98% скарг на суддів ВККС не розглядає, – суддя

13:49 6 травня 2016 р.

Фото до новини

Якщо Вища кваліфікаційна комісія суддів України не встигне у встановлені строки розгляути скаргу на дії судді, то це автоматично звільняє суддю-порушника від дисциплінарого покарання.


Відео: Львівський прес-клуб

Водночас фактом є те, що левова частину скарг розглядають з порушенням строків давності.

Про це сьогодні, 6 травня, під час інтерв'ю-прес-конференції на тему: “Дисциплінарна відповідальність та її наслідки для суддів-порушників у Львівській області”, яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив суддя Львівського окружного адміністративного суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, доктор юридичних наук, професор Володимир Кравчук.

За його словами, зараз у провадженні Вищої кваліфікаційної комісії перебуває 12 тисяч скарг зі всієї України.

- І в понад 98 відсотках цих скарг комісія відмовляє у відкритті в провадженні. В основному громадяни скаржаться на рішення суду, і скарги не містять ніяких об'єктивних ознак правопорушень судівської дисципліни. Там немає ні порушення етики, ні порушення строків. А просто звинувачення, що суд, на думку скаржника, неправильно розглянув справу, - каже Володимир Кравчук. 

Суддя вважає, що Вища кваліфікаційна комісія потерпає від чисельності скарг і зараз на часі черговий етап вдосконалення самої процедури.

- Об'єктивно і швидко розглянути ці скарги кваліфікаційна комісія в такому складі і при такому навантаженні не може. "А сплив строку давності автоматично робить неможливим притягнення судді-порушника до відповідальності", - пояснює дії своїх колег суддя Львівського окружного адміністративного суду.

Член Вищої ради юстиції, доктор юридичних наук, професор Андрій Бойко каже, що карати за порушення суддівської дисципліни можуть тільки два органи - Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада юстиції.

-  Якщо мова йде про суддів першої і апеляційної інстанції, то можна звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Якщо мова йде про суддів вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України, то - до Вищої ради юстиції, - пояснює він.

Як і за що повинен відповідати суддя регламентує Закон "Про судоустрій та статус суддів". І навіть якщо голова суду зауважить, що його підлеглий чинить протизаконно, то він сам його покарати не може.

- Суддівський корпус не може покарати, бо для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності існують первинні дисциплінарні органи, які я вже згадав. Це є єдині органи, які вповноважені притягувати суддів до дисциплінарної відповідальності. Так, голова Вищого спеціалізованого суду України мусив звернутися до Вищої ради юстиції з приводу того, що один із суддів тривалий час не виконував своїх обовязків. І Вища рада юстиції внесла подання про звільнення такого судді за ознаками порушення присяги, - каже  професор Андрій Бойко

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів