У Шевченківському районі Львова відкрили амбулаторію сімейної медицини для 3500 мешканців (відео)

18:05 21 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, для мешканців Шевченківського району відкрили амбулаторію сімейної медицини 1-ої міської клінічної лікарні імені Князя Лева.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 21 квітня, «Щоденному Львову»:

«Для мешканців Шевченківського району відкрили амбулаторію сімейної медицини 1-ої міської клінічної лікарні імені Князя Лева на вулиці Лінкольна, 53. Відтак, 13 500 мешканців вулиць Лінкольна, Миколайчука, Хвильового, Паньківського, Шполянська, Господарська, Чигиринська, Очаківська, Селянська, Льняна, ІКревецького, Тичини, Уманська, Інструментальна, Замарстинівська, Хмельницького, Липинського, Промислова, Грінченка й Збоїща відтепер можуть швидко та якісно отримати допомогу медиків неподалік дому. начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб розповів також:

«На сьогодні у Львові функціонує 12 амбулаторій сімейної медицини. Сьогодні відкрили 12-ту АСМ, у складі 1-ї міської лікарні – це 5-та, тому що зона обслуговування 1-ї міської лікарні дуже велика, охоплює значну територію Шевченківського району. 

Власне, у віддалених зонах проживання ми намагаємось створювати амбулаторії. Взагалі, з погляду державної політики в галузі охорони здоров’я, держава від нас вимагає, щоб ми створювали амбулаторії в місцях щільного проживання населення для сімейних лікарів. Щоб мешканець, вийшовши з під’їзду, пройшов декілька кроків і потрапив до сімейного лікаря. Або ж якщо пацієнт не може прийти, то викликає до себе сімейного лікаря з амбулаторії. Це покращує доступність до первинної медичної допомоги. 

Ситуація у м. Львові ускладнюється тим, що вільних приміщень, які належать місту, на перших поверхах і в тій площі, яка необхідна, насправді, мало. Наприклад, на Сихові проживає 160 тис. населення. У центрі Сихова є поліклініка, яка обслуговує весь Сихівський район. Тобто, доїхати з Автовокзалу на вулицю  Стрийській у сихівську поліклініку – це проблема. Але коли ми вивчали ситуацію з управлінням комунальної власності і виїжджали по адресах, ми, на жаль, не змогли знайти у величезному Сихівському районі жодного приміщення, яке могли б використати для створення амбулаторії. 

Також, на жаль, з нинішнім складом депутатського корпусу ці питання було складно вирішувати. Нам вдалося взяти приміщення на вулиці Лінкольна, 53 і на вулиці Любінській, 94, де через місяць ми будемо відкривати чергову амбулаторію. А ще три адреси, які нам підходили, де можна було створити амбулаторії в місцях щільного проживання, на жаль, депутати нам не надали. Тому, сподіваюсь, у майбутньому буде більше розуміння з тими, хто приймає рішення про виділення майна. 

Ми також ведемо переговори із забудовниками, намагаємось їх переконати, щоб на першому поверсі вони резервували 200-250 кв. м для створення амбулаторій у нових будинках. На жаль, сьогодні нема розуміння. Всі ставлять високі вимоги до медицини, до лікарів, але ніхто не хоче посприяти.

Я думаю, що мешканці, які купляють квартиру в новобудові, були б задоволені, якби в їхньому будинку була б амбулаторія. На жаль, тим, хто будує, вигідніше продати, ніж зробити внесок 200 кв. м на першому поверсі. 

Але ми відкрили амбулаторію на вул. Лінкольна, минулого року – на вулиці Тракт Глинянський. Тепер ще відкриємо на вулиці Любінській, 94, де амбулаторія обслуговуватиме 9 тисяч населення. Цими прикладами ми і людям показуємо, що це правильно, вигідно, зручно, і тим людям, які приймають рішення про виділення відповідних площ».

З 1994 року лікарня обслуговує мешканців Шевченківського району за принципом загальна практика-сімейна медицина. В лікарні вже працює чотири амбулаторії сімейної медицини та три відділення сімейної медицини. Зараз відкривається п’ята якісна сучасна амбулаторія сімейної медицини на вулиці Лінкольна, 53.

За ініціативи управління охорони здоров'я Львівської міської ради та адміністрації 1-ї міської клінічної лікарні імені Князя Лева міста Львова, закінчено капітальний ремонт будівлі для облаштування в ній амбулаторії сімейної медицини №5, з метою покращення та наближення надання медичної допомоги населенню Шевченківського району. У структуру АСМ №5 входить дев’ять дільниць сімейної медицини.

В амбулаторії на І-му поверсі житлового будинку розміщено такі кабінети: реєстратура, хол, кабінет завідувача відділення, чотири кабінети лікарів сімейної медицини, процедурний кабінет, кабінет щеплень, ЕКГ, кабінет акушер-гінеколога, денний стаціонар та ординаторська. Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб додав: «На цю амбулаторію сімейної медицини з бюджету розвитку було виділено і використано 950 тисяч грн. на реконструкцію, ремонт, заміну всіх комунікацій, та 100 тияч  грн. загального фонду бюджету на придбання відповідного обладнання, меблів. І ще 110 тисяч грн. лікарня залучила позабюджетних коштів спонсорів, благодійників. Телевізор з відповідною інформацією для людей, які очікують на медичну допомогу, гарні стенди, ознакування – це все було зроблено за позабюджетні кошти». 

Роботи з реконструкції будівлі амбулаторії сімейного медицини завершені у квітні 2015 року, на виконання яких було використано 943 345 грн. Для облаштування АСМ №5 проведено закупівлю необхідного медичного обладнання, інвентарю та меблів за кошти міського бюджету на суму 99 606 грн. Також працівники лікарні залучили на розробку проектно-кошторисної документації та придбання обладнання амбулаторії позабюджетні кошти на суму 110 300 грн.

Загалом, в амбулаторії працює 14 осіб (завідувач, восьмеро сімейних лікарів, стільки ж сімейних медсестер, по одній процедурній медсестрі та акушерці, троє реєстраторів, дві санітарки). 

АСМ №5 працює за графіком: понеділок-субота з 08.00 до 19.00».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів