Львівські військові медики надали за вісім днів допомогу майже 400 пораненим бійцям

10:30 24 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Щодня у львівський військовий госпіталь доправляють поранених із зони бойових дій. Нині на лікуванні там перебуває близько 150 вояків.

«Десять днів у зоні бойових дій розгорнутий мобільний госпіталь зі Львова», – повідомила в сьогоднішній публікації на «Радіо Свобода» журналіст Галина Терещук, конкретизуючи при цьому:

«Щодня у львівський військовий госпіталь доправляють поранених із зони бойових дій. Нині на лікуванні там перебуває близько 150 вояків.

Водночас медики зі Львова десять днів на Донбасі рятують бійців просто з поля бою у мобільному шпиталі.  Ще у травні минулого року було сформовано мобільний госпіталь у Львові. Навчання персоналу відбувалось на Яворівському полігоні і лише десять днів тому він був відправлений на Донбас.

«У складі польового шпиталю більшість медиків – мобілізовані. Тут працюють хірурги всіх спеціальностей, а також окуліст, стоматолог, травматолог, уролог, тобто у повному обсязі надається допомога пораненим», – наголошує військовий хірург Іван Богдан.

За вісім днів медики надали допомогу у польовому шпиталі близько 400 бійцям. 

В один день із поля бою привезли 75 поранених, половина з них потребувала негайного хірургічного втручання. Одночасно можна оперувати до десяти осіб. 

«За добу госпіталь може прийняти 150 поранених. Там є штатні кадрові офіцери, які знаходились у мобільному госпіталі, частково заповнені мобілізованим особовим складом, ще додатково медики їдуть у відрядження для посилення нашого складу. У Луганський і Донецьких областях порушено систему надання медичної допомоги цивільному населенню. Тому наші спеціалісти допомагають», – розповів Іван Богдан.

Важливо надати якісно першу медичну допомогу

Однак найскладніше транспортувати пораненого з передової чи бойових позицій до розгорнутого госпіталю. Треба проїхати 50 і навіть 150 кілометрів на санітарних машинах, більшість з яких у поганому стані.

А дорогою важливо надавати людині медичну допомогу. При мобільному шпиталі працює десять санітарних автомобілів, але дуже потрібне сучасне обладнання для цих машин. 

«По штатному табелю не передбачено реанімобіль класу «С» у санітарній машині. Бо бувають випадки, коли хворі дуже важкі, але їхній стан стабілізований, тому їх можна евакуювати. Нам обіцяють такий автомобіль дати. Також при санітарних машинах потрібна транспортна дихальна апаратура, стаціонарна у нас є, але вона застаріла. У цих санітарних машинах знадобилася б дихальна апаратура, щоб могла бути без кисню, працювати на повітрі. Недостатня кількість у мобільному госпіталі моніторів, які стежать за пацієнтами», – говорить Іван Гайда, начальник Військово-медичного клінічного центру у Львові.

Також мобільний шпиталь потребує комплекти одноразової білизни для ліжок і для операційної, одноразового посуду, бракує питної води. Для військового лікаря немає різниці, кому рятувати життя.

Надають допомогу як українським бійцям з усіх військових формувань, так і полоненим, також рятують цивільних осіб. Специфіка військового польового госпіталю у тому, що одразу з поля бою необхідно стабілізувати стан пораненого і якомога швидше евакуювати у найближчий стаціонарний шпиталь, а вже звідти перевозять по інших лікарнях, зокрема у Львів. 

За увесь час бойових дій на Донбасі лікування у львівському військовому шпиталі пройшло понад півтора тисячі бійців. Зокрема, поранення отримали 15 медиків із західних областей України. Нині найбільшу допомогу надають волонтери, які збирають аптечки і передають їх бійцям».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів