Завтра у Львові стартує арт-проект «Код нації – справжня єдність»

12:05 5 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба ГО «Молодь ЗА Зміни»

24 травня в найбільшому місті на заході України відбудеться благодійний художній аукціон.

В Україні стартував новий арт-проект «Код нації – справжня єдність». Наразі вже завершено першу благодійну виставку в його в межах, яка проходила в Музеї Українського живопису у Дніпропетровську, з 3 до 20 квітня.

Виставка мала широкий резонанс, отримала підтримку і схвалення міської влади і Департаменту культури Дніпропетровська, викликала жвавий інтерес у містян. У результаті доброчинної виставки-продажу було реалізовано кілька робіт, частину коштів від яких було передано до благодійного фонду «Україна – Шлях Єдності». Також було передано добровільні пожертви небайдужих мешканців Дніпропетровська, які відвідали нашу виставку. 

Найближчим часом благодійний фонд надасть звіт по цільове використання коштів. Наступна виставка стартує у Львові 6 травня за підтримки громадської організації «Україна-Шлях Єдності» і триватиме до 24 травня.

Цю організацію було створено майже півроку тому вимушеними переселенцями з Донецької і Луганської областей для захисту законних соціальних, економічних, житлових, творчих, духовних та інших прав, свобод і інтересів людей, що постраждали внаслідок конфлікту на Сході України. За перший квартал 2015 року організація спромоглася розпочати стабільну роботу зі сприяння в отриманні вимушеними переселенцями гуманітарної і благодійної допомоги, встановила контакти з органами місцевого самоврядування Львова й державної влади Львівської області, з громадськими організаціями, деякими політичними партіями для реалізації статутних завдань; проводить збір лікарських засобів для органів охорони здоров’я та для геріатричного пансіонату в зоні АТО, проводить чітку і послідовну роботу щодо отримання вимушеними переселенцями житла та підтримки їх на чужині.

Важливою відмінністю львівської виставки стало те, що крім нових робіт, які доповнили фонд проекту, і нових художників-переселенців, які долучилися до проекту, разом з роботами митців з Донбасу і Криму будуть експонуватись роботи молодих львівських художників. Проект складається з авторських серій робіт художників, поєднаних однією ідеєю – самоідентифікації українців і приналежності до єдиного ментального поля, незалежно від походження.

Справжня єдність – не в лозунгах, вона у нас в душі, всі ми маємо спільні корені і систему цінностей.  Люди, що беруть в ньому участь – молоді художники, що походять з Донбасу і Криму.

В межах чинної виставки будуть представлені понад 100 робіт талановитих сучасних митців, виконані в різних мистецьких напрямках и стилях. В роботах також використані різні матеріали і техніки: живопис, графіка, кераміка, скло, шиття.

Роботи мають експонуватись у великих містах України (Львів, Київ, Дніпропетровськ) і у країнах Західної Європи. В межах проекту буде організовано ряд виставок-продажів. Частина зібраних коштів буде спрямована до благодійних фондів для допомоги дітям-біженцям з Криму і Донбасу, які потребують термінового лікування або реабілітації, а також дітям воїнів АТО. 

У Львові відбудеться доброчинна виставка-продаж, а 24 травня – благодійний художній аукціон, до участі в якому запрошуються потенційні благодійники і небайдужі мешканці Львова, для яких проблеми хворих дітей не є лише словами. На відкритті 6 травня очікується присутність багатьох гостей, представників влади, культурних еліт, представники творчої інтелігенції, а також почесний консул Нідерландів, почесний консул Австрії, помічники консулів Польщі, Білорусі, Литви, Чехії, Мексики, представник національних меншин Львова (татарська, вірменська, грецька діаспори, представники єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є»).

На відкритті будуть присутні художники-переселенці і пануватиме неформальна, дружня атмосфера, що сприятиме спілкуванню. Також заплановані музичні номери у виконанні обдарованих дітей-переселенців.

Мета проекту: розкрити сутність справжньої єдності України.

Завдання проекту:

Ідеологічне:  через візуальні образи розкрити поняття Батьківщини, символи, смисли ідентифікації людей з Україною;

Інформаційне: показати гостям виставки, що територіальний поділ України є умовним і існує лише на папері, а генетична пам’ять, цінності, прагнення – єдині для мешканців всіх регіонів України;

популяризувати творчість молодих українських художників, розширити межі уявлень про сучасне українське мистецтво;

Соціальне: допомогти дітям за рахунок отриманих від продажу робіт коштів.

Роботи, представлені в межах проекту, відображають його основне послання:

«Ми – українські художники, позбавлені нашої малої Батьківщини, що в одну мить втратили друзів, рідних і свій дім, не хочемо втратити Батьківшину в глобальному значенні цього слова. Перебуваючи у викривленій реальності, ми не впали у відчай, не зрадили нашу рідну країну.

Ми зібрались разом для того, щоб висловити свої почуття за допомогою мистецтва. У цьому проекті ми збираємось показати миру, що єдність – не в лозунгах, вона у людських серцях, що всі ми маємо спільні корені, всіх нас поєднує одне, найголовніше: ми – народ України.

Також ми хочемо надати допомогу тим, хто потребує її понад усіх інших – дітям. Термін проведення виставки в кожному окремому місті – від семи днів до двох тижнів.

У межах виставки, крім робіт учасників, можна буде придбати тематичні листівки з роботами авторів проекту. У дні виставки будуть проводитись майстер-класи від авторів-учасників проекту, а також інші інтерактивні заходи для відвідувачів.

У країнах Західної Європи планується проведення спільних творчих зустрічей з представниками української діаспори цих країн, а також творчі заходи з місцевими національними митцями. Фінансування проекту має надаватись коштом українських і міжнародних фондів, за участі громадських організацій.

Запрошуємо громадські організації, благодійні фонди, державні установи і приватних благодійників надати посильну допомогу з організації виставок в межах проекту.

Автор, куратор  проекту – Марія Рец, тел. +380676201651, +380668187027, 

mariaretzinfo@gmail.com. Організатор  проекту у Львові ГО –  «Україна-Шлях Єдності». Координатор проекту – Адам’янц Каріна, тел +380676258045».

Про це повідомили сьогодні, 5 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі ГО «Молодь ЗА Зміни».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів