Львівська міськрада і руйнівник пам’ятки у Львові помирилися на користь «варвара»

12:12 4 квітня 2017 р.

Фото до новини

22 березня 2017 року Львівська міська рада та підприємець, який зруйнував будинок, пам’ятку архітектури місцевого значення, віллу композитора Ярослава Ярославенка, підписали мирову угоду.

Але цю угоду ще повинен затвердити суд, який зобов’язав підприємця відновити цей будинок у первісному вигляді за свій кошт.

Про це сьогодні, 4 квітня, під час прес-конференції на тему: «Безкарне руйнування історико-архітектурної спадщини Львова за сприяння міської влади. Чому досі руйнівник пам’ятки історії будинку композитора Ярослава Ярославенка не виконав рішення суду і не відбудував знищену ним пам’ятку?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

А 27 березня, за словами доцента кафедри архітектурного проектування НУ "Львівська політехніка Юрія Рочняка, виконавчий комітет Львівської міськради погодив підприємцеві Ростиславові Мельнику містобудівні умови та обмеження на будівництво чотириповерхового житлового будинку з дитячою музичною студією на першому поверсі. Це означає, що на місці вілли композитора Ярослава Ярославенка у Львові збудують житловий будинок, всупереч рішенню суду.

Він нагадав, що цю віллу зруйнували за один день,11 вересня 2008 року. Після тривалих судових тяганин, у лютому 2014 року Сихівський суд Львова зобов’язав забудовника відновити пам’ятку історії та мистецтва – будинок українського композитора Ярослава Ярославенка. Апеляційний суд у листопаді 2014 році підтвердив рішення Сихівського суду. Позивачем у судових справах виступала Львівська міська рада.

- Міська рада виграла суд. А тепер відмовляється від своєї позиції та дозволяє забудовникові будувати, що йому заманеться. Це – паплюження пам’яті Ярослава Ярославенка, - вважає архітектор.

Архітектор, журналіст та громадський активіст Юрій Волощак нагадав, що міська рада за кошти з бюджету виготовила проектну документацію відновлення вищезгаданої вілли, хоча за рішенням суду це повинен був зробити той, хто зруйнував.
Начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський розповів, що у 2015 році на виконання рішення суду була відкрита виконавча постанова, в якій було чітко вказано, що боржник зобов’язаний  відновити будинок у первісному вигляді за власний кошт.

- У 2015 році боржник надіслав лист, в якому він вказав, що має намір виконати рішення суду. Але не виконав. У березні 2017 році ми надіслали лист до міськради, щоби вони анонсували витрати для здійснення подальших дій. Але ми не отримали відповіді на нього. Натомість маємо повідомлення, що стягував, тобто міська рада та боржник домовилися і уклали мирову угоду. Цивільний кодекс передбачає, що вони мають право укласти мирову угоду. Суть її: боржник нічого відбудовувати не буде, але зобов’язується за власні кошти збудувати музичну студію та назвати її іменем Ярославенка.

Натомість стягувач відмовляється від попередніх претензій. У мировій угоді не вказано ані площі, ані інших деталей щодо цієї студії. Цю угоду ще повинен затвердити суд. І, залежності від позиції суду, виконавча служба буде діяти далі, - розповів про ситуацію на цей момент Ярослав Жукровський.

Натомість представник забудовника Катерина Шубка заявила, що державна архітектурно-будівельна інспекція України у 2008 році дозволила йому (забудовникові) будувати  на цьому місті дев’ятиповерховий будинок, в якому планували розмістити і музей Ярославенка. Тоді ж міськрада дала дозвіл на будівництв офісного будинку з підземним паркуванням. І дотепер ці дозволи ніхто не скасував. Проте вона зізналася, що дозволу на знесення вілли вони не мали.

Доцент кафедри реставрації архітектурної мистецької спадщини Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик зауважив, що це єдиний випадок, коли суд зобов’язав нищівника відновити пам’ятку. А натомість міська влада допомагає нищівникові. І після цього ті, хто зараз безкарно нищать пам’ятки архітектури побачать, що можуть зробити будь-що і не будуть за це відповідати.

- Пам’ятка архітектури – вілла Ярослава Ярославенка дотепер перебуває в реєстрі пам’яток місцевого значення. Ніхто її звідти не виключав. І це – не в компетенції міської ради виключати її звідти, - нагадав він.

За його словами, активісти вже звернулися до Генеральної прокуратури України, прокуратури Львівської області та інших органів з вимогою, виконати рішення суду, тобто змусити порушника відновити віллу Ярославенка у первісному вигляді та віддати її в розпорядження міста.

Довідка
 Композитор Ярослав Ярославенко народився в Дрогобичі у 1880 році. Ярославенко є автором музичних творів «Відьма», «Дівча з лілеєю», «Над Дніпром», «Бабський бунт», «В чужій шкірі», «Влодусь», «Розвивайся, лозо, борзо» та інших. Помер у Львові 1958 році.




Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів