На Львівщині затримали викрадача трьох студентів (відео, оновлено)

23:45 26 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

21-річний мешканець Самбірського району незаконно утримував разом зі своїми спільниками 18-річних, вимагаючи викуп – 2300 гривень, а також погрожували відрізати одному з них руку, якщо не отримають гроші.

«Правоохоронці затримали на Львівщині зловмисника, котрий незаконного позбавив волі  трьох студентів. Згідно рішення суду, зловмисник перебуває під вартою – за скоєне йому загрожує п’ять років позбавлення волі», – повідомили сьогодні, 26 листопада, в прес-службі (відділі управління превентивної діяльності) Львівського обласного управління Національної поліції, де також розповіли подробиці:

«Під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні про вимагання, відкритому відносно 21-річного мешканця Самбірського району, працівники Самбірського відділу поліції встановили, що 9 вересня зловмисник разом зі спільниками незаконно позбавив волі трьох студентів одного з місцевих навчальних закладів. Слідством встановлено, що у той день, близько 18.00 чоловік, зі своїми спільниками, примусили трьох 18-річних студентів, мешканців Львівської області, піти з ними в орендовану квартиру, де незаконно утримували їх, вимагаючи викуп.

За звільнення зловмисники вимагали у хлопців 2300 гривень та погрожували відрізати одному з них руку, якщо не отримають гроші. Налякані студенти зателефонували своїм знайомим, ті зібрали необхідну суму та передали її зловмиснику. Після цього студентів звільнили.

Як встановили правоохоронці, підозрюваний причетний до дванадцяти фактів вимагання. Його жертвами були в основному студенти з різних сіл. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк до п’яти років.

Суд обрав для затриманого міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває досудове розслідування, правоохоронці перевіряють причетність зловмисника до скоєння інших злочинів».

Натомість тележурналісти розповіли в четвер:

«На Львівщині 21-річний чоловік вимагав гроші у студентів самбірського технікуму економіки та інформатики. Коли зрозумів, що на його «бізнес» ніхто не поскаржиться, –викрав студентів.

Андрій Хом'як чатував на студентів біля гуртожитку і з погрозами відбирав кишенькові гроші. Це тривало місяць, поки зловмисник не наважився викрасти юнаків. Кілька годин троє студентів технікуму провели у його квартирі. Андрій Хом'як заманив їх до квартири і закрив.

Колишній ув'язнений, погрожуючи їм ножем, вимагав до кінця вечора роздобути дві тисячі гривень. «Вони біля себе не мали таких значних коштів. Тож подзвонили в гуртожиток і попросили своїх товаришів, щоб вони зібрали 2300 гривень, оскільки підозрюваний вимагав гроші за їхнє звільненя», – розповів слідчий самбірської поліції Олег Соломін.

Товариші прихопили гроші та зателефонували до поліції. Затримали вимагача вже після передачі грошей і з'ясували, що Андрій Хом'як тероризує студентів технікуму вже не вперше. Одного разу він навіть насмілився залізти в гуртожиток.

Та його не заарештували, адже жоден студент не погодився писати заяву. Навіть після цього він не припинив свій промисел. Вимагав невеликі суми по 50-100 гривень. Інколи відсилав гінця у гуртожиток і той збирав «данину». Сам же ж вимагач чекав поруч.

У поліції переконують – якби хлопці не терпіли, а пожалілись, вимагача зловили б швидше. Але тут навіть зараз не хочуть скаржитись на зловмисника.

Мовчать і ті хлопці, яких викрали. Бояться, адже на волі – спільники 21-річного вимагача. Він, до речі, зараз перебуває у Самбірському ITT. Чекає на суд. Але у поліції кажуть, що вийде на волю обвинувачуваний нескоро.

У поліції кажуть, що у Самборі такі «вимагачі» орудують вперше за кілька десятиліть. Востаннє за схожим механізмом працювали молодики ще в 1990 роках».

Про це повідомили сьогодні, 26 листопада, на «Телеканалі новин «24».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів