У Львові відзначають ювілей автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького (відео)

22:55 3 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: tvi.ua

Сьогодні, в переддень 200-ї річниці Михайла Вербицького у Львівському музеї історії релігії відкрилася виставка «Творець українського гімну».


Відео: «Фотографії Старого Львова»

«З нагоди 200-річчя від дня народження автора музики Державного гімну України Михайла Вербицького (4.03.1815 – 7.12.1870) та у зв'язку з 150-ою річницею першого публічного виконання національного гімну «Ще не вмерла України і слава, і воля...», Львівський музей історії релігії проводить низку заходів», – повідомила у вівторок кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва, конкретизуючи при цьому

«Сьогодні, у переддень річниці народження автора Гімну у музеї відкрилася виставка «Творець українського гімну». Її автори – наукові співробітники ЛМІР Зоряна Білик і Василь Банах.

До створення експозиції долучилися Бібліотека ім. Василя Стефаника, Центральний державний історичний архів України у Львові, Державний меморіальний музей Михайла Грушевського, Галерея мистецтв ім. Бориса Возницького, Музична академія ім. Миколи Лисенка та Національний музей Перемишльської землі (Польща). Цікаві речі надійшли з приватних збірок Юрія Гаврилюка, Маргарити Давидюк, Любомира Криси.

Про це повідомляють на сайті музею наукові співробітники ЛМІР Ірина Цебенко та Олена Малюга і надають таку інформацію про о. Михайла: «Михайло Михайлович Вербицький увійшов в історію музичної культури як видатний прогресивний композитор першої половини XIX століття, хоровий диригент. Його діяльність розвивалася і розцвіла у лоні української церкви в Перемишлі: о. Михайло був справжнім народним композитором, який не лише тонко відчував настрої та мрії українського суспільства, а й зумів своєю музикою збуджувати світлі, піднесені почуття. На його творчих традиціях виховувалося ціле покоління західноукраїнських музикантів, які з великою любов’ю ставились до корифея рідного музичного мистецтва. Більшість його творів, передусім симфонії і хори – це справжні перлини української музики, які заслуговують на те, щоб посісти належне місце у програмах сучасних концертів. Композитор і священик УГКЦ Михайло Вербицький до кінця життя служив двом великим силам нашого духовного життя – молитві і пісні. Служив самовіддано, одержимо і повсякчас».  

На виставці «Творець українського гімну», яка  буде розгорнута до 30 квітня, представлено метричні дані з відомостями про народження Михайла Вербицького, документи греко-католицької богословської академії у Львові (списки семінаристів, екзаменаційні відомості), рукопис коротких правил гри на гітарі «Поученіє гітари», світлини рідних місць, церков, парохом яких був отець Михайло Вербицький.  На чільному місці – особисті нотні записи композитора: церковні пісні для чоловічого хору «Отче наш», «Христос Воскрес», «Заповіт» Т. Шевченка, оперета на одну дію «Простачка», інші твори. Унікальним експонатом є рукопис Гімну «Ще не вмерла Україна!».

Завтра, 4 березня, в колишній трапезній домініканського монастиря відбудеться концерт, в якому звучатимуть твори Михайла Вербицького у виконанні октету солістів капели «Дударик», хору Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, молодіжного  хору архікатедрального собору Святого Юра. Заходи з нагоди 200-ліття о. Михайла триватимуть – 2015-й Львівська обласна рада оголосила Роком Вербицького».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів