У Львові триває почитання Нерукотворного образу Ісуса Христа (відео)

21:42 1 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

Нерукотворний образ не виїжджав з Ватикану останні 100 років. Привезти в України образ планували з 2012 року, і саме зараз, у такий непростий час, це вдалося.


Відео: Львівська міська рада

Журналіст Ярослав Тимчишин розповів у сьогоднішній публікації в інтернет-виданні «Gazeta.ua»:

«Унікальну церковну реліквію – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа привезли до Львова з особистої захристії Папи Римського. Побачити святиню можна в соборі святого Юра.

Передання свідчить, що за часів проповіді Спасителя в сірійському місті Едессі правив Авгар. Він був уражений по всьому тілу проказою. Чутка про великі чудеса, що творяться Господом, розповсюдився по Сирії (Мф. 4, 24) і дійшла до Авгаря.

Не бачивши Спасителя, Авгар увірував в Нього, як в Сина Божого, і написав лист з проханням прийти і зцілити його. З цим листом він послав до Палестини свого живописця Ананію, доручивши йому написати зображення Божественного Вчителя.

Ананія прийшов до Єрусалима і побачив Господа, оточеного народом. Він не міг підійти до Нього через велике зібрання людей, що слухали проповідь Спасителя. Тоді він став на високому камені і спробував здалека написати образ Господа Ісуса Христа, але це йому ніяк не вдавалося.

Спаситель Сам покликав його, назвав по імені і передав для Авгаря короткий лист, в якому, похвалив віру правителя, обіцяв прислати Свого учня для зцілення від прокази і для наставляння на шляху спасіння. Потім Господь попросив принести воду і рушник. Він умив лице, обтер його принесеним рушником, і на полотні відбився образ обличчя Спасителя.

Рушник і лист Ананія приніс в Едессу. Авгар прийняв святиню і отримав зцілення; лише мала частина слідів страшної хвороби залишалася на його обличчі до приходу обіцяного Господом учня.

Святиня зберігається в особистій захристії Папи Римського. Це матерія із зображенням Христа, наклеєна на кедрову дошку. Образ останні 100 років не виїжджав з Ватикану. Привезти в України образ планували з 2012 року, і саме зараз, у такий непростий час, це вдалося.

«Це є справжня реліквія, оригінал. На ній – найдавніше зображення обличчя Ісуса Христа. Вона прибула до Риму з Едесси, дорогою побувавши у багатьох різних місцях. Згодом, у 1870 році, зважаючи на те, що це одна з найцінніших реліквій, Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану. З того часу цю реліквію лише вдруге дали до Богопочитання у храмі. Крім того, Ватикан вперше дозволив цілувати її. Це – як виняток для України у такий складний для неї час. Також це присвячено 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля», – розповідає отець Павел Бенедік, відповідальний за приватну Папську захристію у Ватикані.

Адміністратор собору святого Юра, отець Роман Кравчик, загорівся ідеєю привезти в Україну цю святиню, після того як натрапив на згадку про неї в літературі. Йому говорили, що неможливо, аби Ватикан дозволив вивезти за його межі реліквію світового значення.

«Молитва і добрі наміри, віра перемагають усе. Ми почали працювати і реліквію таки вдалося привезти до нас. Для України зараз це дуже потрібно», – підкреслив отець Роман Кравчик.

Численні паломники з цілої України, що прибувають до храму святого Юра, мають змогу молитись біля цього унікального образу щодня з сьомої ранку до одинадцятої вечора аж до 15 лютого.

Як інформував «Щоденний Львів», глава й владики УГКЦ молилися у Львові за мир перед Нерукотворним образом Ісуса Христа, проща до якого триватиме до 15 лютого.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів