У Львівській обласній інфекційній лікарні немає сироватки від ботулізму (відео)

23:35 22 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Раніше протиотруту закуповували у російських фармацевтів. Тепер всі поставки перекриті.

22-річний хлопець у Львівській області помер від ботулізму. Ще три людини – в реанімації. Рятувати їх нічим – сироватки проти цієї інфекції в лікарнях країни просто немає.

Ще кілька днів тому мати нареченої, пані Стефанія, святкувала заручини дітей. Саме після того застілля опинилася на лікарняному ліжку. Її разом з двома доньками у важкому стані привезли до Львівської інфекційної лікарні.

Зокрема вона розповіла: «Я випила літр марганцівки, мені було зле. Я пальці пхала – марганцівка не виходила. Мене почало нудити і ми викликали «швидку». 

Медики роблять все можливе, щоб допомогти жінкам. Іноді вистачає такої дози, щоб спробувати на кінчику ложки в рот і виплюнути – токсин починає всмоктуватися в ротову порожнину і може бути клініка.

Врахуємо, що вони надійшли на п’яту-шосту добу, коли токсин зв'язався з білками», – зазначив Андрій Орфін, лікар-інфекціоніст. Двох жінок вже перевели в звичайну палату, наречена – ще в реанімації. Її нареченого лікарі врятувати не змогли.

«Всі їли однаково...», – додала Катерина, сестра нареченої. Всі постраждалі розповідають: під час застілля з нагоди заручин пробували домашній м'ясний паштет.

Радше, припускають, він і став причиною інфекції. У санстанції підтвердили – хлопець помер від ботулізму. Очевидно, отримав найбільшу дозу бактерій.

«Виділяється токсин ботулізму в тих випадках, коли збудник потрапляє в ті чи інші продукти і без доступу повітря, це може бути у консервах, ковбасах без доступу повітря виділяється сильний токсин, який вражає нервову систему людини», – пояснив заступник головного лікаря СЕС у Львівській області Олег Когут.

У лікарнях України протиотрути немає. Раніше його закуповували у російських фармацевтів. Тепер всі поставки перекриті. «Вона виключена з переліку медичних препаратів. Навіть якщо хворі отримують цю сироватку, ми ввести її не маємо права», – додав Андрій Орфін, лікар-інфекціоніст.

Після трагедії лікарі взяли під медичний нагляд ще чотирьох гостей заручин. Серед них є і діти. Про це повідомили сьогодні, 22 червня, в київській газеті «Сегодня».

Як інформував «ЩЛ», у Львові помер отруєний домашнім паштетом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів