Військового капелана зі Львова Андрія Зелінського нагороджено орденом «Народний Герой України»

13:10 5 червня 2015 р.

Військовий капелан Андрій Зелінський серед бійців на передовій

Військовий капелан Андрій Зелінський серед бійців на передовій
Фото: зі сторінки Андрія Зелінського в інтернет-мережі «Facebook»

10 років тому Андрій Зелінський переступив поріг Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Львові. Відтоді священик не покидав справи військового капеланства.

4 червня в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулося нагородження Орденом «Народний Герой України» 23-х великих українців – військових, волонтерів, медиків, капеланів. Вісьмох з них на сьогоднішній день вже немає в живих.

2Народний Герой України» – недержавна нагорода. Ідея її встановлення належить журналісту Андрію Боєчку. У соцмережі він запропонував читачам скласти список осіб, які є достойними звання «Народного Героя України». Комісію з нагородження було вибрано за тим же принципом – довіра людей.

Серед нагороджених – отець Андрій Зелінський, який уже рік душпастирює в гарячих точках зони АТО, відбуваючи тривалі ротації на сході України. Заступник керівника Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, отець Любомир Яворський, розповів:

«Це дуже важлива нагорода для нас як для військових капеланів УГКЦ. Отець Андрій – один з перших капеланів, що зголосилися до душпастирства в зоні АТО.

Ще 10 років тому семінаристом Андрій Зелінський переступив поріг Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Львові. Відтоді священик не покидав справи військового капеланства. В особі отця Андрія Зелінського, який отримав сьогодні орден «Народний Герой України», українці визнали діяльність усіх капеланів, що служать нашим військовим на сході України».

Орден «Народний Герой України» вилитий зі срібла, яке організаторам надали понад 300 людей з 16 країн світу. Герої отримали відзнаку, до якої також входить пластикова картка з винагородою в сумі 1000 грн та монета Нацбанку «Революція Гідності». Нагороджені отримали путівку на двотижневий відпочинок у санаторії на Закарпатті. Усі ресурси, на які було здійснено цей проект – благодійні.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, відпочинкові бази запропонували свої послуги для реабілітації військовослужбовців та волонтерів безкоштовно. Натомість Андрій Боєчко розповів: «Багато чиновників з Міноборони запитують, яке право ми маємо виготовляти ордени, – веде мову– І я завжди їм відповідав: «Якщо народ має право годувати армію, одягати і взувати її, лікувати і споряджати – тоді ми маємо повне право і нагороджувати».

Про це повідомили сьогодні, 5 червня, на інтернет-порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів