У Львові навчають надавати психологічну допомогу ветеранам АТО

20:20 23 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Інститут психічного здоров’я Українського католицького університету започаткував унікальну програму.

«Фахівці Інституту психічного здоров’я УКУ навчають, як надавати психологічну допомогу ветеранам АТО», – повідомили сьогодні, 23 червня, в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Інститут психічного здоров’я Українського католицького університету (УКУ) започаткував унікальну програму за методами когнітивно-поведінкової терапії «Соціально-психологічна підтримка адаптації ветеранів АТО». Впродовж 16-17 червня за цією програмою відбулися тренінги для психологів з усієї України.

Унікальність програми в тому, що вона зміщує акцент з психологічних проблем на людські ресурси – здатності психіки адаптуватися, справлятися з негараздами і перетворювати їх на потенціал для змін та розвитку стресостійкості, розповідають в УКУ. Впродовж двох днів учасники тренінгу обмінялися досвідом і отримали конденсат знань та умінь з таких тематичних блоків: мотивація, корисне мислення, емоційна регуляція, релаксація, техніки вирішення проблем.

Програму розробили п’ятеро фахівців у сфері психічного здоров’я – Віталій Климчук, Вікторія Горбунова, Галина Нетлюх, Олег Романчук та Андрій Карачевський. За їхніми словами, людина має п’ять ключових ресурсних якостей: усвідомлення цінностей і сенсу випробувань, здатність когнітивного коупінгу, володіння поведінковим коупінгом, соціальні ресурси і почуття гумору як здатність генерувати радість.

За словами фахівців, програма призначена для використання психологами-тренерами, соціальними працівниками, волонтерами, які працюють із ветеранами (учасниками бойових дій), їхніми близькими та рідними, а також для надання самодопомоги. Організатори очікують, що в цьому проекті зможуть об’єднати знання та навики кваліфікованих спеціалістів і разом вдосконалювати систему психологічної реабілітації, а також навчати інших фахівців, соціальних працівників та осіб, які будуть безпосередньо контактувати з бійцями та членами їхніх сімей. Тривалість програми – п’ять занять по дві академічні години.

Директор Інституту психічного здоров’я УКУ Олег Романчук запевнив: «Такі програми ми можемо творити тільки разом, ділячись своїм безцінним досвідом, критично осмислюючи їх та доповнюючи. Відтак, разом можемо будувати професійну систему охорони психічного здоров’я. Ця система має бути наукова. В Україні важливі такі превентивні програми. Дуже довго наша система базувалася на тому, що людині мусить бути вже дуже погано, тоді її поселяють у психіатричну лікарню, симптоми зникнуть, але в душі їй стане ще гірше, і вона знову й знову вертатиметься до лікування. Як на нашому логотипі, психічне здоров’я – це дерево, яке треба плекати, і найкращими є превентивні втручання».

Учасники тренінгу зазначають, що навчання стало для них мотивацією і стимулом для подальшої роботи, великий пласт якої можна здійснити саме завдяки спільним зусиллям. Зокрема, представник Черкаського регіонального кризового психологічного центру Ігор Озерянський розповів: «Зараз дуже мало фахівців, які можуть працювати з категорією учасників АТО, які демобілізувалися: «Державні програми поки не налаштовані на те, щоб цей механізм працював регулярно. Сенс у тому, щоб розповсюджувати ці знання про психологічну допомогу. Ця програма заповнює саме ту нішу, де це потрібно, її рівень дуже високий, група дуже фахова, а ведучі відкриті до зворотного зв’язку, приймають зауваження і відповідно програма розвивається».

А практичний психолог Центру реабілітації учасників АТО Юлія Горбачова з Дніпра наголосила: «Цей курс особливо актуальний для сімей учасників АТО. «Важливо переформатовувати суспільство для сприйняття тих подій, які відбуваються навколо нас. Матеріал, який ми отримали - структурований та дуже корисний. А наукова база, доказові методи тільки доповнюються цю структурованість».

Реалізація програми стала можливою завдяки співпраці фахівців Інституту психічного здоров'я та кафедри клінічної психології УКУ, Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії, Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії та підтримки Міжнародного фонду «Відродження».  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів