У Львові представили «Проект Івасюк. Перезавантаження» (відео)

21:44 4 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Zaxid.net

В Оперному театрі влаштували оновлений концерт, присвячений річниці уродин композитора.


Відео: «Громадське Телебачення Львів»

«В Оперному театрі влаштували оновлений концерт, присвячений річниці уродин композитора. Його твори зазвучали в обробці джазової та електронної музики», – повідомило сьогодні, 4 березня, інтернет-видання «Zaxid.net», конкретизуючи при цьому:

«Скрипаль-віртуоз Олександр Божик за місяць віднайшов в архіві, в Інтернеті та вдома у композитора його інструментальні твори – чимало незакінчених, ті, які Івасюк писав ще під час навчання у консерваторії, шматочки на пів хвилини – і об’єднав їх в окремий твір. Олександр Божик розповів також:

«Більше ночами робив. Коли є спокій, коли ніхто не заважає телефонними дзвінками. І коли є для натхнення найкраща пора. А коли була перша репетиція і я приніс ноти хлопцям, вони сказали: «Ми не знаємо, як це грати – треба послухати, як є в оригіналі». Я кажу: хлопці, в оригіналі воно нічого не звучить, ви перші виконавці. Тому грайте, як чуєте». 

Володимир Івасюк писав їх для скрипки, віолончелі, фортепіано, а тут вперше адаптували ще й для рок-гурту. А з гігантського сферичного 3D-екрану, діаметром у п'ять метрів, який на замовлення виготовили у Берліні, на глядача зі сцени позирав сам композитор.

«Наче Івасюк заглядає до кожного, хто сидить в залі. І надіюся, кожен відчув, що біля нього композитор сидів поруч і дивився свій ж концерт», – поділився сподіваннями сценограф Володимир Стецькович. 

Сучасно обробили приватний архів Івасюка: чорно-біле відео залилося барвами. Витягли зі збірки композитора й невідому пісню «Відлітали журавлі», де мама оплакує сина, який згинув на війні. 

Співачка Оксана Муха розповіла також: «У мене Данило, синочок, вже знає ті пісні. І дуже добре, що тренувалися ми багато, репетирували. Тому, що виплакалася вдома». 

Прем'єрою «Проект Івасюк» глядача потішили три роки тому. Тоді святкували шістдесят четверту річницю від дня народження композитора. Тепер такі концерти влаштовують щоразу у березні до річниці».

http://zaxid.net/news/showNews.do?u_lvovi_vidlunav_proekt_ivasyuk_perezavantazhennya&objectId=1342973

Натомість «Громадське телебачення» повідомило сьогодні, 4 березня:

«Проект Івасюк. Перезавантаження» стане своєрідним творчим майданчиком, на якому експериментуватимуть. У проекті взяли участь Піккардійська терція, Оксана Муха, Олександр Божик, Брія Блессінг, джаз-гурт «ShokolaD», «MANU».

Кожен з них по-своєму розуміє та інтерпретує Івасюка, але усіх їх об'єднує процес переосмислення творчості композитора та створення нового звучання й особливої атмосфери. Організатор та продюсер: Андрій Сидор директор компанії «ДікАрт».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів