«Архібуд» ігнорує вердикт господарського суду Львівської області

21:18 23 лютого 2017 р.

Фото до новини


Фото: vpzhr.gp.gov.ua

Попри визнання недійсним договору оренди у парку «Знесіння» на вулиці Довбуша у Львові там тривають підготовчі та будівельні роботи.

20 лютого господарський суд Львівської області задовільним заяву про забезпечення позову заступника військового прокурора Західного регіону України про визнання недійсним договору оренди землі та витребування з чужого незаконного володіння земельної ділянки, розташованої в парку «Знесіння» на вулиці Довбуша, 15 у Львові.

Судом встановлено, що наприкінці 2008 року між Львівською міською радою та ТОВ «Архібуд» укладено договір оренди вказаної ділянки площею 2,89 га, на якій опісля розпочато будівельні роботи.

У подальшому, 1 лютого 2017 року, цей суб’єкт господарювання звернувся до державного реєстратора із заявою про реєстрацію на вказаній території об’єкта незавершеного будівництва, а через п’ять днів рішення було прийнято на користь останнього. Однак під час реєстрації не зазначено ані ступінь забудови, ані точне місце розташування майна, що не виключає продовження забудовником будівельних робіт та ймовірність ствердження ним, що будівельні роботи, які виконані після 6 лютого 2017 року, були виконані до цієї дати.

Завдяки чіткій та послідовній позиції військової прокуратури Західного регіону України судом заборонено вказаній комерційній організації та іншим третім особам здійснювати будь-які підготовчі та будівельні роботи, а також накладено арешт на спірну земельну ділянку. Про це повідомили в прес-службі військової прокуратури Західного регіону України.

Натомість у столичному часописі зауважили, що вже восьмий рік  природозахисні організації Львова борються проти забудови майже трьох гектарів  землі  ландшафтного парку «Знесіння». Колись це була територія військової частини, яку міська рада передала в оренду бізнесовій структурі.

А через кілька років на околиці парку почали будувати ресторан та готель. З однієї сторони інтереси приватного власника, а з другої – громадськості Львова. 

Юрист громадської організації «Екологія-Права-Людина» Софія Шутяк розповіла: «Військова частина виїхала з парку в 2005 році. Землю мали передати парку «Знесіння», але натомість тут опинився приватний власник». Ще одна активістка з «Магдебурзького права» Зоряна Іванців  нагадала, що парк «Знесіння» – унікальна культурна, археологічна і сакральна пам'ятка Львова.

Представники громадськості, міської ради та облдержадміністрації на прес-конференції заявили, що вони проти забудови у парку «Знесіння». Тим часом представниця приватного власника фірми «Архбуд» Барбадин-Дунець усім нагадала, що право приватної власності є недоторканним, і всі дозволи на будівництво отримано.

На спірній ділянці розташовані нежитлові приміщення, які були приватизовані й зареєстровані в єдиному державному реєстрі нерухомого майна. Позицію Львова обстоював головний архітектор міста Юліан Чаплинський: «Міська рада намагалася через суди скасувати свої дозволи на оренду землі. Але два суди програла». Отож суперечки затягувались. Тим часом на спірній території вирили котловани і почали будівництво.

Суддею-миротворцем між обома сторонами спробував виступити навіть громадянин США Волтер Фрис. Він зацікавленим сторонам  розповів повчальну історію, як у Чикаго не дозволили збудувати в парку бібліотеку Президенту США. І  нагадав, що інтереси громади повинні бути вище інтересів бізнесу.

Приємна новина для громадських організацій, які борються проти забудови парку, надійшла з Господарського суду Львівської області. Проти незаконної забудови природно-історичного парку виступила військова прокуратура Західного регіону України. 

20 лютого Господарський суд Львівської області задовольнив позов заступника військового прокурора Західного регіону про визнання недійсним договору оренди землі та витребування з чужого незаконного володіння земельної ділянки у парку «Знесіння» у Львові на вулиці Довбуша, 15. Як повідомила прес-служба військової прокуратури Західного регіону, суд заборонив комерційній організації та іншим третім особам  здійснювати будь-які  підготовчі та будівельні роботи, а також накладено арешт на спірну земельну ділянку. Схоже, боротьба за парк  вступає в нову стадію. Громадські організації святкують першу перемогу.

Про це повідомили в київському часописі «Голос України». Однак… зарано привітали громадські організації з перемоглю.

Голова проводу у ГО «Ідея Нації» громадської організації Остап Стахів повідомив у середу, 22 лютого, : «Незважаючи на те, що Господарський суд Львівської області виніс Ухвалу ще у понеділок про заборону ведення підготовчих та будівельних робіт в парку «Знесіння» для ТзОВ «Архібуд», вчора та сьогодні нп вулиці Довбуша, 15 і надалі тривають підготовчі та будівельні роботи. Таким чином ТзОВ «Архібуд» свідомо не виконує ухвалу суду, а влада на це спокійно спостерігає! Тому мною сьогодні була викликана поліція та складена заява про злочин ТзОВ «Архібуд». Якщо хтось вважає, що резолюціями та добрими розмовами з чиновниками можна зберегти історичний ареал Львова, то не тільки глибоко помиляється, а й вводить в оману інших».

Остап Стахів написав це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів