекають у Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Черкаській областях. Семінари проводитимуться не лише в наукових бібліотеках, але й в багатьох вищих навчальних закладах, а також в системі УТОС. Додому команда повернеться 3 липня.

Над створенням Першої української дейзі-бібліотеки працює Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», в партнерстві з академією «Svefi» (Швеція) та Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Наприкінці 2015 року доступ до новоствореної бібліотеки одержать усі охочі. Контактна особа: Оксана Потимко, телефон: (097) 2440684.

Про це повідомили сьогодні, 3 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів