Галерея у Львові експонує унікальні ліногравюри

17:15 22 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук

У середу, 22 листопада, в галереї Львівської національної академії мистецтв відбулося відкриття виставки станкової графіки.

Виставка в галереї Львівської національної академії мистецтв присвячена одній із найпопулярніших технік високого друку – ліногравюрі. За словами організаторів виставки, вона репрезентує певний зріз розвитку львівської школи графіки за останнє десятиліття у контексті розвитку та популяризації класичної техніки ліногравюри, її значення у навчально-творчому процесі та вихованні творчих особистостей.

У двох просторих залах для огляду відвідувачам представлено кілька десятків унікальних робіт. Усі вони виконані молодим поколінням митців, випускниками та студентами кафедри графічного дизайну Львівської національної академії мистецтв. Ці ліногравюри були виконані у рамках навчального процесу протягом 1998-2007 років. Деякі із робіт представлені як самостійні мистецькі твори, інші виконані у рамках комплексних дизайнерських завдань.

Організатори виставки, яка триватиме до 15 грудня, розповіли під час її відкриття: «Класичні техніки графіки передбачають дуже великий відсоток фізичної близькості митця до інструментів – довготривале різьблення на лінолеумі, затирання фарби, друк. Таким чином художник продукує не тільки зображення, але і передає власну енергію роботі, надаючи їй особливого, когнітивного сенсу. Графічні твори – це безсловесні фоліанти, і в свою чергу саме рукописи подарували їм життя».

Ліногравюра (від лінолеум і гравюра) – опукла гравюра, створювана вирізуванням малюнка на лінолеумі. Щодо техніки та художніх засобів подібна до ксилографії, гравюрі на дереві, яка виникла в Китаї не пізніше VI століття. Виникла на початку 20 століття. Найвідоміші майстри ліногравюри в Україні – Олена Кульчицька, Олександр Пащенко, Валентин Литвиненко, В. Левицький, Іван Селіванов, Олексій Фіщенко, Георгій Якутович та ін. У галузі ліногравюри також працював видатний український художник 1930-х років Сергій Конончук.

Про це повідомили сьогодні, 22 листопада, в київському часописі «День», де також опублікували фоторепортаж із галереї Львівської національної академії мистецтв.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів