ВР «узаконила» кримінальну відповідальність за «наклеп» (відео)

13:58 16 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Про це повідомляє сьогодні, 16 січня, народний депутат Микола Княжицький.


Відео: 5 канал

Він написав у четвер на своїй сторінці у «Facebook»:

«В одному з фальсифікованих щойно законопроектів , прийнятих ніби-то з голосу вводиться кримінальна відповідальність за наклеп, проти якої протестували журналісти. Також ввели відповідальність за «екстремізм»

Про всяк випадок поясню. Регіонали голосували підняттям рук. Ніякої лічильної комісії не було, Олійник з голосу називав чомусь 239 за. Голоси ніхто не рахував. Це звичайна злочинна фальсифікація і узурпація влади».

Натомість «Інтерфакс-Україна» інформує у четвер:

«За наклеп у ЗМІ або мережі Інтернет можна отримати до року виправних робіт, за неправдиве звинувачення в тяжкому злочині – до двох років обмеження волі.

В Україні введено кримінальну відповідальність за наклеп та екстремістську діяльність.

Відповідні норми містяться в законі №3879 (авторства депутатів Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника), ухваленому на останньому засіданні 3-ї сесії Верховної Ради в четвер.

У пояснювальній записці автори зазначають, що кримінальна відповідальність за наклеп передбачена в понад 20 країнах, це питання вирішується, зокрема, «з урахуванням загального рівня культури інформаційних відносин у країні, відповідального ставлення до своїх професійних обов’язків розповсюджувачів інформації, суспільних діячів та громадян».

«Небезпека цього явища в Україні з огляду на масштаби його поширення в умовах сьогодення є беззаперечним фактом. Розповсюдження неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність, завдає особі моральних страждань, підриває її авторитет і репутацію, часто використовуються як засіб політичної боротьби з метою усунення конкурентів. Таке становище негативно впливає на моральний стан суспільства, підриває авторитет органів державної влади», – зазначається в пояснювальній записці.

Автори закону також упевнені, що в Україні масового поширення дістало таке явище як екстремізм, «тобто діяльність, спрямована на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення або утримання влади, розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму».

«Отже, на цьому етапі є виправданим та доцільним введення кримінальної відповідальності за наклеп та екстремістську діяльність, також є доцільним підсилення відповідальності за інші протиправні дії, що значно зросли останнім часом», - наголошується в документі.

Згідно з ухваленим законом, наклеп (свідоме поширення недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи) карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян або громадськими роботами до 200 годин, або виправними роботами на термін до 1 року.

Наклеп у творі, який публічно демонструється в ЗМІ або мережі Інтернет, або ж вчинений особою, раніше судимою за наклеп, карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами на термін до 1 року.

Наклеп, поєднаний зі звинуваченням у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, карається виправними роботами на термін від 1 до 2 років або обмеженням волі на термін до 2 років».

Відтак Верховній Раді залишається тільки перейменувати Україну в «Білорусь-2».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів