У центрі Львова сектанти кидалися на священика УГКЦ

21:20 4 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: uk.wikipedia.org

«Якби не міліціонери, то виникло б серйозне зіткнення».

Як повідомляє сьогодні. 4 листопада, «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України», вчора у Львові представники релігійного угруповання Антоніна Догнала намагалися зірвати молитовну акцію, яку проводили священнослужителі храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ (на світлині) та львівські семінаристи. Вони вигукували образливі слова на адресу греко-католиків і спробували завдати шкоди священикові.

Якби у конфлікт вчасно не втрутилися правоохоронці, то між парафіянами та догналітами виникла б сутичка. «Минулого тижня ми звернулися до міської ради і поінформували, що хочемо організувати молитовний захід під стінами нашого храму. Ми запросили до себе семінаристів із Львівської духовної семінарії Святого Духа, планували разом із ними провести духовний концерт. Ми вчинили все згідно із законодавством», – розповідає настоятель храму отець Степан Сус.

Під стінами храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ, як відомо, щонеділі збираються представники релігійного угрупування Антоніна Догнала, котрі називають себе Українською Правовірною Греко-Католицькою Церквою. Поява поруч законних власників храму та семінаристів у догналітів викликала невдоволення.

«Вони стали викрикувати, проявляти агресію, навіть кидалися на нашого отця Тараса. Добре, що ми завчасно поінформували правоохоронні органи про свою акцію. Якби не міліціонери, то виникло б серйозне зіткнення між ними та нашими вірянами», – каже отець Степан.

«Ми хотіли окропити наших парафіян свяченою водою. Коли проходили біля угруповання Догнала, краплі потрапили на сектантів, хтось там з них намагався прорватися до мене і завдати шкоди. Але правоохоронні органи вчасно зреагували», – згадує отець Тарас Михальчук.

Настоятель храму зазначив, що догналіти і раніше проявляли неповагу до них. Перед Службою Божою адепти Догнала, зокрема, зупиняють парафіян храму для бесід, запрошуючи приєднатися до своїх молитов, ображають, демонстративно знімають на відео, провокують на конфлікти.

А коли священики у храмі правлять Літургію, то з двору, через гучномовець, доносяться голосіння догналітів. Духовенство не раз зверталося до представників влади, аби ті заборонили догналітам збиратися попід стінами церкви. Однак їхні звертання так і залишилися без відповіді.

«Міська рада на такі заходи не дає ні дозволу, ні заборони. Громадські організації лише інформують владу. Коли ми бачимо, що може виникнути конфлікт, ми подаємо до суду. У багатьох випадках суд приймав рішення заборонити. Чомусь цього разу він виніс рішення на користь однієї організації, що є зрештою дуже провокативно», – пояснив позицію львівської влади Василь Косів, заступник міського голови з гуманітарних питань.

Священик Степан Сус наголошує, що догналіти давно вже не є проблемою лише однієї УГКЦ, а усього суспільства. «І боротися з цим злом, – каже він, – повинні усі, не тільки Церква».

Настоятель також повідомив, що наступного тижня вони знову проводитимуть молебень під стінами власного храму. Священик сподівається, що акція пройде мирно і без конфліктів. 

«Сьогодні ми знову звертаємося до міськради та її голови Андрія Садового з листом-проханням, що у цю неділю ми проведемо молебень під стінами власного храму. Якщо тут можуть молитися усі, хто захоче, то хіба власники не мають цього права? Ми проситимо керівництво міста і правоохоронні органи забезпечити охорону нашої акції, або нехай заборонять догналітам збиратися біля храму і проводити там ритуальні обряди», – наголосив священик.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів