Сьогодні у Львові розпочнеться «Alfa Jazz Fest 2015», учасники якого разом здобули майже 60 «Grammy» (відео)

11:28 25 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vk.me

На трьох сценах в центрі Львова вп’яте виступатимуть кращі джазові виконавці США, Європи та України.

25-29 червня у Львові відбудеться ювілейний міжнародний джазовий фестиваль ««Alfa Jazz Fest»». Вп’яте на трьох сценах в центрі Львова виступатимуть кращі джазові виконавці США, Європи та України. 

Склад учасників ювілейного «Alfa Jazz Fest» сміливо можна назвати безпрецедентним. Ніколи ще за всю історію фестивалю не виступала така кількість справжніх зірок джазової музики.

На головній сцені фестивалю імені Едді Рознера протягом трьох фестивальних днів (26- 28 червня) виступатимуть музиканти, які разом зібрали майже 60 статуеток Grammy. Серед хедлайнерів «Alfa Jazz Fest 2015» –легендарний джазовий гітарист Джордж Бенсон, відомий кубинський музикант Пакіто Д’Рівера, молода і харизматична японська піаністка Хіромі, яка виступить у Львові в складі свого найвідомішого проекту «The Trio» разом з не менш знаменитими партнерами – басистом Ентоні Джексоном і барабанщиком Саймоном Філліпсом, екс-партнери Майлза Дейвіса гітарист Майк Стерн і саксофоніст Білл Еванс вийдуть на сцені в складі супергрупи T»he Mike Stern/Bill Evans Band», участь в якій беруть басист Том Кеннеді та барабанщик Стів Сміт.

Найбільш очікуваними для шанувальників джазу стануть виступи живих легенд імпровізаційної музики – піаніста і клавішника Хербі Хенкока, а також саксофоніста Вейна Шортера, який виступить в Україні вперше в складі «Wayne Shorter Quartet» – найкращої, на думку багатьох провідних джазових критиків, володарів статуеток сучасної акустичної джазової групи. ЇЇ учасниками також є піаніст Даніло Перес, контрабасист Джон Патітуччі і барабанщик Браян Блейд. Творчий куратор «AlfaJazzFest» Олексій Коган розповів:

«Я вже багато разів говорив, що найголовніша перевага будь-якого фестивалю – це можливість побачити і почути в одному місці багато гарних музикантів, але ця перевага є й найбільшим недоліком, тому що найбільший недолік фестивалю – фіксований термін. Іноді буває так, що коли музиканти готові їхати, то не відбувається фестиваль, або навпаки. Є ще одна ознака фестивалю – це абсолютно точний підхід до музикантів, які працюють на різних сценах. Наприклад, на площі Ринок має бути більш енергійна музика, адже там більше людей. 

Фестиваль має бути цікавим, адже цього року, попри важку ситуацію в країні, склад учасників такий можливо тому, що це маленький ювілей. Музиканти різні, багато з них будуть вперше в Україні, сподіваємось, що наш Фестиваль пройде на високому рівні як і в попередні роки».

Не випадково в такий період історії України її одночасно відвідають Вейн Шортер та Хербі Хенкок – двоє засновників та членів правління Міжнародного комітету артистів за мир (ICAP). У своєму зверненні, написаному спеціально для української публіки, володар премії «Grammy» за особливий вклад в розвиток музики Вейн Шортер говорить, що їде в Україну для того, аби підтримати нашу країну в такий непростий час.

Не менш зірковим буде склад музикантів, які виступатимуть на сценах в центрі міста – на площі Ринок (25-29 червня) та біля Палацу Потоцьких (27-29 червня). Серед інших виступить нова суперзірка британського джазу – піаніст та вокаліст Ентоні Стронг.

А закривати фестивальну програму на площі Ринок буде популярна шведська група «Dirty Loops», яка прославилась по всьому світу оригінальними ф’южн-каверами поп-хітів. В 2015 році буде представлена широка географія учасників фестивалю, вперше виступить така кількість представників Великобританії, познайомлять публіку зі своєю творчістю представники Німеччини, Австрії, Франції, Польщі, Куби, Японії, Швеції. Традиційно велика кількість музикантів приїде з «батьківщини джазу» – Сполучених Штатів Америки. 

Україну на фестивалі представить сім проектів, які працюють в різних жанрах. Публіку чекає концерт нового блюзового тріо «Sliding Holders» з Києва; харківський «Acoustic Quartet» і вокалістка Анна Чайковська представлять нову фольк-джазову програму; французький джаз 30-х років виконає проект «Urban Gypsy»; прозвучить оригінальна музика львівського квартету Юрія Середина, столичних «DOGMA Trio» та квінтету Олексія Саранчина.

Честь відкривати ювілейний п’ятий фестиваль «Alfa Jazz Fest» 2015 випала найкращому джазовому оркестру України – «Dennis Adu Big Band». Всього за п’ять днів фестиваль відвідають більше 100 музикантів з 10 країн світу.

Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Андрій Москаленко розповів: «Для нас є два важливих аспекти цього року: перший – це те, що багато виконавців зі всього світу вперше приїдуть в Україну та до Львова, і, насправді, це дуже добрий меседж як для міста, так і для країни загалом, що вони приїдуть і тим самим показують свою підтримку. По-друге, будуть вільні майданчики,, де кожен зможе послухати джаз, адже джаз – це музика вільних та сильних людей. Цього року за попередніми розрахунками очікуємо до 100 тисяч гостей в межах тижня коли відбуватиметься Альфа джаз фест». 

Окрім концертів, гостей фестивалю чекає насичена програма спеціальних заходів «Alfa Jazz Fest 2015». Серед них один із корифеїв українського джазового руху Леонід Гольдштейн проведе серію джазових кінопоказів.

Кожен з трьох показів, які відбудуться з 26 по 28 червня о 16:00 год в Парку Культури імені Богдагна Хмельницького, буде присвячений легендам джазу та блюзу – Еллі Фітцджеральд (Ella Fitzgerald), Мадді Вотерсу (Muddy Waters) та Чарлі Паркеру (Charlie Parker). Тележурналіст і автор унікальної телепрограми «35 хвилин джазу» представить гостям фестивалю раритети зі своєї великої колекції джазового відео.

Відвідати кінопокази усі бажаючі зможуть безплатно.  Серед інших нововведень на ювілейному фестивалі цього року буде розширена пікнікова частина головної сцени фестивалю в Парку культури, де гості зможуть безкоштовно насолоджуватись виступами зірок, розмістившись в форматі амфітеатру.

Виконавчий директор «AlfaJazzFest» Наталія Горбачевська зазначила: «Основний акцент, який ми робимо – це в парку, де є сцена Едді Рознера та партер, є і пікніковий формат, де на великих екранах абсолютно безкоштовно можна переглядати усі концерти. Цього року, очікуючи більшу кількість людей, ми розширили пікніковий формат і вхідну алею, будемо робити з неї природній амфітеатр, для того, щоб більша кількість людей могла там розташуватись, ми будемо встановлювати додаткові екрани, тому, коли нас запитують, які додаткові новації і зусилля цього року ми докладаємо – це якраз розширення можливостей для безкоштовного перегляду». 

Уже традиційно в час проведення фестивалю заплановані творчі зустрічі відомих джазменів з українськими музикантами. Так, 26 травня о 12:00 відбудеться майстер-клас легендарного саксофоніста і кларнетиста Пакіто д’Рівери (Куба), а 27 травня о 12:00 своїм творчим досвідом поділиться кларнетист Арун Гош (Великобританія). А після вечірніх концертів музичне життя у Львові не завершиться, адже далі музикування буде продовжуватись у форматі джем-сешнів в клубах міста.

Для тих, хто не матиме змоги приїхати до Львова на фестиваль, організатори подбали про можливість переглянути концерти в інтернеті. Користувачі сервісу «YouTube» 26 та 27 червня зможуть дивитись виступи з головної сцени фестивалю «Mike Stern/Bill Evans Band», Хербі Хенкока, Пакіто Д’Рівери, «Wayne Shorter Quartet» в режимі реального часу.

Цього року «Alfa Jazz Fest» долучиться до реалізації благодійних проектів міста Львова. Завдяки партнерам фестивалю та кожному слухачу, який придбав квитки на цьогорічні концерти, оргкомітет має можливість реалізовувати благодійні ініціативи.

Серед них буде закуплено медичне обладнання для створення відділення реабілітації у комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у Львові на вулиці Миколайчука, 9, а також побудовано дитячий майданчик в Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. 

 «Alfa Jazz Fest» – міжнародний джазовий фестиваль, який щорічно відбувається в Україні у Львові, в червні. Перший фестиваль відбувся в 2011 році.

Організатор фестивалю – ТзОВ «Леополіс Джаз», творчий куратор – джазовий експерт Олексій Коган. В Консультаційну раду фестивалю входять відомі люди, серед яких музикант Святослав Вакарчук. 

Щороку фестиваль відвідує більше 40 тисяч гостей з України та іноземних країн. Про це повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів