Медичне страхування замість безкоштовного лікування, – юрист

18:45 28 вересня 2015 р.

Фото до новини

Охорона здоров’я фінансуватиметься з державного і місцевого бюджетів, медичним страхуванням і платними медичними послугами.


Проект Закону про внесення змін до Конституції України передбачає внести зміни до 49 статті. Зараз ця стаття гарантує кожному українцеві безоплатну медичну допомогу. Натомість у змінах передбачається, що тільки мінімальний обсяг медичної допомоги в екстрених випадках буде надаватися безоплатно. Зате держава гарантуватиме загальнообов’язкове медичне страхування.

Про це сьогодні, 28 вересня, під час публічних дебатів на тему «Хто і як платитиме за медичні послуги львів’ян після «децентралізації» фінансування медичних закладів?», що відбулися у Львівському прес-клубі, повідомила завідувач кафедри медичного права ЛНМУ ім. Д. Галицького Ірина Сенюта, яка йде на вибори 25 жовтня від партії «Об’єднання «Самопоміч».

Також, за її словами, у парламенті є урядовий законопроект і законопроект комітету Верховної Ради  з охорони здоров’я.

- Вони в багатьох випадках збігаються. Там передбачається, що охорона здоров’я буде фінансуватися з державного бюджету гарантованого рівня в межах держбюджету та інші джерела, наприклад, місцеві бюджети та медичне страхування, - відповідає медичний юрист на питання, хто ж платитиме за лікування пацієнта.

Крім того, є не один проект закону про страхування.

- У нас сьогодні є багато документів у проектах, але котрий з них приймуть – сказати складно, - каже Ірина Сенюта. 

Перша частина відеозапису публічних дебатів: https://www.youtube.com/watch?v=oEjBXI6EiA4

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів