У Львові знесли паркан руйнівника пам'ятки (два відео)

20:06 11 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Ірина Вовк

Протестувальники проти будівництва біля стін шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького на вулиці Озаркевича, 4 продемонстрували під час його пікетування, що протистоятимуть нищенню історії рішуче й безкомпромісно.


Відео: Автономний Опір

Зокрема близько 50 пікетувальників (більшість із них – мешканці сусідніх будинків) розхитали й частково повалили металевий паркан, яким забудовник – фірма «Розвиток нерухомості», до котрої, за повідомленнями ЗМІ, причетний нардеп від «Партії Регіонів» Володимир Зубик, – обгородив територію, де вчора була знесена одна зі споруд шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького. Протестувальникам безрезультатно намагалися перешкодити в цьому міліціонери, які згодом викликала представників районної адміністрації, котрі мають надати документи, що стосуються встановлення паркану.

Після пікету його учасники вирушили до церкви Святого Юра, де протестували проти згоди церкви на будівництво під нею. Провідомляючи про це сьогодні, 11 січня, «Телеканал новин «24» нагадує, що вчора забудовник зрівняв із землею пам’ятку архітектури – будинок, який стояв на вулиці Озаркевича, де 100 років тому ще Андрей Шептицький звів тут за власні кошти народну лічницю.

Протестувальники проти цього вандалізму показують підписи понад 600 львів’ян, які висловилися проти забудови біля митрополичих садів. Натомість забудовники запевняють, що знесли пам’ятку законно – кажуть, що мають весь пакет документів під новобудову.

Своєю чергою, відділ зв’язків із громадськістю обласного управління МВС інформує в суботу, що вчора на телефон оперативної лінії «102» надійшло повідомлення від львівських журналістів про те, що на вулиці Озаркевича невідомі особи перешкоджають їхній професійній  діяльності. Виїздом слідчо-оперативної групи  на місце події було встановлено, що на вулиці Озаркевича, 4 було розпочато огородження будівельного майданчика та проводяться підготовчі роботи.

На місці події були присутні представники засобів масової інформації, котрі повідомили, що охоронці будівельної фірми перешкоджають їх професійній діяльності, а саме – не впускають на територію будівельного майданчика. Окрім того, один з журналістів повідомив, що начальник охоронної фірми наніс йому удар кулаком у груди.

Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Як інформував «ЩЛ», у Львові знищили пам’ятку архітектуризнесли одну з будівель «Народної лічниці» імені Андрея Шептицького, розташовану в охоронній зоні ЮНЕСКО, відтак обласний осередок Українського товариства охорони пам'яток історії та культури закликав сьогодні пікетувати руйнування пам'ятки архітектури.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів