"Ірокс" одні й ті ж квадратні метри продає двічі, - мешканці

15:35 11 квітня 2017 р.

Фото до новини

Мешканці дворівневих квартир у будинку за адресою вул. Шевченка, 418 у Львові нещодавно довідалися, що їхні мансарди належать не їм, а невідомому їм ТзОВ «Галичбудмонтаж». Забудовник ПрАТ «ІРОКС» продав одні й ті ж мансарди і мешканцям, і ТзОВ, яке належить вищезгаданому забудовникові.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні,11 квітня, під час прес-конференції на тему «За якими схемами забудовник ПрАТ «ІРОКС» забирає в мешканців квартири», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила власник житла у будинку за адресою вул. Шевченка, 418 (Рясне) Жанна Хвесь.
За її словами, вона придбала квартиру за цією адресою на 10 поверсі. І забудовник запропонував приєднати до квартири горище, щоби зробити дворівневе приміщення.

- У листопаді 2012 року ми отримали кошторис та рахунок для оплати робіт. На горищі повинні були зробити вікна та  вихід на це горище, - вона наголошує, що іншого входу на ці горища, як через квартири на 10 поверсі, немає. 
Наступного року БТІ надало технічні паспорти на ці квартири.

- За нашим паспортом наші помешкання складаються з приміщення на 10 поверсі та приміщенням над ним. Воно називається мансардою, - розповідає власниця квартири.
Звісно, виплативши всі кошти, мешканці захотіли оформити право власності на свої помешкання. Проте їм відмовили, тому що, як з’ясувалося, забудовник побудував будинок з порушенням законодавства. Мешканці, які виконали всі свої зобов’язання, звернулися до суду. І тут стало відомо, що їхні мансарди їм не належать. 

- Через рік після того, як ПрАТ «ІРОКС» уклало договори з мешканцями про продаж квартир з мансардами, він уклав договори про продаж самих мансард  ТзОВ «Галичбудмонтаж». Але згодом стало відомо, що засновниками ПрАТ «ІРОКС»  та ТзОВ «Галичбудмонтаж» є одні і ті ж особи. Іншими словами, наші мансарди вони продали самі собі, - каже Жанна Хвесь.
Мешканці звернулися до поліції. І за їхньою колективною заявою зареєстроване кримінальне провадження у Шевченківському райвідділі поліції.

Адвокат Володимир Цитульський допомагає мешканцям квартири № 178 у будинку на вулиці Шевченка, 418 оформити право власності на їхню квартиру.

- Мої довірителі 25 серпня 2011 року уклали договір з  ПрАТ «ІРОКС» про купівлю недобудованої квартири та договір про добудову дворівневої квартири.  В договорі чітко вказано, що має бути збудовано. Це – дворівнева квартира на 10 поверсі з приміщенням над ним. Дворівневість цієї квартири чітко передбачено цим договором.  ПрАТ «ІРОКС» зобов’язалося виконати роботи та передати квартиру моїм довірителям, які сплатили за це гроші. Гроші вони сплатили ще у 2011 році. На це є квитанції, - пояснює тонкощі договору адвокат.

За його словами, в 2014 році ще відбувалося певне листування, забудовник та власник квартири з’ясовували окремі нюанси, власник доплачував за роботи. І вважав себе повноправним власником. 

- Потім з БТІ прийшла людна з певним технічним засобами, обміряла те, що збудовано. І за наслідками цієї експертизи та на замовлення ПрАТ «ІРОКС» виготовила технічний паспорт, в якому відображено: «квартира №178 -дворівнева з окремих одним входом з квартири на 10 поверсі. Тобто ПрАТ «ІРОКС» збудувало  моїм довірителям ту квартиру, яку вони замовили, - каже Володимир Цитульський.

Квартиру передали власникам. І жодних зауважень від забудовника не було.

- У тому числі немає вимог про оплату, про те, що на це приміщення претендують інші особи. Але, щоби мої довірителі змогли цілком набути право власності на цю квартиру, потрібно було здійснити державну реєстрацію. Низку документів повинні подати мої довірителі, а низку документів – забудовник. Проте ПрАТ «ІРОКС» не надало документів. Тому мої довірителі не змогли зареєструвати своє право власності. Тому що земля, на якій збудовано будинок, забудовнику не належить. Ще з 2013 році Шевченківській відділ міліції у Львові відкрив провадження проти цього забудовника за незаконне захоплення землі за адресою вулиця Шевченка 418, - розповідає адвокат.

Отож, мешканці змушені були звернутися до суду. Рішенням суду від 4 березня 2015 року вони таки стали власниками своєї квартири. А через рік, 24 червня 2016 року, на це рішення ТзОВ «Галичбудмонтаж»  подає апеляцію.

- Воно стверджує, що другий, мансардний, поверх, є окремими приміщеннями під номером 178а, яке належать йому. До цієї скарги долучені такі ж договори, які підписали мої довірителі. Єдине, що вони були підписані на рік пізніше. Варто зауважити, що рішення першої інстанції ПрАТ «ІРОКС» не оскаржило. А уже через рік цілком підтримує апеляційні вимоги  ТзОВ «Галичбудмонтаж» , - за словами адвоката, суд задовольнив апеляційну скаргу в повному обсязі, і тепер рішення суду про визнання права власності тими, хто купив квартиру та оплатив всі роботи, скасовано. Зараз власники квартири подали свою апеляцію і чекають на призначення судового засідання.

Водночас Володимир Цитульський бачить купу порушень судом: час на апеляцію сплив та й апеляцію подала особа, яка до того не брала участі у судовому процесі першої інстанції. Крім того, апелянт та забудовник не надали жодних доказів, що це саме на їхнє замовлення проводили роботи і що саме ТзОВ «Галичбудмонтаж» платив за це. Крім того, БТІ стверджує, що приміщення за адресою вулиця Шевченка, 418, квартира 178а – не існує.

Власниця житла в будинку за адресою вул. Шевченка, 418 (Рясне) Христина Яким так само мусила виборювати своє право власності через суд. І це право власності через апеляцію ТзОВ «Галичбудмонтаж» на сьогодні скасовано.

- Мою справу будуть розглядати 24 квітня. Ми змушені були робити відвід суддям. Почну з того, що ТзОВ «Галичбудмонтаж» в своїй позовній заяві вказало номер квартири моєї сусідки, зовсім іншу площу. Хіба що правильно написали моє ім’я та прізвище. Але суддя апеляційної інстанції все одно почала розглядати цю справу. Також цікаво те, що представником від ТзОВ «Галичбудмонтаж» на суді був заступник директора ПрАТ «Ірокс».  В цьому суді були три справи по нашому будинку щодо визнання права власності на квартири. І всі вони потрапили до однієї судді, - власниця квартири також не розуміє, чому «Галичбудмонтаж» не позивається з ПрАТ «Ірокс». Адже саме ПрАТ «Ірокс» ошукав «Галичбудмонтаж», а не мешканці, які купили житло.

За словами адвоката Ганни Мацюк, яка представляє інтереси мешканців, ПрАТ «Ірокс» будує багато житла у Львові. Але робить все це - з порушеннями. І сьогодні є багато фактів скасування дозволів на будівництво вже збудованих багатоповерхівок. Через що мешканці, які придбали там житло, не можуть оформити право власності.

- Будинок на вулиці Шевченка, 418 – дозвіл на будівництво скасований. Тернопільська, 32, Величковського, 61 –  також скасовані. По кожному об’єкту є свої підстави для скасування. Зараз ще будують будинки на Антонича, 5 та Бальзака, 25, - адвокат перелічує будівництва ПрАТ «Ірокс» у Львові.

Що стосується будинку на вулиці Шевченка, 418, то власники тільки 45-и з понад 450-и квартир зуміли через суд отримати право власності на свої помешкання. Але в декого з них, більше, ніж через рік, невідома їм фірма, з якою вони ніяких угод не укладали, намагається забрати його. Мешканці цього будинку вже не згадують про труднощі, з якими вони зіткнулися, намагаючись укласти договори з ліцензійними організаціями, які надають послуги з постачанням електроенергії та води. Незважаючи на те, що будинок зданий у експлуатацію, ПрАТ ІРОКС не розподілило загальнобудинковий облік електроенергії в цьому житловому будинку та не перевело мешканців до прямих розрахунків з ПАТ «Львівобленерго». А також не здало в експлуатацію водопровідно-каналізаційні мережі та не перевело мешканців будинку на прямі розрахунки з ЛМКП «Львівводоканал».

Натомість  було створено філію ПрАТ «ІРОКС» - ЖЕК ДпБ ПрАТ «ІРОКС» і мешканці будинку змушені оплачувати житлово-комунальні послуги не напряму «Львівводоканалу» та «Львівобленерго», а через вищеназвану філію «ПрАТ ІРОКС».  І коли мешканці будинку почали звертатися до суду, щоби отримати право власності на свої квартири, то їм погрожують відімкнути електроенергію та воду.

Нагадаємо, що 4 квітня власники квартир будинку на вулиці Антонича, 3. Які також придбали помешкання у «ПрАТ ІРОКС» розповідали про аналогічні методи впливу на непокірних інвесторів з боку вищезгаданого забудовника.

Також під час прес-конференції прозвучала інформація, що цей забудовник виграв конкурс на завершення будівництва багатоквартирного будинку для Національної поліції у Львові на вулиці Стрийській. Спікери ніяким чином не пов’язують цей факт з затягуванням розслідування справ, порушених проти ПрАТ «Ірокс» у частині шахрайства. Проте цікавляться, як полісмени, майбутні власники квартир, зможуть оформити право власності на ці помешкання.


 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів