Сьогодні з 12.00 у Львові проводитимуть майстер-класи з основ надання домедичної допомоги

10:20 12 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: moz.gov.ua

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, на площах Ринок і Галицькійта перед Оперним театром будуть встановлені намети, де спеціалісти інформуватимуть мешканців щодо роботи медичних служб та навичок надання домедичної допомоги.

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, з нагоди Всесвітнього дня невідкладної медичної допомоги, який у світі щорічно відзначають у другу суботу вересня, 12 вересня медики проводитимуть для мешканців міста майстер-класи з основ надання домедичної допомоги. В повідомленні також конкретизують:

«Захід відбудеться за підтримки управління охорони здоров’я Львівської міської ради, з ініціативи Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У декількох пунктах міста – площа Ринок, площа перед Оперним, площа Галицька – будуть встановлені намети, де спеціалісти інформуватимуть мешканців щодо роботи медичних служб та навичок надання домедичної допомоги. Акція розпочнеться о 12.00 год. 

Зокрема, спеціалісти Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працюватимуть на пл. Ринок у Інформаційно-практичному центрі безпеки міста. Намет благодійної організації «Мальтійська служба допомоги у Львові» буде розташований на пл. Галицькій (біля пам’ятника Королю Данилу).

А фахівці Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України проводитимуть навчання на просп. Свободи (перед Оперним театром). Крім того, всі охочі мешканці зможуть пройти курси з надання першої медичної допомоги у поліклініках і лікарнях Львова.

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб зазначає:

«Враховуючи нестабільну суспільно-політичну ситуацію в країні, ми повинні мобілізувати активність людей. Ми прийняли рішення на базі поліклінік створити курси першої медичної допомоги.

Є група волонтерів, яка вестиме ці навчання. А 12 вересня три професійні інституції з надання невідкладної медичної допомоги проводитимуть майстер-класи у центрі міста. Протягом дня фахівці розкажуть і покажуть, що таке невідкладна медична допомога. 

Часто першими очевидцями екстреної події є, зазвичай, громадяни, які не мають медичної освіти. Що робити в таких випадках до приїзду карети швидкої допомоги? Як не панікувати та грамотно діяти у стресових ситуаціях? Як правильно визначити, куди необхідно насамперед зателефонувати та чітко і лаконічно сповістити про екстрений випадок? Хто та як повинен негайно на місці події надавати допомогу хворому чи постраждалим?

Головна мета при наданні домедичної допомоги полягає у тому, щоб шляхом проведення найпростіших заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і запобігти розвитку можливих ускладнень. Ми розуміємо, що у цій справі питання життя чи смерті вирішує кожна хвилини.

Саме тому хочемо, щоб основні навички знали всі мешканці міста. Отож, у Львові у дев’яти місцях можна буде засвоювати навики надання першої медичної допомоги».

Майстер-клас з надання домедичної допомоги включає методи визначення зупинки дихання та серцевої діяльності, навики з проведення серцево-легеневої реанімації, прийоми зупинки кровотечі, техніку накладання джгута та пов’язок, правила іммобілізація при травмах, забезпечення власної безпеки у вогнищі ураження та ін.

Місця і час проведення навчання:

Комунальна 1-а міська клінічна лікарня ім. Князя Лева:

1) Поліклінічне відділення № 2, вул. Г. Мазепи, 25, І-й поверх, актовий зал м. Львів, щовівторка та щоп’ятниці з 16.00 год. до 18.00 год. Телефони для запису на навчання: 252-29-28, 252-51-29;

2) Поліклінічне відділення № 1, вул. Лемківська, 28, 3-й поверх, каб. № 41, щовівторка та  щочетверга з  13.00 год. до 15.00 год. Телефон: 252-45-25.

Комунальна 4-а міська клінічна лікарня: вул. Стецька, 3, ІІІ-й поверх, актовий зал, щовівторка та щочетверга о 16.00 год. Тел.: 260-20-07.

Комунальна 2-а міська поліклініка: вул. Симоненка, 4, 0-й поверх, актовий зал, щопонеділка з 16.00 год. до 18.00 год. та щосереди з 12.00 год. до 14.00 год. Тел.: 263-23-63.

Комунальна 4-а міська поліклініка: пр. Червоної Калини, 68, ІІ-й поверх, каб. № 214 (кабінет ЛФК), щовівторка з 16.00 год. до 18.00 год та щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год. Тел.: 222-23-12;

пр. Червоної Калини 57 ІІ-й поверх, каб. № 225 (ординаторська), щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год. Тел.: 222-37-17.

Комунальна 5-а міська клінічна поліклініка, вул. Виговського, 32, I-й поверх, актовий зал, щочетверга з 12.00 год. до 14.00 год. Тел.: 262-70-55.

Комунальна 6-а міська поліклініка:

1) вул. Медової Печери, 1, VI-й поверх, актовий зал, щовівторка та щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год. Тел.: 251-46-87, 251-46-89;

2) Винники, вул. Галицька, 15, І-й поверх, каб. № 2, щовівторка та щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год. Тел.: 296-01-47, 296-01-44.

Довідка

Всесвітній день невідкладної медичної допомоги відзначають щорічно у другу суботу вересня з 2000 року. Ініціаторами його проведення виступають національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Домедична допомога – невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров'я, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов'язками повинні володіти основними практичними навичками з рятування та збереження життя людини, яка перебуває у невідкладному стані, та, відповідно до закону, зобов'язані здійснювати такі дії та заходи. (Ст. 1 Закону України «Про екстрену медичну допомогу).

Невідкладний стан людини – раптове погіршення фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин (Ст. 1 Закону України «Про екстрену медичну допомогу)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів