На Львівщині провалили програму розвитку сімейної медицини

14:28 20 жовтня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської обласної ради

Керівник департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак констатувала в четвер, що обласна програма розвитку сімейної медицини та її профілактичної спрямованості не буде виконана.

Про це повідомили сьогодні, 20 жовтня, в прес-службі Львівської обласної ради.

Програма розвитку сімейної медицини та її профілактичної спрямованості, яка передбачала закупівлю медичного обладнання (фізіотерапевтичного, інструментального та лабораторного) для 10 закладів сімейної медицини й на яку було скеровано два мільйони гривень, не може бути виконаною, йдеться у повідомленні. Як доповіла на засіданні комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку обларади в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак, процес реалізації програми затягнувся через зміни підходів та технічного завдання.

За її словами, за невиконання цієї програми колишній очільник департаменту отримав догану. Відтак Ірина Микичак запропонувала перекинути ці кошти на забезпечення  медичними препаратами дітей-інвалідів в рамках Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям області й повідомила, що на наступний рік очолюваний нею департамент цієї програми уже пропонувати не буде.

Члени бюджетної комісії Львівської обласної ради, також вкрай негативно відзначили роботу департаменту щодо виконання зазначеної програми. Зокрема, Іван Собко зауважив: «Так, справді ми за останні два роки зробили ремонт у багатьох лабораторіях сімейної медицини, проте на сьогодні  у них відсутнє обладнання. Кошти впродовж року знецінюються і така велика сума, як два мільйони гривень, могла б бути використана  для інших важливих потреб». 

А голова бюджетної комісії Олег Домчак звернув увагу на необхідність більш предметно підходити  до питання розробки обласних програм у майбутньому та запропонував кошти в сумі два мільйони гривень перескерувати на інші видатки, в тому числі охорони здоров’я. своєю чергою, член комісії Сергій Касян запропонував не відмовлятися від реалізації даної програми в перспективі, оскільки більшість базових бюджетів не мають можливості придбати обладнання для амбулаторій сімейної медицини.

Окрім того, департамент прозвітував про виконання Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області. Згідно зі звітом, відсоток виконання програми – 63%. У звіті також зазначено, що і межах комплексної програми надаються медичні послуги хворим з легеневою гіпертензією, ВІЛ-інфекцією, послуги з гемодіалізу, а також проведення діагностики, лікування та реабілітації постраждалих в АТО та під час Революції Гідності. 

А на запитання Олега Домчака «Чи завдяки цій програмі вдалося збільшити тривалість життя мешканців Львівщини?» Ірина Микичак відповіла: «Показник смертності у Львівській області є одним з найнижчих в Україні. Нам вдалося продовжити життя пацієнтам з муковісцидозом, ВІЛ-СНІДом та інше».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів