9 лютого у Львові відзначає престольний празник храм Івана Золотоустого

10:36 9 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: ukrainaincognita.com

Християни східного обряду відзначають сьогодні перенесення мощей святого Івана Золотоустого.

«9 лютого відзначає престольний празник монастирський храм Івана Золотоустого Львівської православної богословської академії УПЦ КП на вулиці Лисенка, 43», – повідомили сьогодні, 9 лютого, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також поінформували:

«Архиєрейська Божественна літургія розпочалася в монастирському храмі Івана Золотоустого о 9.00. Очолив богослужіння владика Димитрій, Митрополит Львівський і Сокальський, повідомляє Духовна велич Львова.

Храм Святителя Іоана Золотоустого – колишній костел Серця Ісусового. Збудований у комплексі з жіночим монастирем сестер-францишканок Пресвятих Дарів. Храм і монастир освятили 29 вересня 1889 року.

Очолив урочистості Апостольський Нунцій з Відня архиєпископ Алоїз Галімберті. Йому співслужили львівські архиєпископи, які представляли три обряди: латинський – Северин (Моравський), візантійський – Сільвестр (Сембратович) і вірменський  Ісаак (Ісакович).

Після закінчення Другої світової війни костел і приміщення монастиря були передані міністерству охорони здоров’я – тут розмістили сьоме відділення першої інфекційної клінічної лікарні. Впродовж кількадесятилітнього використання приміщення не за призначенням храм зазнав суттєвих руйнувань, і значна частина оздоби, на жаль, була безслідно втрачена.

Зі здобуттям незалежності храм передали православній громаді. У 1992 році відбулося освячення храму на честь Святителя Іоана Золотоустого, а в приміщенні монастиря було розміщено навчальний корпус Львівської духовної семінарії.

Храм було оснащено всім необхідним для богослужінь. Праву частину монастиря, яку ще займав міський шкірвендиспансер, у 1998 році також передали духовній семінарії – нині це Львівська православна богословська академія Української Православної Церкви Київського Патріархату».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів