«Беркут» звільнено від кримінальної відповідальності

15:53 16 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zyalt.livejournal.com

Депутати від «Партії регіонів» і КПУ пробачили йому як побиття людей, так і напади на журналістів.

Більшість і КПУ проголосували за зняття кримінальної відповідальності з «беркутівців», які побили людей на Майдані 30 листопада та на Банковій 1 грудня. Відповідний законопроект проголосували з другої спроби.

Проект передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які є підозрюваними або обвинуваченими (підсудними) у вчиненні в період з 21 листопада по 26 грудня 2013 року. У перелік злочинів включені «дії, спрямовані на зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Крім того, законом звільнили від кримінальної відповідальності за статтю «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Серед зазначених у законі статей Кримінального кодексу стаття 185 – крадіжка, умисне знищення або пошкодження майна, завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Крім того, від кримінальної відповідальності звільняються за блокування транспортних комунікацій, захоплення транспортного підприємства, незаконне заволодіння транспортним засобом, групове порушення громадського порядку, масові заворушення.

Від кримінальної відповідальності також звільняються за заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку, захоплення державних або громадських будівель чи споруд, опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського, втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу та посягання на життя працівника правоохоронного органу.

Крім того,  під дії закону підпадають статті щодо захоплення представника влади або працівника правоохоронного органу як заручника, перевищення влади або службових повноважень, втручання в діяльність судових органів, невиконання судового рішення.

Також під дії закону підпадає стаття перешкоджання з'явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку.

При голосуванні спочатку депутатам не вистачило голосів. Тоді головуючий запропонував повернутися до голосування, за що депутати голосували руками.

Потім 229 і 236 голосами депутати взяли його за основу і проголосували в цілому. Про це повідомляє в четвер «Українська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів