Львів’янин Левко Різник – лауреат премії Президента «Українська книжка року»

17:05 24 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Письменнику зі Львова присуджено нагороду за книгу-трилогію «Самотність пророка», «Поет і Владика», «Доктор і Професор».

В опублікованому сьогодні, 24 червня, указі Глави держави №361/2015 «Про присудження щорічної премії Президента України «Українська книжка року» мовиться:

«На підставі рішення Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року» постановляю:

1. Присудити щорічну премію Президента України «Українська книжка року»:

трилогії «Самотність пророка, або Добрий Ангел Івана Франка: Роман-есей», «Поет і владика: Роман-есей», «Доктор і Професор, або На шляху поступу: Роман-есей» у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури»;

книжковому виданню «Вулицями старого Києва» у номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства»;

книжковому виданню «З Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі» у номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління».

2. Присвоїти звання лауреата премії Президента України «Українська книжка року»:

за трилогію «Самотність пророка, або Добрий Ангел Івана Франка: Роман-есей», «Поет і владика: Роман-есей», «Доктор і Професор, або На шляху поступу: Роман-есей»:

Різнику Леву Йосиповичу — авторові;

державному підприємству «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ» — видавництву;

за книжкове видання «Вулицями старого Києва»:

Друг Ользі Миколаївні – авторові;

державному підприємству «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ» — видавництву;

за книжкове видання «3 Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі»:

Топачевському Андрію Олександровичу – авторові;

Національному видавництву дитячої літератури «Веселка» — видавництву.

Президент України Петро Порошенко

24 червня 2015 року».

Текс указу розміщено в середу на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України. Натомість у прес-службі обласної державної адміністрації повідомили сьогодні, 24 червня, «Щоденному Львову»:

«24 червня цього року Указом Президента України звання лауреата премії Президента України «Українська книжка року» присвоєно Різнику Леву Йосиповичу за книгу-трилогію «Самотність пророка», «Поет і Владика», «Доктор і Професор». Подання висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Автор у жанрі роману-есе висвітлює трьох найвидатніших постатей українського відродження кінця XIX і початку XX століття – Івана Франка, митрополита Андрея Шептицького, Михайла Грушевського, які жили і діяли на той час у Львові. У книзі «Самотність пророка» автор описує стосунки Івана Франка з оточуючими його людьми, зокрема, з Ольгою Рошкевич, напружені духовні пошуки суспільного ідеалу, вміло відображені у безперервній боротьбі за душу Пророка між силами добра (Ангел) і зла (Лукавий).

Книга «Поет і Владика» є своєрідним продовженням роману «Самотність Пророка, або Добрий Ангел Івана Франка». В її центрі дві непересічні особистості – поет і вчений-енциклопедист Іван Франко, та духовний провідник галичан – митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький Роман написаний у формі своєрідної сповіді поета перед владикою, владики – перед поетом, а обидвох – перед читачами, тобто перед народом, за пережите і передумане у житті. У романі «Доктор і Професор» на основі першоджерел та архівних матеріалів автор розкриває творчі, наукові й побутові взаємини Михайла Грушевського та Івана Франка впродовж одинадцяти років (1894-1905) їхньої найбільш плідної спільної праці в Науковому товаристві імені Тараса Шевченка 

Левко Йосипович Різник – український письменник, громадський діяч, член Національної спілки письменників України. Народився 14 січня 1938 року в селі Нараїв Бережанського району Тернопільської області.

У 1993-2005 pоках очолював Львівську організацію Національної спілки письменників України. Автор прозових книг: «З математичною точністю», «Голубидо сонця», «Наріжний камінь», «Повінь», «Міра оптимізму»,«Неоплатні борги», «Друге дихання», «На крутизні»,«Цілитель», «Обличчям до вікна», «Лідер», «Фактор Данила Вернади», «Мамонт ожив», «Усусуси на Лисоні».

У 1997 році удостоєний премії «Кращий роман року» ім. Андрія Головка за роман «Маргінал», у 2002 році за книгу «Усусуси на Лисоні» – премії ім. Олеся Гончара. Підготував до друку романи:«Крук, або П’ятдесятилітня війна»,«На карнавалі лукавства», «Фіолетові кошенята».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів