На Львівщині побільшало ВІЛ-інфікованих

18:13 14 жовтня 2013 р.

Фото до новини

За дев’ять місяців цього року зареєстровано 330 випадків, тоді як у 2012-му за такий же період було 274.

Прес-служба департаменту охорони здоров'я ЛОДА інформує також сьогодні, 14 жовтня, що зросла й частка хворих, виявлених в стадії СНІДу. І що значна частина людей звертаються для первинного обстеження на антитіла до ВІЛ в заклади охорони здоров’я при наявності клінічних показань.

А аналіз епідемічної ситуації засвідчує, що в області інфекція поширюється серед споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН). Ця уразлива група ще досі залишається провідною силою епідемії.

Причому за девять місяців 2013 року частка споживачів ін’єкційних наркотиків зросла й склала 48,5% від усієї кількості вперше виявлених і зареєстрованих випадків. Також значно зросла частка СІНів серед взятих на облік у стадії СНІДу – 69,4% з уперше в житті встановленим діагнозом СНІДу за дев’ять місяців 2013 року.

Це свідчить про те, що люди, знаючи про свої ризиковані форми поведінки, тестуються лише тоді, коли з’являються клінічні ознаки захворювання. Невідворотнім, як і прогнозували фахівці, став і вихід епідемії ВІЛ-інфекції з середовища СІН у групи населення, які не вживають наркотиків.

Під час сексуальних контактів СІН інфікують ВІЛ інших осіб (за даними дозорних епідеміологічних досліджень Державної установи «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України» споживачі ін’єкційних наркотиків в 60-80% є статевими партнерами осіб, які були інфіковані ВІЛ, і не вживають наркотиків). При цьому ймовірність зараження багаторазово збільшується за наявності у одного з партнерів захворювань, що передаються статевим шляхом.

На сучасному етапі розвитку епідемії ВІЛ-інфекції у Львівській області епідемічну значимість мають як парентеральний, внаслідок введення ін’єкційних наркотичних речовин, так і статевий шляхи передачі збудника. Для значної кількості мешканців області, інфікованих ВІЛ, їхній статус залишається невідомим (лише кожен другий з уражених ВІЛ-інфекцією знає про свій ВІЛ-позитивний статус), що створює сприятливі умови для передачі ВІЛ статевим партнерам, через спільне вживання наркотиків ін’єкційним шляхом та ін.

У цілому ж, станом на 1 жовтня 2013 року на обліку в медичних закладах області перебуває 2 456 ВІЛ-позитивних особи (в т.ч. 260 дітей), з них в стадії СНІДу перебуває під наглядом 718 осіб ( в тому числі 29 дітей). Поширеність ВІЛ-інфекції складає 96,8 випадків на 100 тисяч населення (при середньоукраїнському показнику – 273,2, тобто є майже втричі меншою, аніж в середньому по Україні).

Померли ж від захворювань, обумовлених СНІДом, а також від супутніх СНІДу інших захворювань – 70 осіб (проти 69 осіб за дев’ять місяців 2012 року). А найбільш поширеною асоційованою інфекцією у хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД є ВІЛ-асоційований туберкульоз. З усіх зареєстрованих в цьому році осіб в стадії СНІДу туберкульоз виявлено в 65,3% із них (як легеневий, так і позалегеневий); за 9 місяців 2012 року – 67,5% випадків припало на поєднану патологію.

Щоправда, впродовж останніх двох років епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією у Львівські області не спостерігається збільшення числа тих осіб, які померли від захворювань, зумовлених СНІДом та від інших супутніх захворювань. За девять місяців 2013 р., у порівнянні з аналогічним періодом 2012-го, смертність від захворювань, зумовлених СНІДом, на одному тому ж рівні – відповідно, 70 і 69 випадків, що свідчить про ефективність антиретровірусної терапії.

А найбільш частою причиною смерті хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД в області є туберкульоз – 44,8% (проти 54,5% за аналогічний період 2012 року). В основному це молоді люди – ВІЛ-інфіковані СІН, які втратили мотивацію до життя. При зменшенні частки туберкульозу серед померлих в стадії СНІДу, зростає питома вага померлих від токсоплазмозу ЦНС і пневмоцистної пневмонії (відповідно 22,4% і 13,8%).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів