Українські церкви закликають вшанувати жертви геноциду

15:58 23 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: wikimapia.org

УПЦ КП та УГКЦ оприлюднили спільне звернення напередодні 80-х роковин Голодомору.

Як повідомляє сьогодні, 23 жовтня, прес-служба Центру досліджень визвольного руху, Глава Української православної церкви Київського патріархату, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, та Глава Української греко-католицької церкви, Блаженніший Святослав (Шевчук), солідаризуючись з ініціативою Громадського комітету зі вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні, закликали вірян долучитись до громадської ініціативи – Всенародного дня пам’яті. Про це поінформували на прес-конференції в УНІАН секретар Священного Синоду УПЦ КП та архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), керівник департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ отець Олекса Петрів і філософ та учасник Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні Євген Сверстюк.

«Просимо Вас, – пишуть у зверненні предстоятелі церков – проявити власну добру волю і організувати у своїх церковних громадах роботу щодо впорядкування місць масових поховань загиблих у роки Голодомору, які переважно знаходяться на території сіл України (поставити дерев’яний хрест з рушником тощо), а також організувати проведення поминальних заходів у церквах до 80-х роковин Голодомору – 23 листопада 2013 року».

Блаженніший Святослав та Святійший Філарет закликають долучитися до організації Всенародного дня пам’яті у Києві – делегувати представників від церковної громади, аби віддати шану загиблим родичам та землякам, на акцію вшанування пам’яті жертв Голодомору 23 листопада з 14:00 до 17:00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні».

«Ми закликаємо всіх людей доброї волі – незалежно від релігійної, національної, політичної приналежності – розкрити духовний потенціал, даний Богом нашому народу, та утвердити в суспільстві принципи любові, справедливості, поваги й шани. Єднання суспільства навколо духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка – добрий захист в умовах політичних та економічних криз», – зазначають у спільному зверненні УПЦ КП та УГКЦ.

Учасник Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні відомий філософ та дисидент Євген Сверстюк нагадав, що громадськість ініціювала низку заходів до 80-х роковин Голодомору, зокрема 21–22 листопада у Києві відбудеться Міжнародний форум «Народ мій є, народ мій завжди буде!» з участю відомих українських та світових науковців, громадських діячів, офіційних представників європейських країн та міжнародних організацій, 21 листопада – прем’єра опери «Червона земля. Голод» американського композитора українського походження Вірка Балея.

«Громадський комітет також скерував звернення до усіх сільських, селищних та міських рад України з проханням організувати впорядкування місць поховань загиблих у роки Голодомору, ініціювати перейменування вулиць, які досі носять імена комуністичних ватажків – виконавців Голодомору та інших злочинів проти прав людини, та організувати проведення у своїх громадах пам’ятних заходів», – повідомив Євген Сверстюк.

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні. у День пам’яті жертв Голодомору 23 листопада по всій Україні відбудуться скорботні заходи. Учасники Громадського комітету закликають усіх людей доброї волі, усіх, хто поділяє біль та скорботу українського народу, 23 листопада о 16-й годині запалити свічку пам’яті за душі тих, хто став жертвою Голодомору. До складу Комітету увійшли знакові постаті в громадському, мистецькому та духовному житті, історики та представники академічних установ: Мирослава Антонович, Ольга Богомолець, В’ячеслав Брюховецький, Володимир Василенко, Іван Васюник, Василь Вовкун, Володимир В’ятрович, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Людмила Гриневич, Іван Дзюба, Іван Драч, владика Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Євген Золотарьов, Олександр Іванків, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Андрій Козицький, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Олег Слабоспицький, Олександр Максимчук, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Василь Марочко, Дмитро Павличко, отець Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Микола Старовойтов, Олеся Стасюк, Лесь Танюк, Володимир Тиліщак, Тарас Шамайда, Ігор Юхновський.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів