На Львівщині дроблять на камінь і продають покриття аеродрому

11:48 27 жовтня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Колись військовий аеродром у селі Грабовець був здатний приймати надважкі літаки.

Злітну смугу «Аеропорт Львів-2» у селі Грабовець у Стрийському районі Львівської області дроблять і вивозять. Це колишній військовий аеродром, здатний приймати надважкі літаки. Товщина покриття тут – дев’ять метрів. Дробильні машини працюють перед вікнами жителів села Грабовець.

Економіст Грабовецької сільради Романа Лев-Караєва розповіла: «Аеропорт Львів-2» – державне підприємсто Міноборони. Воно – на стадії ліквідації. Якесь підставне підприємство зі статутом п’ять тисяч гривень дробить і вивозить бетонне покриття смуги. Зробили тут кар'єр. Покриття ніби-то розпродують, щоб заплатити працівникам зарплату. Офіційно будівельний матеріал відпускають за копійчану ціну. А насправді чорна готівка іде невідомо кому в руки. У сільраду не дали жодних документів. Мешканці села живуть у постійному шумі і дихають цементним пилом». 

Землю для аеродрому – понад 683 га – Міноборони отримало в радянські часи від сільради у постійне користування. Підприємство не працює з 1994 року. Перед Грабовецькою сільрадою має боргу один мільйон 860 тисяч гривень. У жовтні минулого року чотири місцевих сільських ради об'єдналися у Грабовецьку об'єднану територіальну громаду й почали відстоювати свої землі.

Економіст Грабовецької сільради Романа Лев-Караєва розповіла також: «Просимо міністерства повернути нам частину земель та припинити розкрадання військового підприємства. Отримуємо відписки від Полторака, Парубія: «розглянемо», «узяли до уваги». Якщо Мінооборони нас не почує – громада готова перекривати дорогу, їхати до президента».

13 жовтня керівництво підприємства «Аеропорт Львів-2» на «круглий стіл» у сільраді не прийшло. Начальник прес-центру повітряного командування «Захід» Ірина Баранова повідомила:  «У 1998 році цю територію в Міноборони списали і передали на баланс авіаційної транспортної компанії. Це була дочірня частина Укроборонпрому, але на цей момент вони не мають відношення до Міноборони. Тепер підприємство у приватній власності». 

Відтак, громада готує звернення у військову прокуратуру. Про це повідомили сьогодні, 27 жовтня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів