10 листопада на Львівщині перевірять грамотність державних службовців (відео)

23:52 7 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Як повідомили в п’ятницю в прес-службі облдержадміністрації, 10 листопада з нагоди відзначення Дня української писемності та мови для державних службовців Львівщини проведуть конкурс (диктант) на знання державної мови.

У прес-службі ЛОДА повідомили сьогодні, 7 листопада, що 10 листопада з нагоди відзначення Дня української писемності та мови для державних службовців Львівщини проведуть конкурс (диктант) на знання державної мови. У повідомленні також конкретизують:

«Диктант звучатиме у прямому ефірі телепрограми «Доброго ранку, Львове» на ТРК «Львів» з 09 год. 15 хв. до 09 год. 30 хв. Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації просить надіслати диктанти до 11 листопада 2014 року на адресу м. Львів, вул. Просвіти, 4-а; канцелярія; поштовий індекс 79008

Захід проводиться у рамках реалізації Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 роки (у новій редакції). Метою конкурсу (диктанту) є утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури, удосконалення навиків майстерного володіння словом, підвищення рівня знань громадськості».

Натомість кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва розповіла сьогодні, 7 листопада:

«Держслужбовців Львівщини перевірять на грамотність. Ідеться про диктант з української мови, до якого департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації просить долучитися усіх охочих чиновників.

Вік і ранг, кажуть, значення не мають. І наводять приклад минулого року – в 2013¬-му перевірилися на знання державної мови понад 1000 осіб, які працюють на державній службі.

Захід приурочено до Дня української мови та писемності, який, нагадаємо, в Україні відзначають 9 листопада. Тест на знання державної мови не забере багато часу – диктант начитуватимуть у прямому ефірі ТРК «Львів» у понеділок, 10 листопада, з 9.15 до 9.30. 

Тим, хто захоче дізнатися «оцінку» за свою грамотність (чи неграмотність), потрібно цього ж дня кинути у поштову скриньку конверт із аркушем-¬диктантом, вказавши таку адресу: Департамент освіти і науки ЛОДА, вул. Просвіти, 4-а, м. Львів, 79008.

Мета акції на перевірку грамотності, як зазначено на сайті ЛОДА, – утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури, удосконалення навиків майстерного володіння словом, підвищення рівня знань громадськості. Диктант проводиться у рамках реалізації Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012 – 2014 роки».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті газети «День». Натомість Ірина Стельмах та Уляна Корицька розповіли сьогодні, 7 листопада, в публікації «До дня мови та писемності: диктант єдності і рекорд» на «Радіо Свобода»:

«У рамках святкування 90-річчя Українського радіо і Дня писемності та мови, українці вчотирнадцяте написали Всеукраїнський диктант національної єдності. Традиційно диктант начитував автор шкільних підручників із української мови та літератури Олександр Авраменко, а окрім кількатисячної аудиторії, що стежила за диктантом в режимі онлайн до написання долучились і студенти Київського університету імені Бориса Грінченка. Більше ніж 600 студентів вишу встановили рекорд на «Наймасовіше написання диктанту в одній локації».

«Українському радіо – 90 років! Історія Українського радіо – це дивовижна епоха. Сотні журналістів-корифеїв, тисячі радіопрограм і мільйони листів від слухачів і незліченна кількість таких важливих сказаних і почутих слів…», – надиктовує тисячам українців цьогорічний текст Всеукраїнського диктанту єдності його незмінний укладач, автор підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

У диктанті – 180 слів і велика кількість пунктуаційних форм та власних назв. Щоб перевірити уважність слухачів, автор диктанту «спеціально зробив декілька пасток».

«Диктант в межах українського правопису без авторських знаків, але нагромадження і накопичення орфограм таке, що тільки найвправніші люди, хто мають не тільки добрі знання, а й добру мовну інтуїцію, здатні написати його бездоганно. Я перевірив певну кількість робіт і основна кількість помилок – це розділові знаки. Тут треба орієнтуватися на правила, плюс на інтонацію і паузи», – каже Авраменко.

Пунктуаційні пастки таки спрацювали. Багато учасників припустились великої кількості помилок. Серед них – і генеральний директор Центру української культури та мистецтва Світлана Долеско.

«Я перший раз пишу, це перший мій диктант і сім помилок, шість з яких – це знаки пунктуації. Диктант був досить складний і було швидко, я не встигала», – ділиться враженнями вона.

Тим часом в університеті імені Бориса Грінченка студенти встановили безпрецедентний рекорд на наймасовіше написання диктанту в одній локації. Близько 600 студентів у вишиванках та з українською символікою розмістилися у залі, решта – на балконі. 

Одразу після завершення диктанту представник Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін оголосив: «Встановлено новий національний рекорд України – 689 учасників!» і додав, що цей рекорд помістять у наступному виданні Книги рекордів України.

Ще однією особливістю цьогорічного диктанту стало і те, що вперше за 14 років диктант писали не заради призів чи премій, а в ім’я ідеї. Усі зібрані кошти для проведення акції організатори передадуть бійцям АТО».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів