Українське лікарське товариство запрошує львів’ян завітати на відкриття виставки й святкування Маланки

12:10 13 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні, 13 січня, о 15.00 у Музеї історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина на вулиці Кармелюка, 3 відкриють виставку різьби по дереву та художньої фотографії Валерія Федурці та Сергія Козодаєва, о 20.00 год. у ресторані «Скіфія» в Зимній Воді розпочнеться свято Маланки.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 13 січня, «Щоденному Львову», що Українське лікарське товариство запрошує на відкриття виставки й святкування Маланки. У повідомленні також конкретизують:

«Щороку під час зимових свят Українське лікарське товариство у Львові організовує традиційне святкування Маланки. Сьогодні, 13 січня, свято Маланки відбудеться о 20.00 год. у ресторані «Скіфія» (с. Зимна Вода, вул. Опільського,15, виїзд зі Львова вул. Городоцькою за «Метро» на кільцеву дорогу праворуч).

Крім того, сьогодні Українське лікарське товариство запрошує на відкриття виставки різьби по дереву та художньої фотографії Валерія Федурці та Сергія Козодаєва у Музеї історії медицини Галичини ім. Мар’яна Панчишина (вул. Кармелюка, 3). Початок о 15.00 год.

Традиція святкування Маланки напередодні Старого Нового року була започаткована членами товариства ще у 1912 році. Цьогоріч свято обіцяє бути особливим.

Окрім насиченої програми і яскравих учасників дійства, буде проводитися благодійний аукціон, кошти з якого підуть на потреби діток, чиї батьки перебували в зоні АТО, а зараз після тривалого лікування не мають змоги повноцінно забезпечувати сім’ї. Також кожен охочий зможе взяти участь у цікавих конкурсах, розвагах, спільній коляді.

Ведучим свята буде Павло Савчук, керівник гурту «Галичанки», а його підопічні допоможуть відтворити старовинну атмосферу свята Маланки. Політичним вертепом всіх привітають студенти-медики аматорського театрального гуртка «Первоцвіт», під керівництвом доцента кафедри українознавства ЛНМУ ім. Д.Галицького, письменниці Надії Черкес.

Українські шлягери 60-70-х років виконають Оксана Денис (фортепіано) і Роман Цура (скрипка). Гурт «Вишиванка» завіншує, заколядує та защедрує на радість, на щастя, на добро на увесь рік кожному з присутніх.

Мелодіями струн бандури зазвучать учасники Народного ансамблю бандуристок «Чарівні струни», під керівництвом Ірини Содомори – лауреата премії ім. С. Людкевича.

Особливою гостею свята буде Софія Федина – голова Світової федерації українських лемківських об'єднань, співачка і телеведуча, голос Львівського Майдану, активний волонтер. Організатори просять приходити в українських національних строях та з гарним настроєм.

Довідка

Валерій Федурця народився 8 серпня 1965 року в сім’ї службовців в місті Рахів Закарпатської області. Любов до мистецтва прокинулася в ранньому віці.

Уже в шкільний період відвідував художню студію. Брав активну участь у виставках районного та обласного значення.

З 1980 року плідно займається різьбою по дереву. Улюбленою технікою художника є коренепластика.

Після закінчення Львівського лісотехнічного інституту в 1990 році творчість перейшла в розряд хобі, але мистецька діяльність продовжувалася. Черговою і вагомою сходинкою в художній діяльності стала персональна виставка в 2014 році в Ужгороді.

Твори знаходяться в галереях, приватних колекціях України та поза її межами. Валерій Федурця веде активну громадську та творчу діяльність. Зараз очолює професійну спілку працівників лісового господарства Закарпатської області.

Сергій Козодаєв народився в м. Ужгороді в 1953 р. Займається фотографією, яка стала захопленням на все життя, з 1961 року, пройшовши школу фотогуртківця у відомого фотомайстра Олексія Константинова.

Практично немає на карті Закарпаття місця, де б не подорожував автор. Улюблена тема – пейзаж. Не застосовує фотошоп. Композиція і відчуття кадру – характерні риси робіт автора.

Закінчив медичний факультет в 1981 році, юридичний факультет в 2009 році. Працює викладачем медичного права в Ужгородському національному університеті.

Дипломант Всесоюзного конкурсу «Зоркий-Дружба-50». Член Спілки журналістів України. Колективна виставка – Київ 2005 р. Персональні виставки – Рахів 2006 р., Ужгород 2007 р.».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів