Галицький районний суд Львова ув'язнив на сім років економіста «Укрсоцбанку»

13:13 20 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: helg-tankoman.livejournal.com

Як повідомили в четвер у відділі зв’язків із громадськістю обласного управління МВС, аферистка «чистила» рахунки громадян, котрі зверталися до неї ще в середині 1990-х років.

У прес-службі (відділі зв’язків із громадськістю) обласного управління МВС повідомили сьогодні, 20 листопада:

«Ще років п’ятнадцять-двадцять тому про молодого економіста «Укрсоцбанку» Оксану Дмитришин (імена та прізвища з етичних міркувань змінено) можна було почути лише добрі відгуки. Завжди привітна та усміхнена, уважна до клієнтів...

Задоволення від роботи працівниці не приховували й керівники та колеги. Вони помічали її старанність, відповідальність, професіоналізм. Завдяки цьому, й звісно, непоганим показникам у роботі Оксана впевнено просувалася службовими сходинками.

Три роки потому, як банкірша очолила згадану філію фінансово-кредитної установи, ілюзії про її доброчесність та порядність розвіялися. Навколо банку вибухнув скандал. 

До керівництва установи та правоохоронних органів почали звертатися обурені клієнти, які не виявляли на своїх рахунках вкладених коштів. Усі сліди привели співробітників управління боротьби з організованою злочинністю ГУ МВС України у Львівській області до Оксани Дмитришин. Вивчаючи банківські справи та депозитні угоди, оперативники встановили, що спритна економістка вдало почала чистити рахунки громадян, котрі зверталися до неї ще в середині 90-х років.

Однією з перших жертв Оксани була Тетяна Мармазова. Із пані Дмитришин жінка познайомилася ще у 1995 році, коли вперше звернулася за послугами до «Укрсоцбанку». Утім, під приціл героїні нашої розповіді вона потрапила вже навесні 1999 року.

Вона внесла на депозитний рахунок три з половиною тисячі доларів США. Спершу усе йшло гладко. Здавалося, що Оксані можна було довіряти. Тож, через рік Тетяна поклала на рахунок ще 7 тисяч «зелених».

Кожних півроку жінка приходила й отримувала відсотки, передбачені угодою. І так тривало до весни 2003 року, поки в паніДмитришин не з’явилося бажання «почистити» рахунок Мармазової.

Коли Тетяна вирішила покласти до банку 11 тисяч доларів США, спритна фінансистка уклала із клієнтом сфальсифікований договір, один із примірників якого навіть передала останній. Цього ж дня між банком та пані Мармазовою було укладено ще один договір про внесення на рахунок 10 тисяч «зелених». Маючи у розпорядженні зразки підпису потерпілої, Оксана підробила видаткові касові ордери та підписи у документах на видачу готівки, а гроші з обох внесків поклала до власної кишені.

Відтак на гачок пані Дмитришин потрапило ще кілька десятків клієнтів. Аферистка викачувала гроші з їхніх рахунків різними методами.

Маючи у розпорядженні зразки підпису та знаючи коди електронних карток потерпілих, Оксана підробляла заяви про видачі коштів й знімала наявні суми. В інших випадках фальсифікувала видаткові касові ордери.

Аби укрити викрадені з рахунків кошти, вона неодноразово переукладала з клієнтами  договори та виплачувала відсотки за нібито перебування вказаних сум на депозитах банку, при цьому вилучаючи попередньо укладені екземпляри договорів. А квитанції та прибуткові ордери на прийом грошей, їм не видавала.

Одразу після того, як оборудки Дмитришин спливли на поверхню, вона злягла у психоневрологічний диспансер, ставши недосяжною для слідчих. Поки тривало слідство у кримінальній справі, спливла ще одна цікава деталь.

Більшість потерпілих виявилися родичами, друзями, однокласниками та близькими знайомими Оксани. Клієнти постраждали передовсім через власну довірливість, оскільки віддавали гроші безпосередньо в руки пані Оксани.

Під час досудового слідства співробітники прокуратури Львівської області встановили, що упродовж своєї тривалої банківської діяльності Оксана Дмитришин спромоглася заволодіти коштами понад шістдесяти клієнтів «Укрсоцбанку». Потерпілим та фінансово-кредитній установі було завдано майже чотири з половиною мільйони гривень.

На здивування потерпілих, банкірша не визнала своєї причетності до цього епізоду, зазначивши, що брала гроші, як приватну позику. Утім, наміру привласнити кошти у неї не було, оскільки віддавала їх третій особі. Хто ж ця третя особа, Оксана не спромоглася назвати.

Натомість свідчення керуючої, касирів обласної філії «Укрсоцбанку», потерпілих, зібраних у справі документів, підтвердили причетність пані Дмитришин до всіх оборудок. За «нечисту бухгалтерію» та привласнення чужого майна в особливо великих розмірах Галицький районний суд позбавив аферистку волі на сім років, конфіскувавши усе майно, яке є власністю засудженої».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів