Львівські хірурги поставили 12-річному пацієнту унікальний протез

21:15 15 лютого 2017 р.

Фото до новини


Фото: 5.ua

Для того, щоб Ілля Сосновський міг ходити, медики вперше у своїй практиці поставили йому спеціальний протез з рухомим коліном.

Львівські лікарі поставили 12-річному пацієнту, якому видалили злоякісну пухлину стегнової кістки, унікальний протез – він буде буде рости разом із дитиною Ілля Сосновський не мав проблем із здоров'ям доти, поки торік влітку не вдарився стегном об кермо велосипеда.

Батько хлопчика, Юрій Сосновський, розповів: «Синця не було, але біль все не минав. Кажемо: «Потерпи, почекай». Там – якесь знеболююче, там – помастили. І так день за днем. А потім він на неї вже не міг встати. Вона його вже дуже боліла».

За кілька днів місце удару набрякло. Тоді батьки повезли сина до лікарів. Ті виставили діагноз – рак нижньої стегнової кістки. Пухлина була така величезна, що випирала хлопцю назовні.

Лікар-онколог Роман Кізима пояснив: «Ці пухлини дуже агресивні. Вони знищують місце, де виникають у кістках – це може бути стегно, плече чи гомілка. Але вони розповсюджуються по організму і потрапляють у легені і тоді вже автоматично четверта стадія»

Лікарі розповіли, що злоякісна пухлина знищила значну частину стегнової кістки. В таких випадках без хіміотерапії та операції не обійтися – дитині видалили сегмент кістки разом з пухлиною, також і колінний суглоб.

Для того, щоб Ілля міг ходити, хірурги вперше у своїй практиці, поставили спеціальний протез з рухомим коліном. Гроші на нього збирали усім селом. Індивідуальний імплантат виготовили у Німеччині.

Частину суглобової кістки замінили механізмом. Особливість цього протезу – він розтягуватиметься разом з ростом ноги пацієнта. За тиждень після операції Ілля почав ходити. Нині навіть не кульгає. Тепер хлопчику залишилося пройти післяопераційне хіміотерапевтичне лікування.

Зараз найбільша мрія Іллі – якнайшвидше повернутися до школи. Хлопчик сподівається, що за півроку він забуде, що таке лікарня та крапельниці .

Про це повідомили сьогодні, 15 лютого, на телевізійному «5 каналі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів