Генпрокуратура ще не бралася за пошуки винних у побитті журналістів

17:36 3 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: imi.org.ua

Вона продовжує обіцяти у відповідь на депутатський запит нардепа від «УДАРу» Ірина Геращенко, що законність дій силовиків буде колись перевірено.


Відео: news24

Про це Ірина Геращенко повідомляє сьогодні, 3 лютого, на своїй сторінці у мережі «Facebook», де вона також оприлюднила відповідь ГПУ на її депутатський запит. Із неї випливає, що Генпрокуратура досі не знайшла винних у побитті журналістів 30 листопада та 1 грудня, а щодо побиття та обстрілу журналістів на Грушевського просто мовчить.

Зокрема в ГПУ розповіли, що провадження про перешкоджання журналістській діяльності 30 листопада та 1 грудня об'єднали в одне. По ньому у статусі постраждалих проходить 26 журналістів.

При цьому, попри те, що минуло уже більше двох місяців, прокурори обіцяють «законність дій» силовиків ще тільки буде перевірено. А щодо будь-яких справ по побиття та прицільний обстріл працівників ЗМІ під час подій на Грушевського в Києві інформації у ГПУ просто не надали.

Відтак Ірина Геращенко констатує: «Для цієі структури «Беркут», що лупасив пресу і стріляв по репортерах, давно амністований. Без всяких безумних законів. Отримала від цієі контори чергову відписку, в ній немає жодноі стрічки інформаціі про розслідування справ про постраждалих журналістів ( окрім того, що до подій 19 січня таких було 26...). Що ж це за прокуратура в нас така і слідчі, які і досі не знайшли ЖОДНОГО причетного до побиття журналістів. Всі завантажені клепанням справ проти активістів?».

Тим часом дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) засвідчує:

«З 21 листопада, від початку масових протестів в Україні, 136 журналістів постраждали під час або в результаті виконання професійних обов’язків.

ІМІ перевірив інформацію про постраждалих журналістів, фотографів та операторів під час виконання ними професійних обов'язків у зоні сутичок протестувальників, міліції та тітушок у Києві та інших містах. До уваги брались лише випадки, пов'язані з професійною діяльністю, і такі, де журналісти отримали реальні поранення або пошкодження техніки.

В інституті наголошують, що більшість журналістів - 80 випадків - постраждало за останні 2 тижні (з 19 січня по 2 лютого 2014 року). Найбільше журналістів постраждало від побиття міліцією чи бійцями «Беркуту» - 54 випадки.

27 журналістів отримали поранення від вибуху світло-шумових гранат, на 21 працівника ЗМІ нападали «тітушки».Було зафіксовано 17 випадків поранень журналістів від куль, які летіли зі сторони міліції на вулиці Грушевського у Києві.

Також було два випадки, коли беркутівці цілились журналістам у камери, проте ті встигали заховатись і кулі не влучали. Ще 19 журналістів постраждали внаслідок інших дій, наприклад, від давки між міліцією та протестувальниками, від каменів, які летіли з різних сторін, та від отруєння сльозогінним газом.

31-му журналісту пошкодили або повністю знищили техніку — відеокамери, фотоапарати, планшети, флешки, та інше. Одинадцятьох журналістів затримувала або заарештовувала міліція.

Список постійно уточнюється і оновлюється».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів