13 cічня у Львові збиратимуть на доброчинному аукціоні кошти дітям Героїв

20:46 3 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: convdocs.org

Українське Лікарське Товариство у Львові організовує 13 cічня святкування традиційної української новорічної забави «Маланка-2015».

Українське Лікарське Товариство у Львові 13 cічня організовує святкування традиційної української новорічної забави «Маланка-2015». У програмі, як і 100 років тому, – музика, колядки та щедрівки, конкурси, змагання, призи.

Розділити свято української Маланки товариство запросило лікарів, професорів, доцентів, асистентів, інтернів, студентів, провізорів, медичних представників та всіх охочих. Про це повідомив кореспонденту київської газети «День» професор, доктор медичних наук Андрій Базилевич. Окрім того, Андрій Ярославович зазначає, що лікарський Маланчин бал буде присвячений благочинності: на святі проведуть аукціон, а вторговані кошти передадуть доброчинній громадській організації «Допомога дітям Героїв».

Довідка «Дня»:

Українське лікарське товариство  («Руське лікарське товариство»)(РЛТ/УЛТ) – професійне товариство лікарів-українців на Західній Україні. Засноване 1910 року у Львові з метою піклування здоров'ям українського населення, оборони професійних інтересів і піднесення знань лікарів. Його попередником була лікарська комісія НТШ, утворена 1898 року.

Засновано за ініціативою докторів Олександра Козакевича, Євгена Озаркевича (перший голова УЛТ), Сильвестра Дрималика, Мирона Вахнянина, Івана Бережницького, Володимира Кобринського, Маркіяна Долинського, Володимира Гузара, Тита-Євгена Бурачинського. Засновники УЛТ визначили три основні напрямки діяльності: наукову, фахово-організаційну та громадську.

Серед членів товариства були учасники Визвольних Змагань, організатори медичного факультету Українського Таємного Університету у Львові (1920–1925), Народної Лічниці (1903–1944), Українського шпиталю «Народна Лічниця» ім. Митрополита Андрея Шептицького (став до ладу 1938-го); «Порадні Матерів» (1918–1939); Українського гігієнічного товариства (1928–1938). Наукову діяльність члени УЛТ здійснювали, зокрема, в лікарській комісії Наукового товариства ім. Тараса Шевченка; проводили наукові з'їзди лікарів і природників. За сприяння УЛТ діяла «Медична Громада» (1910–1944) – товариство студентів медиків-українців.

Члени УЛТ працювали також у «Рідній Школі», «Просвіті» та інших товариствах. УЛТ видавало науково-популярний часопис «Здоровлє» (1912–1914), журнал «Лікарський вісник» (1920–1939). 1925 УЛТ нараховувало 205 членів, 1937-го – 289 (зокрема, 268 – з Галичини). Першим головою УЛТ був Євген Озаркевич, пізніше довголітніми головами були Тит-Євген Бурачинський і Мар'ян Панчишин.

Головами у міжвоєнний період обиралися такі видатні представники галицької медицини, як доктори Іван Куровець, Максим Музика, Олександр Подолинський, Леонтій Максимонько. З приходом радянської влади 1939-го товариство перестало існувати.

Українське лікарське товариство у Львові вважає себе чинним спадкоємцем традицій та ідеології УЛТ, яке діяло на теренах Галичини з 1910 по 1939 рр. На сучасному етапі УЛТ як самоврядна громадська організація вважає себе складовою частиною Всеукраїнського лікарського товариства і Світової федерації українських лікарських товариств, діяльність в яких здійснює через своїх повноважних представників, висунутих до екзекутив ВУЛТ і СФУЛТ.

УЛТ виражає інтереси лікарів Львівщини. Установча конференція УЛТ відбулася 28 квітня 1990 року.

Громадська організація «Допомога дітям Героїв» займається розвитком та допомогою дітям, батьки яких загинули, поранені чи були в полоні в АТО, а також влаштовує для цих діточок різноманітні розваги, навчання та частування. У найближчій перспективі ГО «Допомога дітям Героїв» планує організувати великий табір для таких дітей на теренах Львівщини.

Про це повідомила сьогодні, 3 січня, львівський кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів