На Львівщині автоінспектору за смерть людей дали два роки виправних робіт

12:05 26 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Такий вирок оголосив Жовківський райсуд, бо обласна прокуратура звинуватила міліціонера лише у перевищенні службових повноважень і ненаданні потерпілим першої допомоги.

«Газета по-українськи» розповідає сьогодні, 26 листопада, в публікації «За смерть трьох людей міліціонеру дали два роки виправних робіт»:

«19 листопада Жовківський райсуд Львівщини оголосив вирок працівнику Державтоінспекції Ігореві Рутковському: два роки виправних робіт за ненадання допомоги потерпілим. 7 травня він із напарником Романом Парієм переслідували водія у селі Нова Кам'янка.

Той спричинив аварію, у якій загинули троє. Співробітники ДАІ втекли.

– Не суд, а цирк із клоунами, – 35-річний Руслан плюється біля сільмагу в Новій Кам'янці. – Зразу видно, що мєнти відкупилися. Мати Рутковського ковбасний цех має, наскладала грошей. Парій – майор міліції, тоже не без зв'язків. Колись сільські хлопці по п'яні бичка вкрали, то їм дали по три роки. А тут за вбивство – виправні роботи (це передбачає, що засуджений працює за своїм місцем роботи, з його зарплати в дохід держави вираховують 10–20%. – «ГПУ»). Якщо владі на нас начхати, самі будемо захищатись. Усім селом трасу на Польщу перекриємо.

Нова Кам'янка за 50 км від Львова й за 20 – від кордону з Польщею. Тут 1600 жителів. 

Більшість мають право на безвізовий перетин кордону, тому возять товари з Польщі. У ніч на 7 вересня даїшники переслідували «Фольксваґен Пассат».

18-річний Іван Жигайло не мав водійських прав. За селом протаранив мотоцикл «Іж Юпітер-5».

Загинули пасажир авто 19-річний Сергій Стадницький, водій і пасажир мотоцикла 14-річні Олег Федюра і Сергій Климко. 18-річний Василь Білута, що також їхав «іжем», зламав хребта, зараз паралізований.

– Іван летів на великій швидкості, за ним гналися без включених підфарників, – згадує Василь. Лежить на дивані у кімнаті, поряд стоїть інвалідний візок. – Ми їхали назустріч. Міліція підбила Жигайла, він налетів на нас. Стадницький був іще живий. Якби його в лікарню відвезли, то, може, і вижив би. Але слідчі не зважали на мої слова. Кажу одне, а вони пишуть по-своєму. Мене мама на колясці до Рутковського возила. Він навіть не глянув. Після вироку пішов із суддею й прокурором в одну кімнату.

Винуватцем аварії назвали Олега Федюру.

– На мою дитину можна все повісити, вона ж уже на небі, – з цегляної новобудови виходить 40-річний Віктор Федюра, батько Олега. Запрошує до хати. Стіл у кімнаті заставлений синовими фотографіями. – Де на тому світі справедливість? Забили дітей, як щурів, і виноватих нема.

Господар виносить копії справи.

– «Пассат» влетів у мотоцикл на зустрічній полосі, там я збирав кісточки свого сина. Це бачили люди. А на паперах написали, що це мотоцикл у »пассат» в'їхав. Син був тверезий, а з нього зробили п'яного. Написали, що Стадницький був п'яний, а Жигайло – ні. Весь день були разом – один пив, а другий навіть не пригубив? Легше списати на мертвого. Міліціонери взагалі білі та пухнасті. Того дня мали в Жовкві чергувати, а приїхали до нас, хотіли пару рублів заробити. Улаштували гонки. Свідки кажуть, що їхали впритул до »пассата», а по документах – за 600 метрів. Нам про вирок не казали. Як тільки аварія сі стала, мене хотіли оштрафувати, що дав мотоцикла неповнолітньому сину. Але за 10 днів то обвинувачення зняли. Тепер роблять хуліганом.

Під час судового засідання батьки загиблих погрожували Рутковському самосудом, відібрали том справи у прокурора. Щодо них відкрили провадження за »хуліганство».

У Віктора Федюри дзвонить мобільний. Він відповідає.

Потім каже, що міліціонери приїхали його допитувати. Міліцейська «лада» стоїть поряд із магазином. Там сидять четверо правоохоронців.

– Ходімо поговоримо, – один звертається до Федюри.

– Верни сина, тоді поговоримо, – відповідає той і йде додому.

Машина розвертається та їде.

– Це вони перевіряють, чи ми трасу не перекрили, – каже сивий чоловік, що п'є пиво біля сільмагу.

Обласна прокуратура звинувачувала інспекторів лише у перевищенні службових повноважень і ненаданні потерпілим першої допомоги.

– Серйозніших порушень слідство не виявило, – говорить Андрій Гнатів із прокуратури.

Ігоря Рутковського звільнили з Державтоінспекції. Він знайшов іншу роботу, отримує 1350 гривень. Два роки щомісяця відраховуватиме по 270».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів