У Львові виставили евакуйовані з Луганщини вишиванки

17:26 17 грудня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Фото надано прес-службою Національного університету «Львівська політехніка»

Боєць добровольчого батальйону «Айдар», Микола Павлюченко викупив колекцію вишиванок у етнографа з Старобільська для того, щоб донести ці величні творіння до жителів усіх міст та показати, що Донеччина та Луганщина – це також Україна.

За сприяння Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська Політехніка», в його актовій залі відбулася презентація виставки «Вишивка – захист, спротив, зброя». Унікальна колекція, яка  складається із столітніх вишитих сорочок, корсеток, юбок та спідниць мандрує містами всієї України.

Привіз її до Львова боєць добровольчого батальйону «Айдар», Микола Павлюченко, який після поранень і демобілізації замінив військову зброю на зброю духовну, розпочавши цей просвітницький проект, спрямований на об 'єднання заходу і сходу нашої країни. Він викупив колекцію у етнографа з Старобільська для того, щоб донести ці величні творіння до жителів усіх міст та показати, що Донеччина та Луганщина – це також Україна.  Доповнили колекцію унікального одягу маскувальна сітка та 16-тикілограмовий бронежилет, що є символами захисту нашої держави. 

Директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська розповіла: «Вишивка – свідок нашого українства у слобідському краї, захист нашої інакшості від східного сусіда, спротив агресії і утвердження національного життя на всій Україні. Ми повинні вести постійний діалог із жителями сходу України, доносячи цю істину, що у нас є спільна земля, спільна історія, а також і спільні традиції. Ми повинні об’єднувати наші сили, намагатись збагнути глибинні проблеми людей зі сходу».

Під час відкриття виставки виступили гості зі Старобільська, Кіровограда, звучали автентичні народні співи Слобожанщини від гурту «Коралі». Гостя з Луганська, працівниця Луганського обласного краєзнавчого музею, Наталія Каплу зазначила: «Зараз Луганщина переживає культурну катастрофу. На жаль, цей край як і багато інших територій можуть перетворитись на духовну пустку. Та ми не маємо права цього дозволити, а такими виставками ми можемо запобігти цьому, поширюючи культурні надбання нашого народу, і так вселити в них віру в їх майбутнє та майбутнє України. Відвідавши цю виставку, як жителька сходу, зрозуміла, що в нас багате культурне обличчя і непересічні народні цінності».

Про це повідомили сьогодні, 17 грудня, в київському часописі «День», де також опублікували світлини з виставки унікальних вишиванок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів