У Львові відкрили єдине в Україні реабілітаційне відділення в комунальному медзакладі (відео)

16:50 12 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Вартість проекту – 7,5 млн. грнивень.

«Місто Львів реалізувало великий проект зі створення нового та сучасного реабілітаційного відділення. Реабілітаційне лікування вирішує проблеми рухових дисфункцій, підвищує якість лікування основної нозології, якість життя, зменшує частоту ускладнень, відновлює 30-70% утрачених функцій», – повідомили сьогодні, 12 листопада, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також поінформували:

«Роботи над створенням реабілітаційного відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вже завершені. Сьогодні перші пацієнти отримують якісну допомогу у відділенні фізичної реабілітації в міській Лікарні швидкої медичної допомоги. 

Враховуючи актуальність проблеми, ідею створення реабілітаційного відділення в КМКЛШМД подав ще в 2008 році начальник управління охорони здоров’я міської ради Володимир Зуб. У 2009 році було розроблено проектно-кошторисну документацію для проведення ремонту цього відділення.

У 2013 році проведено експертизу проектної документації. У зв’язку з відсутністю фінансування, виконання будівельних робіт розпочалися у 2015 році.

Зараз завершені усі роботи. Сьогодні відділення приймає перших пацієнтів. Вартість проекту – 7,5 млн. грнивень.

Із них три мільйони гривень бюджетних коштів використано на капітальний ремонт приміщень відділення, а 4,5 млн. гривень – позабюджетні спонсорські кошти, за які закуплено медичне обладнання, меблі та дрібний медичний інвентар. Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб розповів також:

«На жаль, реабілітація в Україні знаходиться в зародковому стані, ця галузь не розвивалася. Ті пацієнти, які раніше помирали, сьогодні виживають. Але виживають з втраченими функціями руки, ноги, хребта. Їх треба адаптовувати до життя, щоби у звичайних умовах людина могла себе максимально обслужити, щоби була максимально інтегрована в суспільство. Власне, реабілітація досягає цієї мети. 

Цю ідею ми давно виношували, але в силу фінансових криз, відсутності фінансування, не могли приступити до реалізації цього проекту, хоча проектно-кошторисна документація була розроблена, приміщення було готове. Події минулого року, які сталися в країні, – війна і велика кількість постраждалих бійців. Наші бійці поверталися додому, а умов для реабілітації після травм не було.

Власне, це пришвидшило реалізацію цього проекту. Почавши у травні ремонтні роботи, почавши співпрацю з благодійниками, впродовж півроку ми зробили це відділення, щоби люди, які втратили функції внаслідок хвороб або травм, у тому числі в зоні АТО, могли пройти повноцінну фізичну реабілітацію і максимально відновити втрачені функції. 

На сьогоднішній день тільки у військових госпіталях створені такі відділення, і то не в усіх. У львівському госпіталі є. В комунальних установах нема такого рівня реабілітації. 

Це перші кроки, і я гордий, що вони зроблені у Львові. Такі відділення реабілітації треба створити у всій Україні. Крім того, цей проект треба продовжувати, щоби створювати реабілітаційні кабінети і відділення у поліклінічних умовах.

Тому що пацієнт, коли виписується додому, все рівно повинен проходити реабілітацію, і в лабораторних умовах це теж можна робити. Тому я буду пропонувати нашим партнерам, які допомагали нам із фінансуванням, щоби і в інших установах, і в поліклініках ми поступово почали створювати такі відділення, бо це треба людям».

В лікарні підлягатимуть реабілітації пацієнти неврологічного, нейрохірургічного, травматологічних та інших відділень. Щорічно реабілітаційними заходами в лікарні охоплено близько 7 тисяч пацієнтів – це більше 69 тисяч процедур, які зараз фахівці проводять в пристосованих приміщеннях.

Структура відділення реабілітації складає палатну зону (24 ліжка), маніпуляційну, три зали фізичної терапії, масажний кабінет, кабінети психолога, ерготерапії та інші допоміжні приміщення.  Комплекс реабілітаційного лікування передбачає: фізичну реабілітацію, психотерапевтичну, працетерапію (ерготерапію).

Показами для реабілітаційного лікування є: нейрохірургічна і неврологічна патологія (наслідки черепно-мозкових травм, травми хребта і спинного мозку, судинних уражень головного і спинного мозку та ін.), патологія опорно-рухового апарату. Володимир Зуб зазначив також:

«70-80% пацієнтів, які поступають в цю лікарню, потребують реабілітації. На жаль, реабілітація не розвинута в нашій країні. Пацієнти після операції на черевній порожнині потребують реабілітолога.

Люди, які йдуть на операції на суглобах, потребують реабілітації ще до початку операції. Їх вчать правильно рухатися, правильно застосовувати прийоми, щоби після операції з першого дня стати на ноги. Тому що рання активізація сприяє максимальному відновленню функцій.

Реабілітологи потрібні і для хворих, які перенесли інфаркт. Тому в кожному відділенні на сьогоднішній день є реабілітолог. Адже 80% з тих, хто потрапляють в лікарню, потребують реабілітацію. 

Ми почали роботу в цьому відділенні два дні тому. На сьогоднішній день ми це відділення заповнюємо пацієнтами, які знаходяться у неврології, нейрохірургії, травматології.

Перспектива передбачає, що тут мають проходити лікування пацієнти, які вийшли з гострого стану після інсульту, ЗЧМТ або іншої травми, а також пацієнти, які вже виписались зі стаціонару, були вдома, але їм треба продовжувати через певний час процедури. Вони теж будуть у плановому порядку сюди госпіталізовуватись. 

Режим роботи відділення – з 8-ї години до пізнього вечора. Ці тренажери не будуть стояти пустими. На них будуть займатися і ті, які безпосередньо переведені у це відділення, і ті, яких будуть доставляти сюди з інших відділень ліфтом чи каталкою. Тут будуть отримувати допомогу і ті, кого вже виписали, хто вийшов з гострого періоду, але функції повноцінно не відновлені. 

Може бути і самозвернення, і скерування із поліклініки. Без сумніву, на певному етапі буде формуватись якась черговість. Безкоштовно такого високого рівня у комунальних закладах більше немає».

У відділенні передбачено 2,5 ставки лікаря (невролог, лікар ЛФК, психотерапевт), п’ять ставок фахівців фізичної реабілітації, п’ять ставок медсестер, 8,5 ставки молодших медсестер, одна ставка роздатчиці, одна ставка сестри-господині. Методика роботи реабілітаційного відділення передбачає: заняття фізичною реабілітацією двічі на день у вигляді тренування в залі, тривалістю та інтенсивністю, визначеною фахівцем фізичної реабілітації, відповідно до функціонального стану пацієнта; один раз в день заняття з психотерапевтом (можливо, раз у два-три дні, відповідно до стану пацієнта); щоденні заняття з працетерапії (ерготерапії). Відповідно до функціонального стану пацієнта, заняття з ним можуть проводитись у палаті у вигляді самостійних занять чи навчань певних видів побутових навичок.

Начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Іван Гайда зазначив: «Те, що ми сьогодні тут бачимо, – це те, що необхідне нашій державі. Ми маємо тут приклад послідовності. Військовослужбовці, які звільняються із лав Збройних Сил України, стають такими ж громадянами. Поки вони військовослужбовці, то лікуються у військовому медичному закладі, такому, як наш. Коли звільняються, то вже будуть мати прекрасну можливість, серйозну базу, яку ми сьогодні тут бачимо. Якість і умови не гірші за європейські. Приємно констатувати цей факт, і я думаю, що це початок такої національної програми з реабілітації не тільки воїнів АТО, які отримали поранення і травми, а і наших громадян, які мають захворювання, такі як інсульти. Я дякую всім тим, хто долучився до цієї хорошої справи».

На сьогоднішній день в Україні, як і в інших країнах світу, є тенденція до зростання кількості осіб із серцево-судинними захворюваннями. В Україні щороку близько 110-125 тисяч жителів переносять мозковий інсульт, який є однією з найчастіших причин неповносправності та смертності населення країни. Слід зазначити, що 35,5% мозкових інсультів трапляються в осіб працездатного віку.

Більшість пацієнтів, які перенесли інсульт і вижили, стають неповносправними, а 20-25% з них до кінця життя потребують сторонньої допомоги у повсякденному житті. Якщо в 2012 році таких пацієнтів у Лікарні швидкої медичної допомоги було проліковано 1705, з них охоплено реабілітаційними методами лікування 834, то за 2014 рік таких пацієнтів було 2370, з них охоплено реабілітаційними методами лікування 1001.

Реабілітація хворих із спинномозковою травмою є особливо важким завданням, тому що пошкодження хребта і ураження спинного мозку часто супроводжується стійкими розладами рухової функції. Сучасні методики оперативного втручання та технології фіксації хребта дозволяють ліквідувати стиснення спинного мозку, зменшити травматичність хірургічних втручань та швидше вертикалізувати пацієнта.

Організація процесу лікування та реабілітації в цілому має неабиякий вплив на подальші результати лікування. При плануванні всі заходи, методи та засоби, які будуть застосовуватись в процесі фізичної реабілітації, умовно можуть бути направлені на вирішення трьох основних завдань, а саме: профілактика ускладнень; максимальне відновлення порушених травмою рухових функцій;  забезпечення оптимального рівня незалежності».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів