«Беркутівець» з Волині розповів про те, кому видавали в Києві вогнепальну зброю (відео, доповнено)

15:34 24 лютого 2014 р.

Дмитро Бєляєв

Дмитро Бєляєв
Фото: 4vlada.com

За його словами, силовики отримували в столиці премії по 5-15 тисяч гривень, їм також обіцяли квартири.

Про це керівник волинського «Беркуту» Дмитро Беляєв розповів під час допиту беркутівців луцькими активістами на місцевому Євромайдані. Він почав свій виступ після того, як майданівці допитали усіх із більш ніж 30 присутніх бійців волинського «Беркуту».

Зокрема Дмитро Беляєв повідомив, що живе в селі Прилуцьке Ківерцівського району. Він одразу застеріг, що будинок – його родичів, і живе він з тіткою, яка ні в чому не винна.

– Як будете палити мій будинок… Там живе також моя тітка рідна. Вона ні в чому не винна, – сказав Беляєв.

На це лідер «Правого сектора» і місцевої самооборони Павло Данильчук відповів, що якби хотіли палити його будинок, то це вже давно б зробили.

– Ми не ви. Ми не будемо опускатися до вашого рівня. Ми хочемо люстрації, щоб мінялися люди. Ми забезпечимо покарання для всіх людей, хто причетний до вбивств, хто віддавав накази, хто стріляв і кидав гранати. Особисто я точно контролюватиму це питання на Волині, – додав Павло Данильчук.

Натомість Дмитро Беляєв розповів також про те, як відбувалися усі події із 23 листопада 2013 року.

– 23 листопада десь о 15-й годині дня був відданий наказ на відрядження спецпідрозділу в Київ начальником УМВС у Волинській області Олександром Терещуком. Це те, що я можу документально підтвердити. 24-го ми прибули. Ми приїхали до Кабінету Міністрів. Просто тупо охороняли приміщення. Після того були перекинуті до Адміністрації Президента. За цю командировку хлопці получили. Хто більше був, в кого мати померла, хто міняв людей, хтось 7 тисяч, хтось 5 тисяч, в більшості по 10 тисяч, - розповів керівник спецпідрозділу.

Водночас він сам, як командир, отримав в ті дні 20 тисяч гривень.

– Назад ми приїхали 14 січня. Були відряджені в Луцьк до 21 січня, – розповідає Беляєв. – 19 січня я з родиною був вдома, святкували Водохреща. Близько 21-ї години мені поступило повідомлення чергового департамента громадської безпеки про те, що була команда заступника начальника ДГБ полковником міліції Болотовим Сергієм Миколайовичем про термінову передислокацію в місто Київ. Туди ми прибули о 6-й годині 20 лютого. Де й знаходилися на вулиці Грушевського. Попереду стояли внутрішні війська, а ззаду стояли бочки горіли і біля них ми грілися.

Також Беляєв розповів, що з Луцька у Київ не повезли жодної одиниці вогнепальної зброї.

– Поїхало 30 щитів, 35 гумових кийків, 80 газових балончиків, 35 наручників, 35 протиударних шоломів. Це все можна перевірити по книзі реєстрації. Гранати були. Десь 6 газових і 7 гранат «Терен-7». Мало, бо в нас маленький підрозділ.

Водночас керівник підрозділу розповів, що зброю видавали в Києві.

– Зброю видавали. 18 числа, коли Кабмін був заблокований. Ми там так само стояли біля барикад за внутрішніми військами. Не знаю чий то снайпер, але після того як вложили 12 наших хлопців, я взяв хлопців відвів назад і сказав, що більше їх під кулі не поведу. За 5 хвилин вложили 12 чоловік.

Бєляєв наголосив, що кількох беркутівців поранив буквально за 5 хвилин невідомий снайпер. Водночас після 18 числа волинських беркутівців, за словами їхнього керівника, просто «кинули».

– Була команда: вибирайтеся самі. Спокійно виводилися всі війська, ППС, знімалася вся охорона з Верховної Ради, це 21 числа, першим ділом що я зробив. Чого я не їхав. Я цілу добу просив людей вивозити ранених. Я як командир, не міг кинути особовий склад. З Кабміну ми вибралися, переїхали на київський полк, де зібралося десь підрозділів 12. На вулиці ми кинули всю техніку, всі спецзасоби і двоє суток я вивозив хлопців по одному, по двох. В кого родич приїжджав, в кого брат. Після того, як останній виїхав, приїхав я.

За словами Беляєва, зброю отримували в Кабінеті Міністрів. Озброїли там великі підрозділи.

– Отримали зброю дніпропетровський «Беркут», давали великим підрозділам із Східної України. Якщо підняти документи в службі озброєння УДО, там лежить мій рапорт на ім’я Захарченка: керівник волинського «Беркуту» в зв’язку з великими втратами підрозділу, зниженням боєздатності його, відмовляється отримувати автоматичну вогнепальну зброю. Видавали не пістолети, а автомати Калашникова. Ці 5.45 (калібр. – Авт.).

Розповів Дмитро Беляєв і про те, як фінансували «Беркут» і хто давав гроші.

– Гроші отримував я. Перший раз я отримував в департаменті фізичного забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України. Гроші були вже розпаковані по пакетах. Правда не пам’ятаю скільки там було. Десь 150-200 тисяч за один раз. Сказали, що то премії на проживання в Києві.

«Беркутівець» відзначив, що контролював ці витрати помічник-консультант якогось нардепа-«регіонала». Помічника звали Ярослав. Також Беляєв сказав, що під час другого відрядження обіцяли квартири в Луцьку для підрозділу.

На запитання про те, чи співпрацювали беркутівці з «тітушками», Беляєв відповів ствердно. За його словами, волинські бійці не співпрацювали з ними, але траплялося, що за їхніми спинами перебували люди, переодягнені в одяг майданівців і були з розпізнавальними знаками – жовтими стрічками.

– Хто стояв за нами і не кидав нічого, значить тих треба було пропускати, – сказав керівник «Беркута» на Волині.

Лідер «Правого сектора» Павло Данильчук сказав, що в нього є інформація про те, що волинські беркутівці отримували нагороди.

Беляєв підтвердив, що він 20 грудня минулого року отримав іменний пістолет, а двоє рядових бійців отримали відомчі значки, особовий склад отримав премію у 300 гривень. Керівник підрозділу сказав, що готовий віддати свої зароблені гроші родичам загиблих в Києві волинян. Він став, так як і кожен із присутніх сьогодні беркутівців, на коліна і попросив пробачення у волинян.

Про це розповідає на порталі «Четверта влада» Юрій Горбач.

Відео – Дмитра Чіркова (Дмитро Беляєв – із 12 хв. 30 сек):

 

Натомість «Радіо Свобода» інформує сьогодні, 24 лютого, в повідомленні «Волинські «беркутівці»: по нас стріляли снайпери»:

«Командир дислокованого в Луцьку загону спецпідрозділу «Беркут» Дмитро Бєляєв заявив, що 18 лютого 12 його підлеглих постраждали від прицільного вогню зі снайперської гвинтівки. Він також стверджує, що перед тим його рота відмовилася брати на озброєння автомати Калашникова. Це зафіксовано в рапорті командира на ім’я тодішнього міністра Захарченка.

Натомість, розповів Бєляєв, «Беркут» зі східних областей 18 лютого озброїли саме автоматами Калашникова.  Спецпризначенці підтвердили, що в Києві люди в чорному стріляли по мітингувальниках, а також те, що на Майдан періодично запускали «тітушок», розпізнавальними знаками яких були жовті стрічки на обох рукавах.

Через  помічника неназваного Бєляєвим депутата від Партії регіонів «беркутівці» отримували в пакетах премії. Суми зростали залежно від ускладнення ситуації  в столиці. Командир заявив, що хоче віддати свій столичний «заробіток» (близько 20 тисяч гривень) родинам загиблих волинян.

Півсотні волинських «беркутівців» у неділю пізно ввечері впродовж чотирьох годин публічно каялися на Театральному майдані Луцька. Активістам «Правого сектора» ледь вдалося стримати людей від публічної розправи зі спецпризначенцями. Усі вони написали рапорти на звільнення.

Волинський «Беркут» виїжджав до  Києва двічі: 23 листопада і 14 лютого. Їздив не весь особовий склад. Бійці розповіли, що мали при собі лише спецзасоби, дехто – пневматичну зброю та сім гранат «Терен». Волинян «тримали в резерві», бо не довіряли цілком.

Луцький Євромайдан також змусив подати у відставку начальника громадської безпеки Волинського УМВС Василя Поліщука.  Причина – дії правоохоронців 19 лютого під час штурму активістами УМВС. Тоді назустріч мітингувальникам з міліції полетіли газові гранати».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів