Концерн «Електрон» продемонстрував у Львові перший тролейбус власного виробництва (відео, оновлено)

16:26 2 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, тролейбус уже наступного тижня буде передано місту.


Відео: dyvys.info

У прес-службі міської ради повідомили в четвер «Щоденному Львову», що на виставці «Львівський товаровиробник», яка триватиме в приміщенні Палацу мистецтв на вулиці Коперника, 17, зокрема презентовано перший тролейбус марки «Електрон», виготовлений Спільним українсько-німецьким підприємством «Електронтранс», та автобуси виробництва ТзОВ «Компанія ВЕЕМ Металавтопром». У повідомленні також конкретизують:

«Під час презентації тролейбуса перший заступник міського голови Львова Олег Синютка зазначив, що вже наступного тижня місто отримає цей тролейбус від виробника, й додав:

«Тролейбус концерну «Електрон» – це родзинка сьогоднішнього ярмарку «Львівський товаровиробник». Це виріб, який конкурентоздатний не тільки в Україні, а й в Європі. 

Ми впевнені, що це той товар, який повинен завоювати ринки Європейського Союзу. Звичайно, в першу чергу, ми будемо старатись, щоб такі транспортні засоби були придбані для Львова. Ми домовились, що уже наступного тижня, після експлуатаційних випробувань, цей тролейбус вийде на маршрути міста.

Сподіваємось, що наступного тижня вже вийде другий трамвай 3-секційний, який був на виставці в Берліні. Трамвай заслужив найкращу оцінку фахівців та експертів. Він повинен з наступного тижня вже експлуатуватись в нашому місті, щоб люди відчували більшу комфортність.

Місто буде передбачати в бюджеті кошти на закупівлю нового електротранспорту, однак, сподівається на дофінансування від держави. Ми обов’язково будемо в бюджеті передбачати окрему статтю, щоб в наступному році мати можливість закуповувати ці вироби. Вони мають зовсім інший рівень якості та безпеки.

Ми звертались до держави, будемо використовувати приїзд Президента України, щоб окремою програмою виробництва електричних транспортних засобів в державі була надана підтримка для органів місцевого самоврядування. Також ми працює з європейськими структурами, з ЄБРР, з Європейським інвестиційним банком, щоб з допомогою довготермінових і дешевих коштів, відповідно, купувати та виробляти у Львові. Ми сьогодні повинні спільно – бізнес, влада – об’єднати зусилля, щоб просунути наші товари, в першу чергу, на європейський ринок.

Потреба міста у нових взірцях транспорту є: у тролейбусах – 90 одиниць, трамваїв – 60 одиниць. Скільки ми зможемо закупити, залежатиме від загальнодержавної програми».

Натомість голова правління ПАТ «Концерн Електрон» Юрій Бубес розповів:

«Ми щойно повернулися з Європи, де був представлений трамвай, і мені було дуже приємно, коли підходили делегації понад 15 країн і зі здивуванням відзначали, що за останні 23 роки це – перший продукт України на теренах Європи та світу. Це таки ноу-хау, тому що зробити європейського гатунку продукт, але на рівні якості дати нормальну ціну, це, звичайно, сьогодні під силу не кожному товаровиробнику. Ми робимо це за рахунок локалізації та розумних конструкторів, технологів, інженерів».

Це новий ряд електротранспорту. Відрізняється багатьма складовими. В першу чергу, він зроблений з нержавіючої сталі. Це гарантія для користування, це безпека. Також застосовані нові технології, особливо системи безпеки. Є периферійне керування центральним комп’ютером.

Сьогодні цей тролейбус в момент посадки опускається, зменшуючи кліренс. Це допомагає зайти пасажирам, пришвидшити вхід-вихід.

Є спеціально облаштоване місце для людей, яким важко, для інвалідів. Ми дотримуємось параметрів і наш тролейбус сто відсотків низькопідлоговий. Це 106 пасажирів.

Ми закладаємо в наші тролейбуси, особливо наступні, автономність ходу. Маємо сьогодні перемовини з м Рівне, вони перші забажали 20 км автономного ходу без тролів. Ми їх опускаємо, виїжджаємо на сателіти міста, забираються пасажири, під’їжджає під тролейбусну лінію, знову піднімаються тролі.

На базі такого тролейбусу ми робимо електробус – від 200 до 350 км запасу. Ми також розпочали виробництво автобусів. Це сучасні машини. 

Тролейбус вже має замовлення на експорт. Але, як ми і домовлялись з міською радою і міським головою, перший продукт з «Електрону» йде для львів’ян. Ми не підвели.

Вже рік працює наш перший трамвай. Їздить, не ламається. Буквально на днях прямо з тягача ми в депо передаємо 3-секційний трамвай, який був у Берліні. Він викликав дуже позитивні відгуки не лише глядачів, а й фахівців.

Ми врахуємо потреби і інших міст України. Є 1,5 метрова колія. Ми вже виробили такі трамваї. Надіюсь, що трамвай побачить мер міста Києва, бо їм дуже зараз потрібні швидкісні трамваї. Наша продукція їздить дуже швидко, тихо і комфортно.

Сьогодні завод готовий до серійного виробництва. Ми можемо забезпечити 100 одиниць виробництва на тому заводі, де ми зараз працюємо. Якщо будуть замовлення, ми зробимо і 200, залучивши обладнання, оснащення. Ми можемо більше випускати і автобусів, і тролейбусів, і трамваїв різної колії.

Нам вистарчає коштів, якщо ми маємо серійне виробництво. Така ціна за рахунок локалізації виробництва.

Наприклад, двері з повним електричним приводом робить «Електрон». Раніше купували у Фінляндії. Сьогодні ми почади розробляти комп’ютерну систему – і контролю, і управління силовими тягами та периферією. Це також буде «електронівська» система. 

Ми співпрацюємо з науковими підприємствами, об’єднуємо зусилля. Бо український товар має бути зразковим.

На останньому тендері ми його продали за 2,2 млн. грн. За кордоном треба додавати ще 1,5 млн.

Органи місцевого самоврядування сьогодні не можуть закрити всі бюджетні діри. Завдання державних органів влади – взяти 50% фінансування на закупівлі. Або передайте більше фінансової самостійності громадам, щоб громада сама визначала, що необхідно. Сьогодні всі кошти забирають в Київ, а потім в ручному порядку повертають.

Ми продукуємо новий ряд електротранспорту, новий тролейбус. Наступними будуть й електробус, і дуобус, і залізодорожні локомотиви й вагони. У нас є повністю готовий п’ятисекційний трамвай, на жаль, поки лише на експорт».

Довідка про перший тролейбус марки «Електрон», виготовлений Спільним українсько-німецьким підприємством «Електронтранс»

Тролейбус Т19101 «Електрон» – це 12-тиметровий, повністю низькопідлоговий міський транспортний засіб підвищеної комфортності, загальною пасажиромісткістю 106 осіб (у тому числі 34 місця для сидіння), який сповна відповідає європейським вимогам перевезення пасажирів.  Для зручності посадки і висадки пасажирів у тролейбусі застосовано пневматичну систему «кнілінг», завдяки якій тролейбус на зупинці громадського транспорту додатково опускається, зменшуючи дорожній просвіт (кліренс). Для осіб з обмеженими можливостями салон тролейбуса обладнаний сигнальними кнопками та відкидним пандусом для заїзду інвалідної коляски на спеціально пристосоване місце з пасками безпеки для їх фіксації під час руху.

Салон тролейбуса обладнаний комфортними та вандалостійкими сидіннями, інформаційними моніторами та табло з біжучим рядком. Система опалення салону – повітряні калорифери.

Мікроклімат кабіни водія забезпечується кондиціонером. Управління силовим приводом тролейбуса Т19101 «Електрон» здійснюється транзисторною системою, що передбачає режим рекуперації енергії - повернення струму в енергомережу, забезпечуючи енергоощадність транспортного засобу до 40%. 

Як повідомили у прес-центрі ПАТ «Концерн-Електрон», тролейбус розвиває швидкість 70 км/год. Безпеку руху забезпечують електронні системи контролю та керування, система ABS, а також зовнішні і внутрішні камери відеоспостереження та дзеркала зовнішнього огляду з електропідігрівом. 

На тролейбусі застосовано комп’ютерне керування (САN- система) всіма пристроями, що дозволяє здійснювати постійну діагностику стану тролейбуса і в експлуатації зменшує витрати часу та коштів при технічних оглядах. Кузов тролейбуса виготовлений з нержавіючої сталі, зовнішнє облицювання зі склопластику, тобто тролейбус є надійно захищений від корозії.

Перший тролейбус Т19101 «Електрон» виготовлений для міста Львова і буде переданий ЛКП «Львівелектротранс». Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» створене у 2011 році корпорацією «Електрон» та фірмою «TransTec F&E Vetschau UG» (ФРН).

СП «Електронтранс» – підприємство повномасштабного виробництва, що спеціалізується на проектуванні та виробництві сучасного міського електротранспорту (трамвайні вагони для колій 1000 мм, 1435 мм, 1524 мм, тролейбуси та електробуси)».  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів