Ватикан наблизив беатифікацію митрополита Андрея Шептицького (оновлено)

23:58 19 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: day.kiev.ua

Глава Української греко-католицької церкви в 1901-1944 роках – перший у переліку кандидатів на проголошення блаженними.

У четвер, 16 липня 2015 року, Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, СДБ, префекта Конгрегації у справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, котрі стосуються визнання героїчні чесноти кандидатів на прославу. Першим у цьому списку є слуга Божий Андрей Шептицький, Львівський митрополит УГКЦ.

Інші три кандидати до проголошення блаженними – це італійський єпископ Джузеппе Карраро, мексиканський священик Аґостіно Рамірес Барба та італійський францисканець – отець Сімплічіано Мареска.

Підтвердження геройськості чеснот – це один з етапів процесу, після якого для беатифікації потрібно підтвердження чуда, отриманого за заступництвом кандидата на прославу.  Беатифікація (лат. Beatificatio) – це акт зарахування тієї чи іншої особи до лику блаженних, це своєрідний  »нижчий щабель» в процесі підготовки канонізації – безпосереднього зарахування до сонму святих.

Андрей Шептицький (29 липня1865 – 1 листопада 1944) очолив Українську греко-католицьку церкву 1901 року. Митрополит мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії.

Митрополит Шептицький перший із вищих єрархів греко-католицької церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні із вірними. Як митрополит двічі відвідав Росію (1907, 1912) та Білорусь.

Сприяв розбудові Російської греко-католицької церкви. Створив апостольський вікаріат для вірних греко-католицької церкви у Боснії. У 1907 році добився призначення єпископа для США, а в 1912 році – для українців в Канаді.

У міжвоєнний період Митрополит Шептицький продовжував роботу з розбудови УГКЦ. За його ініціативи було засновано Львівську греко-католицьку академію (1928р.), Богословське наукове товариство.

Під час Другої Світової війни Шептицький ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом. Митрополит підтримував діяльність наукових культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи. На сьогодні триває процес беатифікації Митрополита Андрея.

Про це повідомили сьогодні, 19 липня, на порталі «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України». Натомість «Польське радіо» розповіло:

«Ватикан розпочинає процес беатифікації владики Андрея. У п’ятницю папа римський Франциск оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита УГКЦ Андрея Шептицького (1865-1944, митрополит галицький, архієпископ львівський у 1900-1944).

Цей крок є необхідним для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків. Шептицький був видатним реформатором та меценатом УГКЦ, промотором ідеї незалежної української держави.

Постать Андрея Шептицького неоднозначно сприймається багатьма істориками: його звинувачують у прихильному ставленні до нацистів у 1941-му, хоча сам ієрарх багаторазово засуджував дії гітлерівців і вважав, що вони призведуть до деградації людства, якої ще не було в історії. Попередні спроби беатифікації Шептицького у 50-х та 60-х роках минулого століття були відкинуті Ватиканом, зокрема через втручання примаса Польщі архієпископа Станіслава Вишинського.

Натомість Іван Павло ІІ під час візиту до Львова у 2001-му захоплювався пастирською діяльністю владики Андрея та висловив сподівання, що колись Шептицький долучиться до сонму святих». 

Про це повідомило «Польське радіо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів